Νόμος είναι το δίκιο του προϊόντος





Μετά την αυθόρμητη κίνηση του Μαρινάκη να μπουκάρει στα αποδυτήρια των διαιτητών στο ημίχρονο του τελικού για να τους ευχηθεί καλή επιτυχία, είχαμε την αυθόρμητη πομπή από μηχανάκια με οπαδούς του Παναθηναϊκού στα γραφεία της ΕΠΟ, προφανώς για να ευχηθούν στην επιτροπή αδειοδοτήσεων «καλή επιτυχία». Κι όμως αυτό είναι το «πραγματικό πρόσωπο» του εμπορευματοποιημένου ποδοσφαίρου, απλά με αφορμή τη διαδικασία αδειοδοτήσεων για τις ΠΑΕ της Super League είχαμε την ευκαιρία να το δούμε ξανά. Και σ' αυτό το... τέκνο του καπιταλισμού, κυριαρχούν οι αγοραίες αντιλήψεις και πρακτικές. Νόμος είναι το δίκιο του προϊόντος. Η 5μελής Επιτροπή Εφέσεων Αδειοδότησης (ΕΕΑ) έκανε δεκτές τις προσφυγές των ΠΑΕ Παναθηναϊκός, ΠΑΣ Γιάννινα και Πανθρακικός, κουρελιάζοντας τους υφιστάμενους κανονισμούς.

«Οι αδειοδοτήσεις ΠΑΕ δεν εξασφαλίζονται με τραμπουκισμούς, εκφοβιστικές μεθόδους και αισχρές ύβρεις, ακόμη και εναντίον γυναικών υπαλλήλων της ΕΠΟ», σχολίασε η ομοσπονδία για το «ντου» κάποιων οπαδών του Παναθηναϊκού  στα γραφεία της. Οι οπαδοί για να φτάσουν στην ΕΠΟ πέρασαν με μηχανοκίνητη πομπή μέσα από το Πάρκο Γουδή που στεγάζεται για όσους δεν το ξέρουν το υπουργείο Δικαιοσύνης. Υπάρχουν μπάρες ασφαλείας, ειδικοί φρουροί και ασφαλίτες, κάμερες και δεκάδες μαύρα οχήματα με φιμέ τζάμια που ελέγχουν τα πάντα. Όπως καταλαβαίνεται το γεγονός ότι δεν κινητοποιήθηκε κανείς εναντίων των αγανακτισμένων οπαδών του «τριφυλλιού» έχει να κάνει με άνωθεν εντολές.  Η «πράσινη» εταιρεία πάντως απάντησε πως «αναμένει τη χορήγηση αδειοδότησης αποκλειστικώς και μόνο με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε». Εδώ γελάμε. Όπως απέδειξε η ΕΕΑ, οτιδήποτε άλλο μπορεί να εξασφαλίσει αδειοδότηση, εκτός από τους κανονισμούς. Γιατί η τήρησή τους επέβαλε αρνητική ετυμηγορία.
Θα έχει ενδιαφέρον η πληροφορία που διοχετεύτηκε στα δημοσιογραφικά γραφεία, να γίνει πράξη. Δηλαδή, η ΠΑΕ Παναθηναϊκός να κινηθεί δικαστικά εναντίον του διευθυντή στο τμήμα αδειοδότησης της ΕΠΟ, Γ. Δημητρίου. Όχι καταθέτοντας, για τις εντυπώσεις, μια έγκλιση. Αλλά φτάνοντάς την στο ακροατήριο.

Σ' αυτήν την περίπτωση, όπως αναφέρουν νομικοί, ο μηνυόμενος για να υπερασπιστεί τον εαυτό του θ' αποκτήσει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει - κοινοποιήσει τα στοιχεία των φακέλων. Και εκτιμούν ότι αυτό είναι το γεγονός που αποκλείει κάθε ενδεχόμενο να γίνει μια τέτοια δίκη.

Κατά τα άλλα οι «τριφυλλοφόροι» ιθαγενείς πανηγυρίζουν που πήραν άδεια συμμετοχής στο πρωτάθλημα με μπάτζετ Σκόντα Ξάνθης, υπερασπίζοντας την διοίκηση που τους οδήγησε μετά από πολλά χρόνια εκτός Ευρώπης. Και τα καλύτερα έρχονται, κάτι παραπάνω ξέρουμε κι εμείς!

Σχόλια