Αν ξυπνήσεις μονομιάς, θα έρθει ανάποδα ο ντουνιάς


Ακούω κάποιους να λένε ότι η ΠΑΕ ΑΕΚ βρίσκεται στην κατάσταση που βρίσκεται, γιατί δεν είχε την τύχη να βρεθεί στα χέρια ενός μεγάλου παίκτη της επιχειρηματικής ζωής !!! και δεν ντρέπονται να το λένε αυτοί που το λένε και το ξαναλένε, όταν ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες επιχειρηματίες ο Γιάννης Φιλίππου σχεδόν εξαφάνισε από τον χάρτη την κυπελλούχο Ευρώπης το 1968 ομάδα μπάσκετ της ΑΕΚ. Λες και ιστορικός γκρεμιστής, ο Γιάννης Γρανίτσας, που της κατεδάφισε το ιδιόκτητο γήπεδό της, το σπίτι της, το 2003, δεν είναι αρχιλογιστής του μεγαλοβιομήχανου Φιλίππου. Λες και (για να δούμε λίγο πέρα από τη μύτη μας) δεν ήταν ο μεγάλος παίκτης της επιχειρηματικής ζωής Δημήτρης Κοντομηνάς αυτός που έριξε το ΑΡΗ στην Β’ Εθνική. Η δεν ήταν ο μεγάλος παίκτης της επιχειρηματικής ζωής Ευάγγελος Μυτιληναίος αυτός που χρέωσε μέχρι διαλύσεως τον Ηρακλή. Η μήπως δεν ήταν ο μεγάλος παίκτης της επιχειρηματικής ζωής Μίνως Κυριακού αυτός που διέλυσε τον Πανελλήνιο. Γιατί ο Άρης Βωβός που διέλυσε το Μαρούσι είναι μικρός παίκτης; Για να μην πω για τον παίχτη των παιχτών της επιχειρηματικής ζωής, για των παιχταρά, για το όνειρο του κάθε «χρήσιμου ηλίθιου», του Παυλάρα του Γιαννακόπουλου που συστηματικά εδώ και χρόνια έχει ξεχαρβαλώσει ολόκληρο των ερασιτέχνη Παναθηναϊκό!!!

Διαβάζω με αφορμή τον κίνδυνο να τιμωρήσει η ΟΥΕΦΑ την ΠΑΕ ΑΕΚ με ποινή τριετούς αποκλεισμού, πως τα εξ ορισμού ευρωπαϊκά έσοδά, κυμαίνονται ετησίως από 6 έως και 35 εκατ. ευρώ, ανάλογα με τη διοργάνωση αλλά και την πορεία που κάνει μια ομάδα. Μετά ακούω τον δικηγόρο της ΠΑΕ ΑΕΚ, τον κύριο Χάρη Οικονομόπουλο να λέει ότι διεκδικούμε τα 80 εκατ. ευρώ που υπεξαίρεσε η οικογένεια Ψωμιάδη από τα ταμεία της ΑΕΚ. Προσέξτε. Υπεξαίρεσε, δηλαδή βούτηξε τα χρήματα που έβγαλε ο οργανισμός ΑΕΚ, δεν τα έβαλε κάποιος άλλος και τα πείρε αυτός. Και αναρωτιέμαι που στο διάολο χρειάζεται το μεγάλο αφεντικό για την λειτουργία μιας ομάδας σαν την ΑΕΚ;

Όχι ... δεν έχω σκοπώ ούτε διάθεση να πέσω στην παγίδα των Εταιρειών Λαϊκής Βάσης. Στην πραγματικότητα είναι μια θέση – πρόταση, κατά την ταπεινή μου γνώμη, ιδεολογικά αποπροσανατολιστική και πρακτικά ανεφάρμοστη. Δεν μπορεί ένα ερασιτεχνικό σωματείο ουσιαστικά να σταθεί στο ίδιο γήπεδο με την Ανώνυμη Εταιρεία. Δε χρειάζονται πτυχία για να το τεκμηριώσει κάποιος. Αρκεί μια ματιά στη ζώσα πραγματικότητα. Πέρα από το γεγονός της διαφορετικής φιλοσοφίας, αφετηρίας και προορισμού της εταιρείας και του ερασιτεχνικού σωματείου.

 
Όσο για την ΑΕΚ ως εταιρεία Λαϊκής Βάσης, που σύντομα κάποιοι θα ξαναανακαλύψουν τώρα που έρχονται ζόρια. Μάλλον τους έχει προλάβει ο ίδιος ο καπιταλισμός. Όταν οι συνθήκες το απαιτούν, εφαρμόζει και αυτό το κόλπο. Στην Ελλάδα, π.χ., με τις ακτοπλοϊκές εταιρείες ΑΝΕΚ και ΜΙΝΩΑΝ. Οι καπιταλιστές δημιούργησαν τα χρέη και στο όνομα της μη χρεοκοπίας, ο κόσμος έγινε μικρομέτοχος. Το αποτέλεσμα; Πλήρωσε τα σπασμένα και οι καπιταλιστές ξανάγιναν ιδιοκτήτες σε «καθαρές» εταιρείες για να καρπωθούν τα κέρδη...

Κυρίως όμως πρόκειται για έναν ακόμα παραμορφωτικό καθρέφτη, σε ιδεολογικό επίπεδο, με τον οποίο κάποιοι κολαούζοι των πολυεθνικών και των μάνατζερ, συνειδητά αποπροσανατολίζουν το λαό της ΑΕΚ. Προπαγανδίζουν και μάλιστα ως αντισυστημική επιλογή, το λαϊκό καπιταλισμό, προς ικανοποίηση των ορίτζιναλ καπιταλιστών.

Όσοι υπηρετούν τα συμφέροντα των πολυεθνικών που ελέγχουν την ΑΕΚ, κατά την πάγια τακτική τους, προσπαθούν να εξωραΐσουν την πραγματικότητα, να καλλιεργήσουν αυταπάτες και να ανακόψουν την Οργή του λαού της ΑΕΚ. Τρεις αποστολές που συμβάλλουν καθοριστικά στη διαμόρφωση συγκεκριμένης συνείδησης και στη διατήρηση του συστήματος των ΠΑΕ και των πολυεθνικών του ποδοσφαίρου.

Αυτά τα δυο «μοντελάκια» θα παίξουν για την ΠΑΕ ΑΕΚ, από την εξουσία του κερδοσκοπικού ποδοσφαίρου. Το ένα είναι της λαϊκής εξαπάτησης που το ονομάζουν «λαϊκή βάση» και το άλλο είναι της πτώχευσης, η ΑΕΚ θα υποβιβαστεί σε ερασιτεχνική κατηγορία, και έπειτα θα «αγοράσει» το ΑΦΜ του Θρασύβουλου που βρίσκεται σήμερα στην Β’ Εθνική κατηγορία, η οποίος ένα πρωί θα μετονομαστεί σε ΑΕΚ και θα ξεκινήσει την καινούργια της ζωή στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Σε διάστημα ενός έτους θα βρίσκεται κούκλα, ανακαινισμένη και φανταχτερή στη Super league, απαλλαγμένη από τα χρέη. Και την ίδια ώρα όσοι δούλεψαν για αυτήν θα κλαίνε τα λεφτά τους. Οι μάνατζερ όμως και οι πολυεθνικές του αθλητισμού θα έχουν νέο παρθένο πεδίο κερδοσκοπίας. Το ίδιο ακριβώς έκανε, ο Ηρακλής. Διέλυσε την ΠΑΕ Ηρακλής, αγόρασε το ΑΦΜ της ΠΑΕ Πόντιοι Κατερίνης και βρίσκεται ήδη ως «ΑΕΠ Ηρακλής» στην Γ’ κατηγορία. Πάλι καλά που δεν τον ονόμασαν και ΑΓΕΤ Ηρακλής με χορηγό τσιμεντόλιθους. Αυτές είναι οι ρεαλιστικές λύσεις της χούντας των πολυεθνικών και των μάνατζερ του ποδοσφαίρου.

Οι πολυεθνικές – δικτάτορες ελέγχουν τις ομάδες, τους παίκτες, το παιχνίδι. Αυτές είναι που έχουν με τον Α΄ ή Β’ τρόπω αλυσοδεμένη και την ΑΕΚ. Αλλά τότε θα μου πεις αδελφέ μου αναγνώστη: «δεν υπάρχει καμία ελπίδα». Κι όμως υπάρχει! Γιατί πολύ απλά, η μπάλα είναι έτσι φτιαγμένη που πάντα θα κάνει τα κόλπα της. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο λάθος για τα αφεντικά από το να νομίζουν ότι η μπάλα πιάνεται φίλη. Ο κίνδυνος για τους «απαλλοτριωτές» να μην πάει η μπάλα εκεί που την περιμένουν θα παραμένει πάντα υπαρκτός, όση εξουσία, όση δύναμη κι αν διαθέτουν. Ο πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ, Μισέλ Πλατινί το ξέρει και σε ανύποπτο χρόνο είχε δηλώσει: «Πρέπει να βρούμε ένα σύστημα όπου αυτό που θα σε κάνει να κερδίζεις δε θα είναι το χρήμα. Αλλιώς, όλοι οι φτωχοί θα πεθάνουν και οι πλούσιοι θα μείνουν μόνοι τους. Έναν τέτοιο σκληρό καπιταλισμό εγώ δεν τον θέλω» αυτά λέει ο Μισέλ. Τα πιστεύει; Αδιάφορο. Το ενδιαφέρον είναι ότι «ο φόβος φυλάει τα έρημα». Όπερ μεθερμηνευόμενο, το ποδόσφαιρο σε κάθε εποχή, σε κάθε στιγμή, όντας το λαϊκότερο των αθλημάτων, θα συγκεντρώνει γύρω του δισεκατομμύρια από αυτούς τους χειραγωγούμενους παρίες. Όταν δε το ποδόσφαιρο συναντά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των οπαδών της μεγαλύτερης ομάδας του κόσμου, της ΑΕΚ, το μείγμα είναι εν δυνάμει εκρηκτικό. Αδέλφια μου ΑΕΚτζήδες! Όσο «κοιμόμαστε», θα είμαστε ακίνδυνοι και «χρήσιμοι ηλίθιοι». Άλλα απευθύνομαι σε σας «κηφήνες» της κοινωνίας, του ποδοσφαίρου και της ΑΕΚ: ποιος σας εγγυάται ότι ο «ύπνος» μας θα κρατήσει αιώνια; Ποιος αμφιβάλλει πως αν όλοι εμείς ξυπνήσουμε, μονομιάς θα έρθει ανάποδα ο ντουνιάς;

Σχόλια