Ο φετιχισμός του χρήματος και η σωτηρία της ΑΕΚ

 

«Όποιος θέλει να πολεμήσει την ψευτιά και την αμάθεια και να γράψει την αλήθεια έχει να ξεπεράσει το λιγότερο πέντε δυσκολίες: Πρέπει να έχει το θάρρος να γράψει την αλήθεια, παρόλο που παντού την καταπνίγουν, την εξυπνάδα να την αναγνωρίσει παρόλο που τη σκεπάζουν παντού, την τέχνη να την κάνει ευκολομεταχείριστη σαν όπλο, την κρίση να διαλέξει εκείνους που στα χέρια τους η αλήθεια θ' αποκτήσει δύναμη, την πονηριά να τη διαδώσει ανάμεσά τους.»

Μπέρτολτ Μπρεχτ

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων και παρερμηνεύσεων αυτών που θα γράψω παρακάτω, ξεκαθαρίζω ότι: ΌΠΟΙΟΣ προβάλει ότι η λύση στα προβλήματα της ΑΕΚ βρίσκεται μέσα στα όρια του επαγγελματικού ποδοσφαίρου των Ποδοσφαιρικών Ανωνύμων Εταιριών, οφείλει να παρουσιάσει τα απαιτούμενα κεφάλαια που χρειάζονται για την λειτουργία της εταιρείας. ΌΠΟΙΟΣ συμβιβάζεται με την εξουσία των ΠΑΕ, αφήνει στο απυρόβλητο τους μεγαλομετόχους, εφοπλιστές και βιομηχάνους που δημιούργησαν τα χρέη, συνεργάζεται με χορηγούς που χρωστάνε 80.000 ευρώ και δεν τα δίνουν αν δεν εγκρίνουν το νέο Δ.Σ. της εταιρείας, οφείλουν να καλύψουν τα κεφάλαια που λείπουν. Αυτοί και οι συνεργάτες τους, όχι να προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τους φιλάθλους προκειμένου οι τελευταίοι να λειτουργήσουν ως σανίδα σωτηρίας για να σωθεί η εταιρεία από χρέη που φυσικά καμία ευθύνη για τη δημιουργία τους δε φέρει η μάζα των φιλάθλων της ΑΕΚ.

Και όταν λέμε «Όποιος», εννοούμε «Όποιος». Δεν πα να είναι και Θεός. Εκτός κι αν υπάρχουν Θεοί που δέχονται να γίνουν το «τυράκι» περίεργων υποθέσεων.

Πάμε τώρα στο κυρίως θέμα του κειμένου. Με το παρόν σημείωμα θα ήθελα να συμβάλλω στην επίλυση ορισμένων πολύ σοβαρών παρανοήσεων που ταλανίζουν την κοινωνία της ΑΕΚ, επηρεάζουν σοβαρά τον τρόπο σκέψεις των οπαδών της ΑΕΚ και κάνουν την πρόταση για κατάργηση χθες, της ΠΑΕ ΑΕΚ, μαζί με όλες της υπόλοιπες ΠΑΕ, πολύ δύσκολη στην πέψη, ακόμα και για μερικούς από αυτούς που την έχουν μελετήσει και συμφωνούν επί της ουσίας. Οι παρανοήσεις αυτές έχουν σαν βάση τους μια και μόνο υπόθεση: ότι ο άνθρωπος ικανοποιεί τις ανάγκες του με το χρήμα. Αυτή η υπόθεση φαίνεται αυτονόητη και δύσκολο να την ανατρέψει κανείς, αλλά παρ’ όλ’ αυτά θα προσπαθήσω. Η πίστη δε σε αυτή την υπόθεση είναι πάθηση που διαγνώστηκε πρώτη φορά πολλά – πολλά χρόνια πριν από την ίδρυση της ΑΕΚ, το 1844 με τον όρο αποξένωση και συστηματοποιήθηκε το 1867, όταν διαπιστώθηκε ότι έχει δύο αλληλοσυμπληρούμενες πλευρές, οι οποίες αποδόθηκαν με τους όρους φετιχισμός του εμπορεύματος και φετιχισμός του χρήματος. Ο επιστήμονας που ανακάλυψε αυτήν την πάθηση δεν είναι άλλος από τον Καρλ Μαρξ ο οποίος πρότεινε και το αντίδοτο, αλλά παρ’ όλ’ αυτά και οι δύο πλευρές της ασθένειας εξακολουθούν ακόμα και σήμερα να ταλανίζουν μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού και φυσικά μεγάλο κομμάτι ιστορικών αθλητικών συλλόγων σε ολόκληρο τον κόσμο. Η θέση ότι οι ανάγκες ικανοποιούνται με χρήμα είναι κλασικό σύμπτωμα φετιχισμού του χρήματος. Είναι η αρρώστια που ταλαιπωρεί και την μεγαλύτερη ομάδα του κόσμου, την ΑΕΚ.

Ας πάρουμε όμως μια δόση από εκφάνσεις της ασθένειας: «Ο κόσμος, ή τουλάχιστον κάποιος κόσμος, πεινάει και δεν έχει χρήματα για να φάει», «Πού θα βρεθούν τα χρήματα για να φάει ο κόσμος;» Επίσης, οι άποροι και πεινασμένοι έχουν ακουστεί να λένε: «δεν έχω λεφτά να φάω» ή «δώσε μου ένα ευρώ να φάω». Κανείς όμως δεν έχει βρεθεί μέχρι τώρα να υποστηρίξει ότι, αφού έδωσε λεφτά στον άπορο, αυτός …τα έφαγε. Γενικά, ο φετιχισμός του χρήματος στη μορφή του έχει μια ιδιαίτερη σχέση με το φαγητό («είχα κάποια χρήματα αλλά τα έφαγα», «τα λεφτά τρώγονται γρήγορα» κλπ). Είναι όμως ψέμα, και πιστέψτε με, όσο δύσκολο και να είναι, όπως ψέμα είναι ότι τα λεφτά φεύγουν (εύκολα, γρήγορα ή με όποιον άλλο τρόπο), κάνουν φτερά, αυγατίζουν και γενικώς δραστηριοποιούνται ποικιλοτρόπως. Μετά από ενδελεχή έρευνα για τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων, σε αυτές δεν περιλαμβάνεται η κατανάλωση χρήματος. Με ασφάλεια μπορούμε να υποθέσουμε ότι το χρήμα, σε οποιαδήποτε υλική του μορφή, είτε δηλαδή αυτή του χαρτονομίσματος, του κέρματος, του τραπεζικού λογαριασμού (λογιστική εγγραφή), είτε με τις μορφές που παίρνει το πιστωτικό χρήμα, δεν τρώγεται. Κι όχι μόνο δεν τρώγεται το χρήμα, αλλά όλες οι παραπάνω υλικές του ενσωματώσεις δεν φοριούνται, δεν στεγάζουν και δεν ξεδιψούν, δεν μεταφέρουν και δεν ξεκουράζουν. Και προσέξτε… ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΠΑΛΑ!

«Μα», θα πει κανείς, «προφανώς! Το χρήμα ικανοποιεί τις ανάγκες επειδή ανταλλάσσεται με όλα αυτά που τρέφουν, ντύνουν, στεγάζουν, ξεδιψούν, μεταφέρουν ξεκουράζουν και πληρώνουν αυτούς που επιλέγουμε να φορέσουν την φανέλα της αγαπημένης μας ΑΕΚ. Και δεν μπορεί κανείς να αποκτήσει όλα αυτά με άλλον τρόπο, εκτός από το να τα ανταλλάξει με χρήματα». Απ, μπαγασάκο, σε τσάκωσα! Πώς προέκυψε αυτό το τελευταίο συμπέρασμα; Μήπως πλήρωνες μέχρι τώρα το δάσκαλό σου στο δημοτικό για να σε μάθει γράμματα; Όταν, σε λίγα χρόνια, θα τον πληρώνεις, αυτό θα σημαίνει ότι η φυσική τάξη πραγμάτων είναι να μαθαίνεις γράμματα μόνο αν έχεις το αντίτιμο της ψευτοεπιβίωσης του δασκάλου;

«Ωραία», θα κοντοσταθεί ο κεραυνοχτυπημένος από την ξαφνική αλήθεια, ένθερμος οπαδός του κερδοσκοπικού, life style ποδοσφαίρου, «αλλά με την ΑΕΚ σήμερα τι γίνεται;» «σε λίγες μέρες ξεκινάει ένα πρωτάθλημα, ποιος θα παίξει;» Σ’ αυτό το σημείο, θα γίνει μια γενναία υπόθεση – τομή στην σύγχρονη τηλεοπτική ποδοσφαιρική πραγματικότητα: η ομάδα θέλει ποδοσφαιριστές, τερματοφύλακες και αμυντικούς, μέσους και επιθετικούς, βασικούς και αναπληρωματικούς, κοντολογίς όλους αυτούς που συλλήβδην ονομάζουμε «ομάδα ποδοσφαίρου» σε σαφή διάκριση από τα «χρήματα».

Όλοι όμως οι ποδοσφαιριστές μπορούν να «παράγονται» από της ακαδημίες μια ομάδας και μάλιστα σε τέτοιες ποσότητες ώστε να εξάγονται και να πετιούνται. Διαφωνείτε; Για δείτε λίγο το σημερινό ρόστερ της ΑΕΚ, αποτελείτε σχεδόν εξ ολοκλήρου από ποδοσφαιριστές «παραγωγής» ακαδημιών ποδοσφαίρου που αφέθηκαν ελεύθεροι. Αφέθηκαν ελεύθεροι όχι γιατί δεν άξιζαν μια ευκαιρία, αλλά γιατί ο φετιχισμός του χρήματος στο κερδοσκοπικό ποδόσφαιρο επιβάλει το καθεστώς της μεταγραφολαγνείας. ΠΡΟΣΕΞΤΕ ενώ η ΠΑΕ ΑΕΚ βρίσκεται σε καθεστώς ελεγχόμενης χρεοκοπίας και ενώ ο προπονητής της ομάδας ο κ. Βαγγέλης Βλάχος έχει ξεκαθαρίσει ότι οι τρεις μεταγραφές που έχει δικαίωμα να κάνει η ομάδα θέλει να είναι: μια στη θέση του στόπερ, η άλλη στη θέση του κεντρικού χαφ και η τελευταία στο χώρο της επίθεσης… ο τεχνικός διευθυντής της ομάδας ο κ. Τσιάρτας είναι έτοιμος να φέρει από τον ΟΦΗ τον Μίρνες Σίσιτς, έναν ποδοσφαιριστή που αγωνίζεται στη δεξιά πτέρυγα, εκεί που αγωνίζονται με αξιόλογη παρουσία και προοπτικές εξέλιξης οι Φούντας, Καλογέρης και Κουρέλλας. Είπατε τίποτα;

Φυσικά, όταν η Μπαρτσελόνα έχει ξοδέψει 36.000.000 εκ. ευρώ για τον Σέσκ Φάμπρεγας που τον είχε στην ακαδημία της και τον άφησε να φύγει! 5.000.000 εκ. ευρώ για τον Ζεράρ Πικέ, που τον είχε στην ακαδημία της και τον άφησε να φύγει! 14.000.000 εκ. ευρώ για τον Ζόρντι Άλμπα που τον είχε στην ακαδημία της και τον άφησε να φύγει! Φτάνοντας αισίως τα 55.000.000 εκ. ευρώ για μετεγγραφές παικτών που ήταν στα τμήματα υποδομής της. … καταλαβαίνει κανείς την έξαρση του φετιχισμού του χρήματος σε διεθνές και κορυφαίο για τα δεδομένα του παγκόσμιου κερδοσκοπικού ποδοσφαίρου, επίπεδο.

Όταν συμβαίνει αυτό ακολουθεί επιδημία φετιχισμού του χρήματος, γιατί μέχρι και ο οπαδός της Μπαρτσελόνα ξεχνάει ότι για την ομαδάρα που απολαμβάνει, αρκούσε η ακαδημία του συλλόγου του, η οποία μάλιστα θα απέφερε και χρήματα από πάνω.

Επειδή όμως το κείμενο είναι είδη αρκετά μεγάλο και αν συνεχίσω θα γίνει κουραστικό και δυσανάγνωστο, θα επανέλθω με δεύτερο μέρος αφού πρώτα κάνω τον απαραίτητο διάλογο προβληματισμού με τους αγαπημένους μου αναγνώστες.

 

Σχόλια