Ο Γιάννης Βούρος, το είχε διαβάσει το μνημόνιο;


Σε μια εποχή που ο αθλητισμός υποχρηματοδοτείται, με αυτό να είναι ξεκάθαρη πολιτική επιλογή και οι άνθρωποί του στέλνονται στον Καιάδα της ανεργίας… Σε μια εποχή που οι ποδοσφαιριστές μεγάλων ομάδων με πρωταγωνιστές αυτούς της ΑΕΚ έχουν μήνες να δουν το χρώμα του χρήματος… Σε μια εποχή  που όλο και περισσότεροι οπαδοί της ΑΕΚ, μέλη οι περισσότεροι της ελληνικής λαϊκής οικογένειας, μέσα από τη βάρβαρη επίθεση που υφίστανται στο εισόδημα και τα δικαιώματα τους στερούνται στην πράξη το δικαίωμα πρόσβασης στον «κόσμο» της ΑΕΚ. Σε μια εποχή που η κυβέρνηση, αβασάνιστα, οδηγεί τον αθλητισμό… άρα και την ΑΕΚ προς την καταστροφή… Σε μια εποχή που η Ελληνική κυβέρνηση στο όνομα της κρίσης κόβει την επιχορήγηση στον αθλητισμό και δεν το κάνει γιατί τον θεώρει περιττό. Σε μια εποχή που είναι καθαρό ότι για τους πολιτικούς που υπηρετούν την εξουσία των μεγάλων αφεντικών, ο αθλητισμός είναι επικίνδυνος. Την ώρα που είναι ξεκάθαρο ότι αυτή είναι η πολιτική τους! Είναι πολιτική στάση η απαξίωση του αθλητισμού. Σε μια εποχή που δεν υπάρχει άλλοθι, σ' αυτή την πολιτική. Σε μια εποχή που το αστικό κράτος «αποσύρεται», συνειδητά από την οικονομική ενίσχυση του αθλητισμού, αξιοποιώντας φυσικά και την καπιταλιστική κρίση, ώστε το τεχνητά δημιουργημένο κενό να καλυφθεί από τις δυνάμεις της «αγοράς»… Ο Μιχάλης – SoE – Τροχανάς προσπαθεί να πείσει το πανελλήνιο ότι ένας εκπρόσωπος των παραπάνω πολιτικών επιλογών είναι ο θεμέλιος λίθος για την λύση των προβλημάτων της ΑΕΚ.

Ο αντιτροϊκανός Μιχάλης SoE Τροχανάς, που στην τελευταία του δημόσια ενημερωτική επιστολή με τίτλο «Τι είναι η Μελέτη ΘΕΜΕΛΙΟ 21;»  αναφέρει μεταξύ άλλων πως «ένα δίκτυο με το εξωτερικό όνομα ΤΡΟΪΚΑ κυβερνάει την πατρίδα μας» παρουσίασε ως πρόεδρο της επιτροπής στρατηγικού σχεδιασμού τον Γιάννη Βούρο, έναν από αυτούς που με την υπογραφή τους έφεραν την Τρόικα στην Ελλάδα. Αρνούμαι ότι μπορεί να σώσει την αγαπημένη μου ομάδα ένας από αυτούς που μου ρημάζουν καθημερινά τη ζωή. Δεν μπορεί να είναι θεμέλιο ούτε σε χάρτινο πύργο αυτός που ψήφισε το μνημόνιο, ο ίδιος που μαζί με τους «συντρόφους» του, ελεεινολογούσε εναντίον οποιουδήποτε αμφισβητούσε το μνημόνιο, ο ίδιος που αρκετά χρόνια πριν καθόταν στην ίδια εξέδρα με τον Ψωμιάδη, χωρίς να θίγεται η αισθητική του, που θίχτηκε όμως την ίδια εποχή από ένα πανό που έλεγε μόνο την αλήθεια και κατέβηκε από τα «μάρμαρα» παρέα με τον Πασχάλη τον Τσαρούχα να πάνε να το κατεβάσουν με «δημοκρατικές» διαδικασίες.

Όπως είπαμε και στην προηγούμενη επικοινωνία μας η ΑΕΚ είναι θρησκεία και όπως κάθε θρησκεία έτσι και η ΑΕΚ έχει ταξική καταγωγή. Και ακόμα πιο ταξική ιδιοποίηση και καπηλεία. Όταν η ΑΕΚ το δημιούργημα των προσφύγων της μικρασιάτικης καταστροφής συναντά το ποδόσφαιρο το μείγμα γίνεται εκρηκτικό, γιατί το ποδόσφαιρο είναι το γέννημα της βιομηχανικής εποχής, εδώ έχουμε ίσως το πρώτο πεδίο όπου οι προλετάριοι πέτυχαν για πρώτη φορά και σε τόσο μαζική έκταση αυτό που προανήγγειλε ο Μαρξ: «Την απαλλοτρίωση των απαλλοτριωτών».


Ένα παιχνίδι που αν και «κατασκευάστηκε» για τις αθλοπαιδιές των μπουρζουάδων και των αριστοκρατών του 19ου αιώνα, που ακόμα και ο αριθμός των παικτών αντιστοιχεί στον αριθμό των έντεκα μαθητών που περιελάμβανε ο κάθε κοιτώνας στα κολέγια, και που οι κανόνες του τέθηκαν στα σχολεία της «καλής κοινωνίας» (οι πρώτοι κανόνες καθιερώθηκαν από το Κολέγιο Ίτον το 1815 και επεκτάθηκαν για όλα τα κολέγια στη σύσκεψη του Κέμπριτζ το 1848), έγινε το σήμα κατατεθέν στις φαβέλες της Βραζιλίας, στις παραγκουπόλεις των γκέτο της Νότιας Αφρικής, στις αλάνες με τα ξυπόλητα παιδιά των προσφύγων της Μικρασιάτικης καταστροφής, εκεί που γεννήθηκε η ΑΕΚ, η μεγαλύτερη ομάδα του κόσμου. Οι εργάτες λοιπόν, έκαναν την «επανάσταση»! «Απαλλοτρίωσαν» το παιχνίδι των «απαλλοτριωτών», των εκμεταλλευτών τους. Το ποδόσφαιρο, σύμφωνα με τον ποδοσφαιριστή και αργότερα προπονητή της Εθνικής Αγγλίας, της μεγάλης Λιντς, της Τότεναμ και της ΚΠΡ, τον Τέρι Βένεϊμπλς, έγινε «το μπαλέτο της εργατικής τάξης»

Η ειρωνεία είναι ότι ο μεγαλομετοχοπατέρας Μιχάλης SoE Τροχανάς  συγκάλεσε την Επιτροπή Στρατηγικού Σχεδιασμού για την σωτηρία της ΠΑΕ ΑΕΚ σε ένα ξενοδοχείο σύμβολο της εγχώριας μπουρζουαζίας. Εκεί λοιπόν ακούσαμε τον Ντέμη να ζητάει να πληρώσουν οι μέτοχοι της οφειλές τους στην ΑΕΚ, φυσικά το κάνει εκ του ασφαλούς μιας και το ποσοστό του ήταν πολύ μικρό. Ο Παππάς που συμφωνεί με τον Ντέμη, το έχει έτοιμο το σενάριο. Θα μας πει ότι τα δύο τελευταία χρόνια έβαζε παραπάνω χρήματα από το ποσοστό του άρα η ΑΕΚ του χρωστάει και όχι αυτός στην ΑΕΚ. Ο Νοτιάς θα μας πει ότι η ΑΕΚ του χρωστάει τα ενοίκια από τα Σπάτα. Ο Κανελλόπουλος σε όποιον έβλεπε μπροστά του έλεγε ότι αναγνωρίζει ενδεχόμενες οφειλές μόνο ως τον Ιανουάριο του 2009. Τον Χατζηιωάννου και τον Γκούμα, άμα τους δείτε γράψτε μου... Να μου το θυμηθείτε αδέλφια μου ΑΕΚτζήδες, ότι η επόμενη πρόταση του Μιχάλη SoE Τροχανά με τίτλο «Πρώτος Όροφος 22» θα προβλέπει να βρεθούν αυτές οι 600.000 ενωσίτικες οικογένειες που λέει και ξαναλέει και να τους επιβληθεί μέσω ΔΕΗ χαράτσι για να ξεπληρώσουμε τους φουκαράδες τους μεγαλομετόχους που έχουν ματώσει για την ΑΕΚΑΡΑ!

Πάντα το έλεγα και πάντα θα το λέω, ότι είναι τραγικό οι οπαδοί της ΑΕΚ να εγκλωβίζονται σε λογικές στήριξης του συστήματος «επαγγελματικό – κερδοσκοπικό ποδόσφαιρο». Κανείς δεν μπορεί να έχει «και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο». Δηλαδή, ως πότε θα  παρουσιάζουν κάποιοι για τις εντυπώσεις μια... αντιΠΑΕ εικόνα, ενώ στην πράξη θα αποτελούν μια ακόμα διαχειριστική δύναμη υπέρ του στάτους κβο. Στρατηγική που νομοτελειακά προκαλεί αντιφάσεις, αδιέξοδα, αυταπάτες, λειτουργεί συνειδητά όπως η βαλβίδα εκτόνωσης στη χύτρα. Το τελικό αποτέλεσμα είναι η στήριξη του συστήματος.

Όπως στήριξη του συστήματος είναι να δέχεσαι την ανακωχή που σου προτείνει αυτός που υπηρετεί την συνομοταξία των εκμεταλλευτών της αγαπημένης σου ομάδας. Αγνοούσα πόσα πτυχία έχει ο κύριος Τροχανάς για να καταφέρνει να εκπονεί τόσο εμπνευσμένες μελέτες. Ο τρόπος ωστόσο που έγιναν γνωστές οι λεπτομέρειες και η προβολή της «με το ζόρι μεγάλης επιτυχίας» του Μιχάλη Τροχανά ήταν πέρα για πέρα λαϊκίστικος με αποτέλεσμα να καταλήξουν να αφορούν κυρίως τους φτωχοδιάβολους της αθλητικής δημοσιογραφίας του ρεπορτάζ της ΑΕΚ. Οι τελευταίοι, έχοντας μόνιμο πρόβλημα με την καταγωγή τους, όταν βρεθούν μπροστά σ' ένα λεγόμενο «ανώτερο» άνθρωπο δεν χάνουν την ευκαιρία να τον προσκυνήσουν. Τώρα πια συνδιοικούν. Ο κύριος Τροχανάς τους κάλεσε στο τραπέζι του.

Και αυτός ο μέσος οπαδός της ΑΕΚ ρε παιδιά… Παρά την ασφυκτική πίεση που δέχεται, παραμένει «μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανώμενος», όπως το περιέγραψε ο Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος. Το σήμα που εκπέμπει ο κύριος Τραχανάς είναι απλό: «Δώσε μου χρόνο, να σου κάνω ευρώ». Δεν πρόκειται για παιχνίδι εντυπώσεων. Όπως όλοι οι φωστήρες, έτσι κι αυτός πιστεύει πως θα γράψει την τελευταία ένδοξη σελίδα στην Ιστορία της ΑΕΚ. Εγώ δεν πρόκειται να βαφτίσω ανακωχή την… ανακοπή της ελεύθερης διακίνησης της άποψης μου και θα το γράψω φωνάζοντας. Στο κατά Τροχανάν νέο ευαγγέλιο, η τοκογλυφία ορίζεται ως αλληλεγγύη. Και όποιος κατάλαβε!

Η ΑΕΚ είναι πλέον ένα γκέτο μέσα στα αφηρημένα όρια του επαγγελματικού – κερδοσκοπικού ποδοσφαίρου. Οι ζοφερές συνθήκες ζωής μέσα στην καθημερινότητα περιέχονται στις προγραμματικές δηλώσεις Τραχανά για το «Θεμέλιο 21» με τη μορφή ταξιδιωτικών εντυπώσεων. Μια ερώτηση που θα έπρεπε να τίθεται σε όποιον αποφασίσει να ξανασώσει την ΑΕΚ, είναι: Πού ζει ακριβώς; Είναι παρών, ολόκληρος μέσα στην πραγματικότητα;

Σχόλια