Μια ιστορία με πολύ… ρύθμισμα!

http://www.aek-live.gr/2013/05/blog-post_4836.html

Θα θέλαμε σαν εκπομπή να κάνουμε μια ανασκόπηση στην ιστορία των ΠΑΕ, από το 1979 που ιδρύθηκαν μέχρι σήμερα.
Ουσιαστικά θα μιλήσουμε για εταιρείες, όχι για ποδοσφαιρικές ομάδες, άρα η ανασκόπηση μας δεν θα έχει γκολ, νίκες, τίτλους, αλλά οικονομικά δεδομένα νόμους, ρουσφέτια, ρυθμίσεις κτλ.

ΜΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ,ΤΑ ΣΤΗΜΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΗΣ ΕΡΤ 1988


Όλα ξεκίνησαν το 1979 με την επιβολή του επαγγελματικού ποδοσφαίρου μέσα από το άρθρο 21 του Ν. 879/1979 με πρωθυπουργό της χώρας τότε τον αείμνηστο «δε θέλω ού» Γεώργιο Ράλλη. Με το καλημέρα για όσους δεν το ξέρουν χαρίστηκαν όσα χρωστούσαν τα σωματεία ως ερασιτεχνικά. «Ζερό» λοιπόν οι εταιρείες στα χέρια των φιλάθλων και φιλάνθρωπων μεγαλοκαρχαριών της εποχής ξεκίνησαν τη διαδρομή τους. Κάπου στα μέσα της δεκαετίας του '80 είχαμε την πρώτη στάση.

Ήταν ο νόμος 2021 του Στέφανου Μάνου που διέγραψε τοκοχρεολύσια 5,2 δισ. δραχμές από την εποχή Κοσκωτά, Σαλιαρέλη. Να σας πούμε και κάτι που δεν είναι και πολύ γνωστό: την εποχή εκείνη είχαν «παγώσει» μέσω δικών, χρέη της ΠΑΕ Ολυμπιακός 5,5 δισ. δραχμές, σήμερα το πόσο αυτό έχει φτάσει στο πόσο των 40 εκ. ευρώ! Αυτή είναι μια πραγματικότητα που πολύ σύντομα η διοίκηση Μαρινάκη θα κληθεί να αντιμετωπίσει. Και συνεχίζουμε: 1996. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μας παρουσιάζει το άρθρο 21 του νόμου 2443, που αφορούσε 25 ΠΑΕ. Συνολικά χρωστούμενα στο δημόσιο 7,6 δισ. δραχμές.

Το 70% των προστίμων και των προσαυξήσεων χαρίζεται! Έμενε να πληρώσουν μόλις 5,8 δισ. αντί για 19. 5,8 για 25 ΠΑΕ και τους έκαναν και 48 δόσεις. Όμως τελικά αποδείχτηκαν πολλά για τους φιλάνθρωπους, φίλαθλους και πάνω απ' όλα αγνούς οπαδούς των ομάδων τους, μεγαλοκαρχαρίες του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου και... χαρίστηκαν κι αυτά για να γίνει μια νέα αρχή πάνω σε μια υγιή βάση, χωρίς τα λάθη του παρελθόντος και μπλα, μπλα, μπλα... Φτάνουμε στο 2001. Ένας τεραστίων διαστάσεων πολιτικός. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος φέρνει τον νόμο 2947/2001 περισσότερο γνωστός ως «Ολυμπιακό νομοσχέδιο».

Ήταν ένας θαυμάσιος νόμος που «βάφτισε» νέες ΠΑΕ και ΚΑΕ όσες από αυτές είχαν χρέη. Πάρτε χαρτί και σημειώστε, οι ΚΑΕ: ΠΑΟΚ, Άρης, Ηρακλής, Πανιώνιος, Νήαρ Ηστ και Λάρισα καθώς και οι ΠΑΕ: Πανιώνιος, Λάρισα, Καβάλα, Νάουσα και Πιερικός με συνολικά χρέη που ξεπερνούσαν τα 50 εκ. ευρώ καθάρισαν σε μια νύχτα. Η ΚΑΕ Άρης για παράδειγμα χρωστούσε 9.901.930 ευρώ και ξόφλησε με 235.000. Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα η ΠΑΕ Πανιώνιος του Μπέου, που χρωστούσε 13.200.000 ευρώ και με 400 χιλιάρικα έγινε Νέος Πανιώνιος.

 Με αυτά και μ' αυτά, φτάνουμε στον Μάιο του 2004. Ο υφυπουργός αθλητισμού παρουσιάζει μια έκθεση που αποκαλύπτει ότι τα συνολικά ελλείμματα των ΠΑΕ άγγιζαν τα 280 εκατομμύρια ευρώ. Τότε ο σημερινός σύμβουλος του Πούτιν, τότε υφυπουργός ανάπτυξης, Ανδρέας Ανδριανόπουλος «δείχνει» την λύση. Το πιο διάσημο άρθρο στην ιστορία της ελληνικής νομοθεσίας. Το άρθρο 44! Στην διάσημη τώρα πια διάταξη, πριν τις ΠΑΕ είχαν μπει η ΑΓΕΤ Ηρακλής, ο όμιλος Καμπά, η ΔΑΝΕ Sea Lines και άλλες πολλές.

Ο Άρης τότε με πιστωτές Κοντομηνά και Γράντα που συμφώνησαν με τους διοικούντες Σκόρδα και Ματθαίου κατάφερε μέσα από την υπαγωγή του στο άρθρο να κάνει 17.350.000 ευρώ μόλις 2 εκατομμύρια σε εξάμηνες δόσεις μέχρι το 2014. Η ΠΑΕ ΑΕΚ τότε χρωστάτε: 90 εκατ. στο δημόσιο, 49 στην Netmed, 13,5 στην ENIC και περίπου 20 εκατ. σε παίκτες και τρίτους. Σύνολο 147 εκατ. που έγιναν 23,3. Ο ΟΦΗ όφειλε 7,5 εκατ. που έγιναν 500 χιλιάρικα. Και ήμασταν τότε όλοι μια ωραία ατμόσφαιρα! Ήταν λοιπόν μέρες του 2007 όταν ο Γιώργος Ορφανός παραδέχτηκε δημοσίως ότι στη ρύθμιση για το άρθρο 44 είχαν υπαχθεί συνολικά 14 ΠΑΕ, ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει για τον ΠΑΟΚ και τον Ηρακλή που είχαν την περίοδο εκείνη συνεχής αρνητικούς ισολογισμούς. Ειδικά για το Ηρακλή που η κατάσταση ήταν τραγική ο Ορφανός και ο Αλογοσκούφης έκαναν ρύθμιση πάνω στη ρύθμιση διαγράφοντας το 80% των προσαυξήσεων! 

Πριν φτάσουμε στο σήμερα θα θέλαμε να σας θυμίσουμε ορισμένα παράπλευρα των ρυθμίσεων στοιχεία, όπως: Τα πλουσιοπάροχα κονδύλια για έργα στα γήπεδα. Τα 2,5 εκατ. που έπαιρνε επιδότηση ο Alpha Digital από τον ΟΠΑΠ! Τις χορηγίες που έδινε ο Άκης Τσοχατζόπουλος σε φανέλες ΠΑΕ ως υπουργός ανάπτυξης για τη ΔΕΠΑ και το Λαϊκό Λαχείο κτλ. 2013… και η κατάσταση στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο είναι τέτοια που ΔΕΝ παίρνει άλλες ρυθμίσεις.

Καμιά ρύθμιση δεν εξυπηρετεί πλέον τους φιλάνθρωπους βιομήχανους και εφοπλιστές που θέλουν να επενδύσουν στο ποδόσφαιρο. Η απαίτηση είναι το ταμείο να είναι «ζερό» και η λύση βρέθηκε. Εθελοντικός υποβιβασμός στη Γ Εθνική και πάμε πάλι από την αρχή. Είναι πολιτική απόφαση και απόδειξη γι΄ αυτό είναι η τροπολογία του νόμου που προβλέπει ότι όποια ΠΑΕ πτωχεύει η εκκαθάριση κλείνει σε 3 μήνες και όχι σε 30 όπως ήταν μέχρι σήμερα. Κάντε τον υπολογισμό: 30 μήνες σημαίνει ότι η ενδιαφερόμενη ΠΑΕ θα έμενε στην ερασιτεχνική κατηγορία το λιγότερο 3 χρόνια, ενώ τώρα σε δυο χρόνια είναι ξανά στον αφρό. Πανέξυπνο σχέδιο με μηδέν πολιτικό κόστος, καθώς και ήθος πουλάς αφού λες στους «ιθαγενείς»: ορίστε, τιμωρήσαμε με υποβιβασμό ολόκληρη ΑΕΚ και τους οπαδούς της ΑΕΚ δεν χάνεις από εκλογικούς πελάτες αφού από την όλη διαδικασία μόνο που δεν έχουν βγει στην ομόνοια να πανηγυρίσουν. Σας προσφέρουμε σε αρχείο PDF ολόκληρο τον νόμο που προβλέπει (σελίδα 4) ότι όποια ΠΑΕ πτωχεύει, κλείνει σε 3 μήνες και όχι σε 30.

Δείτε εδώ χαρακτηριστικά αρχεία για την υπόθεση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο

Σχόλια