ΜΕΣΙ, ΡΟΝΑΛΝΤΟ… ΠΑΒΑΡ… ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΚΑΛΟΠΛΗΡΩΜΕΝΑ ΔΕΝΤΡΑ





Έχουμε ακόμα μια ευκαιρία να δούμε πως λειτουργεί το ιμπεριαλιστικό ποδόσφαιρο. Πως λειτουργεί το ποδόσφαιρο της αγοράς και πως οι νόμοι του καπιταλισμού καταστρέφουν κάθε έννοια ανταγωνισμού δημιουργώντας πρωταθλήματα πολλών ταχυτήτων και ποδοσφαιρικά μονοπώλια όπως αυτό της Μπάγερν στη Γερμανία.

Ο 22χρονος Μπεντζαμίν Παβάρ είναι ένας από τους ποδοσφαιριστές που έχουν λάμψει στο φετινό Μουντιάλ. Παρότι αμυντικός δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι έχει πετύχει το ομορφότερο γκολ στη διοργάνωση μέχρι τώρα. Μέχρι σήμερα έπαιζε στο γερμανικό πρωτάθλημα για την ομάδα της Στουτγάρδης στην οποία έγραψε την περσινή χρονιά 34 συμμετοχές.

Τι κάνει λοιπόν σε τέτοιες περιπτώσεις κάθε ποδοσφαιρικό μονοπώλιο όπως αυτό της Μπάγερν στη Γερμανία; Εφαρμόζει τη μέθοδο της οικονομικής επιβολής. 35 εκατομμύρια ευρώ στη Στουτγάρδη για να κρατήσει τον ποδοσφαιριστή ακόμα ένα χρόνο και να ενταχθεί στο δυναμικό της Μπάγερν το καλοκαίρι του 2019. Κάπως έτσι γίνονται οι δυνατοί δυνατότεροι στη βιομηχανία του ποδοσφαίρου της αγοράς.

Στη βιομηχανία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, το μέσο παραγωγής είναι το ταλέντο των ποδοσφαιριστών. Ένα μέσο το οποίο, παρά τον κοινωνικό του χαρακτήρα, στο περιβάλλον της αγοράς του ποδοσφαίρου μετατρέπεται σε ατομική ιδιοκτησία όχι των ποδοσφαιριστών, αλλά των ιδιοκτητών των ποδοσφαιρικών εταιρειών. Το προϊόν του ποδοσφαιρικού θεάματος, αν και στην ουσία είναι κοινωνικό, ιδιοποιείται όχι από τους ποδοσφαιριστές που το παράγουν αλλά από τους ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες που ασχολούνται και έχουν στην κατοχή και τον έλεγχο τους, τις ποδοσφαιρικές εταιρείες.

Μια βασική αντίθεση στον αθλητισμό, μεταξύ της κοινωνικής - ομαδικής δουλειάς που απαιτείται στα ομαδικά αθλήματα και της ατομικής που απαιτείται στα ατομικά , σε καθεστώς επαγγελματικού ποδοσφαίρου μετατρέπεται σε αντίθεση μεταξύ της κοινωνικής παραγωγής του ποδοσφαιρικού θεάματος και της ατομικής ιδιοποίησης του από τα αφεντικά των ομάδων - εταιρειών. Στα ατομικά εμπορευματοποιημένα αθλήματα ακολουθείται διαφορετική διαδικασία εκμετάλλευσης των αθλητών χωρίς να ξεφεύγουμε πάντως από την κυρίαρχη κερδοσκοπική λογική.

Βλέπουμε λοιπόν ότι και στο περιβάλλον του επαγγελματικού ποδοσφαίρου συναντάμε τον ταξικό ανταγωνισμό μεταξύ της αστικής τάξης όπως αυτή εκφράζετε μέσα από τους ιδιοκτήτες των ΠΑΕ και του προλεταριάτου όπως αυτό εκφράζετε μέσα από τους ποδοσφαιριστές (μην εστιάσετε σε Μέσι και Ρονάλντο γιατί θα χάσετε το δάσος κοιτώντας δύο από τα καλοπληρωμένα δέντρα). Οι ποδοσφαιριστές είναι αυτοί που παράγουν όλον τον πλούτο που κυκλοφορεί στο ποδόσφαιρο της αγοράς, ενώ οι ιδιοκτήτες των ομάδων - εταιρειών, οι καπιταλιστές του ποδοσφαίρου για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, είναι αυτοί που ιδιοποιούνται τον κοινωνικό πλούτο των ποδοσφαιριστών.







ΥΓ. Δεν θα βρεις την ΑΕΚ πουθενά, αν δεν κουβαλάς λίγη μαζί σου.










Παναγιώτης Αλιατάς






Mail: aliatas74@gmail.com






twitter






facebook



Σχόλια