Ανάμεσα στα δυο μπαλάκια που έχουν οι άντρες

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στο aek-live.gr. την Τρίτη, 19 Ιουνίου του 2012


Πάμε άλλη μια φορά. Στη βιομηχανία του σύγχρονου επαγγελματικού ποδοσφαίρου τα κέρδη είναι το διαρκές ζητούμενο όλου του κυκλώματος. Ο «Μινώταυρος» τρώει πρώτα απ΄ όλα τα ίδια τα παιδιά του. Παιδί που μόλις έχει μπει στη δεύτερη δεκαετία της ζωής του ο Κωστάκης Μανωλάς κι όμως ήδη έχει τοποθετήσει το τομάρι του στο ράφι με τα ζωντανά προϊόντα. Έτοιμος να ξεπουληθεί σε όποιον του δώσει τα περισσότερα. Το ποδοσφαιρικό προϊόν χρειάζεται ποδοσφαιριστές προϊόντα στα χέρια των κερδοσκόπων. Το παιδικό παιχνίδι δεν υπάρχει πια.

Αδέλφια μου αναγνώστες, το κοινωνικοοικονομικό σύστημα που είναι δομημένο το επαγγελματικό – κερδοσκοπικό ποδόσφαιρο λέγετε καπιταλισμός. Οι ανάγκες του καπιταλισμού έχουν μετατρέψει τους αθλητικούς συλλόγους σε εταιρίες παροχής αθλητικού θεάματος. Σε αυτές τις συνθήκες, η μετακίνηση επαγγελματιών μεταξύ εταιριών είναι σύνηθες φαινόμενο. Αυτό όμως δεν αναιρεί το δικαίωμα που έχουμε σαν οπαδοί να συλλογιόμαστε ελευθέρα και να κρίνουμε πράξεις και καταστάσεις. Γιατί κι εμείς σε καθεστώς καπιταλισμού ζούμε και προσπαθούμε να επιβιώσουμε, σε μια κοινωνία που όλα πουλιούνται και όλα αγοράζονται. Θα έχετε παρατηρήσει ότι δεν έγιναν όλες οι όμορφες κοπέλες που γνωρίζετε πουτάνες, ενώ θα μπορούσαν. Η ελευθερία του καπιταλισμού σου παρέχει την ευκαιρία να εμπορευτείς ακόμα και το κορμί σου! Και να ξέρεις κάτι Κωστάκη Μανωλά. Οι πουτάνες στην ψυχή είναι πολύ χειρότερες από τις πουτάνες στο κορμί. Το καπιταλιστικό ποδόσφαιρο σου έδωσε την ευκαιρία να λειτουργήσεις σαν καλοπληρωμένη τσούλα, αυτό δεν απαγορεύει στον λαό της ΑΕΚ να σε τοποθετήσει εκεί ακριβός που σου αξίζει, ανάμεσα στα δυο μπαλάκια που έχουν οι άντρες, στη ρίζα του τρίτου του μακρύτερου.

Πάμε στην άλλη μεριά τώρα. Αδέλφια μου εραστές του επαγγελματικού – κερδοσκοπικού ποδοσφαίρου. Όλοι εσείς που όταν σας λένε για άμεση κατάργηση όλων των ΠΑΕ, για απαγόρευση κάθε επιχειρηματικής δράσης στο χώρο του Αθλητισμού, ανεβαίνετε στα κεραμίδια. Όλοι εσείς που αποδέχεστε τις επαγγελματικές σχέσεις στο χώρο του ποδοσφαίρου, αλλά κι εσείς που τους ανέχεστε γιατί «παντού έτσι είναι» κτλ. καλό θα είναι το βουλώσετε. Εσείς με την νοοτροπία που έχετε δημιουργείτε τους Μανωλάδες, τους Βατράχους, τους Αλεξανδρήδες. Οι επαγγελματικές σχέσεις δεν ισχύουν όποτε σας καυλώσει εσάς, αλλά ισχύουν πάντα. Και οι επαγγελματικές σχέσεις φέρνουν και επαγγελματικές επιλογές.

Αυτό είναι το επαγγελματικό ποδόσφαιρο και το γεγονός ότι πλέον όλο και περισσότεροι εκφράζουν την απέχθεια τους απέναντι του, έστω και θολά, έστω και περισσότερο από ένστικτο, παρά συνειδητά προκαλεί αμηχανία στους μηχανισμούς του συστήματος. Είναι αυτή η στάση του λαϊκού παράγοντα απέναντι στον επαγγελματισμό που έρχεται κόντρα σε όσους προσπαθούν να βγάλουν από το κάδρο την αλήθεια για να μπορούν να κοκορομαχούν ως προς το ποιος είναι καλύτερος Αεκάρχης. Η συνείδηση του οπαδού είναι αυτή που καθορίζει τις εξελίξεις, αυτή είναι που ωριμάζοντας θα επιβάλλει συναγερμό στο οικοδόμημα της ποδοσφαιρικής ΑΕΚ, τέτοιον, που αντί να ψάχνει σωτήρα ανάμεσα στους δυνάστες της, να οργανώνεται για να αποτρέψει τα χειρότερα, αλλά και να προβάλλει το δικό μας δρόμο, αυτόν στον οποίο ιδιοκτήτης της ομάδας των προσφύγων θα είναι η απόγονοι τους, ο λαός της ΑΕΚ. Ιδιοκτήτες, ΟΧΙ χρηματοδότες!

Τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί ένα πεδίο, όπου οι οπαδοί της ΑΕΚ ανασάνουν βαθιά, έχει δημιουργηθεί μια μικρή δημοκρατία, παράξενη, στο χώρο του αθλητισμού, που προσπαθεί να κρατηθεί με αξιοπρέπεια. Βέβαια, χορεύουν μαζί της και οι πολυεθνικές εταιρίες, και οι σπόνσορες που δίνουν περισσότερη προβολή σε ότι «πουλάει». Υπάρχει μια συγκεντροποίηση του ενδιαφέροντος στο Βόλεϊ και στο Χάντμπολ. Πάντα θύμωνα και πάντα θα θυμώνω με όσους χρησιμοποιούν την ΑΕΚ σαν εμπόρευμα. Αλλά βλέπω ότι ερήμην των εταιριών ο κάθε οπαδός της ΑΕΚ ταυτίζεται με τα ερασιτεχνικά τμήματα του συλλόγου, δημιουργώντας ένα περιβάλλον, όπου θα μπορούσε κάτω από προϋποθέσεις να ανθίσει η προσωπική του ανταρσία. Κυρίες και κύριοι. Γυναικεία ομάδα στίβου της ΑΕΚ!!! Για δεύτερη συνεχόμενη φορά, πρωταθλήτρια Ελλάδας!

Ευκαιρίες για συμπεράσματα σχετικά με την δύναμη του οργανωμένου λαϊκού παράγοντα. Γνωρίζω ότι οι οργανωμένοι οπαδοί των άλλων… πάντα ερωτοτροπούσαν με την εκάστοτε εξουσία της ΠΑΕ που εκμεταλλευόταν την δική τους ομάδα. Είναι γνωστό το «γαύροι είστε νούμερα χρηματοδοτούμενα» ή το πώς η ΠΑΕ Παναθηναϊκός έβγαζε τις δύσκολες ανακοινώσεις στο όνομα της ΠΑΛΕΦΙΠ. Εμείς όμως είμαστε το ίδιο με αυτούς; Ως ονειροπόλος, όταν σκέφτομαι καμιά φορά την ORIGINAL, θα την ήθελα «χύμα», όπως ήταν η Εκκλησία στους πρώτους χριστιανικούς χρόνους, κτίσμα χωρίς σκεπή, να μπαίνει μέσα ο κόσμος και να βλέπει υπέροχα κίτρινα άνθη να πέφτουν αργά. Και αν προσπαθήσει κανείς να μετατρέψει το χώρο αυτό σε μαγαζί, να έρχεται ο Νυμφίος και το να κάνει «καλοκαιρινό». Εκεί να συναντιούνται άνθρωποι που έχουν κληθεί να συνέλθουν επί το αυτό, να φέρουν τη ζωή τους και να γίνουν κάτι περισσότερο από εκείνο που ήταν: Μια κοινότητα με νέα ζωή. Γιατί, όπως λέει ο Σμέμαν, για το χριστιανισμό, το κριτήριο δεν είναι η βοήθεια, αλλά η αλήθεια. Ας γίνει η αλήθεια κριτήριο και στην δική μας κοινωνία της ΑΕΚ.

Σχόλια