Προσοχή, γιατί οι «Βράχοι» μπορεί να μας πλακώσουν


Φανταστείτε ότι βρίσκεστε στην εξοχή μια κρύα νύχτα, χωρίς να έχετε ντυθεί καταλλήλως για την καταρρακτώδη βροχή, οπότε τα ρούχα σας μουσκεύουν. Η δυστυχία σας συμπληρώνεται από έναν τσουχτερό κρύο άνεμο. Καθώς περιφέρεστε απεγνωσμένα, βρίσκετε έναν μεγάλο βράχο που σας παρέχει ένα μικρό καταφύγιο από τη μανία των στοιχείων της Φύσης. Ο βιολόγος Michel Cabanac χαρακτηρίζει το βίωμα εκείνης της στιγμής ιδιαίτερα ευχάριστο, διότι λειτουργεί, όπως κατά κανόνα συμβαίνει με την ευχαρίστηση, ως δείκτης της κατεύθυνσης μιας βιολογικώς σημαντικής βελτίωσης των συνθηκών. Η ανακούφισή σας δεν θα διαρκέσει πολύ, φυσικά, σύντομα θα τρέμετε πάλι κουρνιασμένος στον βράχο και η νέα ταλαιπωρία θα σας οδηγήσει να αναζητήσετε κάποιο καλύτερο καταφύγιο.

Έτσι μπορούμε να εξηγήσουμε την ευχάριστη διάθεση που μπορεί να παρουσιάσει ένας άνθρωπος όταν εμφανιστεί για να του πάρει από την κατοχή του κάποιος, ένα χωράφι που το είχε μεν στην ιδιοκτησία του, αδυνατούσε όμως να το αξιοποιήσει, είχε πιάσει αγριόχορτα, είχε γεμίσει μπάζα, μέχρι που εμφανίστηκε αυτός που θα του έδινε αξία. Η «καλή χαρά» του ιδιοκτήτη του χωραφιού, που πρόθημα θα γίνει πρώην ιδιοκτήτης, δεν θα διαρκέσει πολύ, όμως δεν υπάρχει κανένας λόγος να προσπαθήσει κάποιος να του εξηγήσει τα αυτονόητα, το βίωμα της στιγμής δεν το αλλάζει με την λογική όλου του κόσμου και ο βιολόγος Michel Cabanac μας εξήγησε το λόγο που συμβαίνει αυτό.

Και να ξέρετε αυτή η τακτική έχει πολλές εφαρμογές. Στην Αττική για παράδειγμα έχουμε ένα περιβαλλοντικό διαμάντι, το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Αντώνης Τρίτσης. Όποιος το επισκεφτεί θα διαπιστώσει ότι είναι εγκαταλειμμένο και απαξιώνεται καθημερινά,  κάνουν τα πάντα ώστε να σιχαίνεσαι να το επισκεφτείς. Αυτός είναι ο τρόπος για να αισθανθείς σαν «εκτεθειμένος στην καταρρακτώδη βροχή» και να δεις τον ιδιώτη που θα έρθει να το αγοράσει με ψίχουλα για να το «αναδείξει» σαν… «έναν μεγάλο βράχο που θα παρέχει ένα μικρό καταφύγιο».

Αλλάζω θέμα… ή μήπως δεν αλλάζω; Μπα… μάλλον αλλάζω! Όπως και να έχει, αλλάζω δεν αλλάζω, κάθε φορά που λες ότι οι αθλητικές εγκαταστάσεις, άρα και το γήπεδο της ΑΕΚ, είναι υποχρέωση του κράτους και δεν πρέπει να εμπλέκεται στην κατασκευή του κανένας επιχειρηματίας, ακούς τη γνωστή κασέτα: «Το κράτος δεν έχει λεφτά, (μπλα μπλα μπλα) πώς να αξιοποιήσει η Ερασιτεχνική ΑΕΚ το χωράφι, (λέτε να έχει σχέση με το χωράφι που λέγαμε στην αρχή;) το οικόπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια πρέπει να παραχωρηθεί σε κάποιον επιχειρηματία για να αξιοποιηθεί (μπλα μπλα μπλα)»…  Μάλιστα. Προσέξτε: Η «επένδυση» που θα κάνει όποιος δρομολογήσει την κατασκευή του γηπέδου είναι το 1/40 (!)  των χρημάτων που το κράτος (που… δεν έχει λεφτά) έχει χαρίσει στις τράπεζες την τελευταία 5ετία! Εγώ δεν λέω να τους τα πάρουν πίσω. Τι είμαι να πω κάτι τέτοιο, κανένας κομμουνιστής με αρτηριοσκλήρωση, ή κάνα σταλινικό απολίθωμα; Όχι! Ας κρατήσουν, τα 39/40 αυτού του πακτωλού για την χούφτα των τραπεζιτών. Κι ας δώσουν έστω το 1/40 από αυτά για το γήπεδο της ΑΕΚ. Για να γίνει το γήπεδο πνεύμονας ανάσας και ζωής για ολόκληρη την οικογένεια της ΑΕΚ. Και να μη γίνει «φιλέτο» που θα παραχωρηθεί για να κάνει «μπίζνες» ο ένας. Καλό «ντιλ» δεν είναι;…

Αφήστε που μπορεί και να μην χρειάζεται καν αυτό το 1/40. Μέχρι στιγμής ο λαός της ΑΕΚ έχει δώσει λεφτά για το γήπεδο μέσω των εισιτηρίων διαρκείας, μέσω της ΑΜΚ, μέσω των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, γιατί μπορεί να μη σας το λέει κανείς αλλά το λαό της ΑΕΚ θέλει να πιάσει πελάτη το κάθε κανάλι που δίνει λεφτά στην ΑΕΚ, δικά μας λεφτά είναι, από εμάς προέρχονται. Η ονοματοδοσία του γηπέδου ότι και αν αποφέρει και πάλι από το λαό της ΑΕΚ θα προέρχεται, γιατί σε αυτόν θα προσβλέπει η εταιρεία που θα διαφημιστεί. Τα λεφτά από την περιφέρεια δεν τα βρήκε στο δρόμο ο Σγουρός, από την φορολογία την δικιά μας προέρχονται. Αν χρειαστεί στην πορεία να πάρουν κάνα δάνειο οι μεγάλοι επενδυτές πάλι ο λαός της ΑΕΚ θα το εξοφλήσει… Ε τότε γιατί στο διάολο πρέπει η παραμικρή υποψία ιδιοκτησίας και διαχείρισης να ανήκουν οπουδήποτε αλλού, πέρα από το μητρικό σωματείο, πέρα από την Ερασιτεχνική ΑΕΚ; Παρακαλούνται τα μέλη της Ερασιτεχνικής, να μην εκφράζουν παρόμοιες απορίες γιατί κινδυνεύουν με διαγραφή!

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το άρθρο 25 του σχεδίου νόμου που κατατέθηκε προς ψήφιση στην Βουλή, αυτό που αποκάλυψαν οι αγωνιστικές εφημερίδες που υπερασπίζονται με πάθος και τρέλα τα συμφέροντα της ποδοσφαιρικής εταιρείας του μεγαλοεφοπλιστή Μαρινάκη. Φυσικά αυτοί το έκαναν για τους δικούς τους λόγους, μην αλλάξει ο Σουλτάνος και χάσουν την κουτάλα φοβούνται τα καημένα. Έχει πλάκα πάντως να μιλάνε για ιδιωτικά συμφέροντα οι αποθεωτές του «Καραϊσκάκη Α.Ε» . Ας δούμε όμως τι λέει το επίμαχο Άρθρο: «Οι Περιφέρειες μπορούν να χρηματοδοτούν την εν όλω ή εν μέρει, ανακαίνιση ή κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων που ανήκουν κατά κυριότητα ή χρήση, σε ερασιτεχνικά ή αθλητικά Σωματεία ή συλλόγους μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα». Αυτό δηλαδή που φωνάζω σχεδόν μόνος μου εδώ και καιρό! Το γήπεδο της ΑΕΚ πρέπει να κατασκευαστεί με λεφτά της πολιτείας και για να γίνει αυτό πρέπει η κυριότητα και η χρήση να ανήκει στο Ερασιτεχνικό σωματείο. Ευχαριστώ την ελληνική βουλή που με επιβεβαιώνει και μέσα από έναν επίσημο νόμο του κράτους δηλώνει ότι ΜΠΟΡΕΙ να γίνει κάτι τέτοιο!

Σχόλια