Κάνε την αγάπη για την ΑΕΚ... φυλαχτό


 


Στο επίκεντρο της «κιτρινόμαυρης»  καθημερινότητας είχαμε τις τελευταίες ημέρες, από τη μια τα επιχειρηματικά παιχνίδια  εξουσίας, με κυρίαρχο στόχο το όφελος των νικητών. «Καμαρώσαμε» επίδοξους και νυν «σωτήρες» να ασχολούνται μόνο με το κέρδος τους, στην πλάτη του μεγαλυτέρου συλλόγου του κόσμου. Την ώρα που η κατάσταση στο ποδοσφαιρικό τμήμα οδεύει από το κακό στο χειρότερο. Την ώρα που η υπομονή των επί πολλούς μήνες απλήρωτων εργαζομένων εξαντλείται και δεν αποκλείονται άμεσες αντιδράσεις κάποιοι θυμήθηκαν τα παιδικά τους χρόνια και παίζουν κρυφτό.


Κατά δήλωσή τους οι εμπλεκόμενοι στην νέα «σωτηρία» της ΠΑΕ ΑΕΚ, γνωρίζουν την ταυτότητα του φερόμενου ως ενδιαφερόμενου να αγοράσει το πλειοψηφικό πακέτο της «κιτρινόμαυρης» εταιρείας, αλλά πριτς… δεν μας τον λένε. Απλά γνωστοποίησαν πως ο άγνωστος Χ είναι ξένος και «μεγάλη οικονομική οντότητα»... βεβαίως – βεβαίως. Όμως αδελφέ μου οπαδέ της ΑΕΚ, τα εφαλτήρια και οι στόχοι του δεν κρύφτηκαν. Όπως ανέφερε ο δικηγόρος - εκπρόσωπός του, Γ. Βλάχος, «το ποδόσφαιρο είναι επαγγελματικό και τα οικονομικά στοιχεία είναι σημαντικά. Πρόκειται για καθαρά επενδυτική οικονομική πρόταση. Σίγουρα το γήπεδο είναι μεγάλη προτεραιότητα. Ίσως αποτελεί το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της επενδυτικής πρότασης». Ξεκάθαρος ο κ. Βλάχος, χωρίς περιθώρια για παρερμηνείες.

Να μην ξεχάσω και τον νυν μεγαλομέτοχο, τον Νικόλα τον Νοτιά τον εφοπλιστή, που επανέλαβε για πολλοστή φορά ότι πλέον δεν αντέχει άλλο, μόνο που ότι δεν αντέχει άλλο το ανακάλυψε ξαφνικά όταν εξασφάλισε την κατασκευή του προπονητικού κέντρου στα Σπάτα από τον ίδιο και την ισόβια ενοικίαση στην ΠΑΕ. Φυσικά ο κ. Νοτιάς δεν χάνει ευκαιρία να ζητάει από τους οπαδούς της ΑΕΚ να καλύψουν τα δικά του και των ομοίων του ανοίγματα. Βρε… έχει κι άλλους τέτοιους έξυπνους η ομογένεια;


 


Από την άλλη οι απλήρωτοι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ παίζοντας πολύ όμορφο ποδόσφαιρο στον αγώνα της Κυριακής με την Κέρκυρα, έκαναν τους 10.000 που βρέθηκαν στο ΟΑΚΑ να ξεχάσουν, Άραβες, Κινέζους, Τούρκους επενδυτές και να θυμηθούν ότι ΑΕΚ είναι ο λαός της και οι αθλητές της. Το 1-0 με την Κέρκυρα είναι κατά την γνώμη μου το καλύτερο παιχνίδι της ΑΕΚ για τη φετινή σεζόν. Είδαμε μια ΑΕΚ που άρεσε πάρα πολύ, μια ΑΕΚ δυναμική, με πάθος, από το πρώτο λεπτό της αναμέτρησης έως το τελευταίο σφύριγμα του αγώνα.


Αυτή είναι η εικόνα της σημερινής ΑΕΚ. Άλλωστε η ΑΕΚ είναι «κατασκευασμένη» από τα υλικά που φτιάχτηκε ο άνθρωπος. Έχει μέσα της την αυτοθυσία και τη γενναιότητα που αναβλύζει από την ματωμένη φανέλα του Στέλιου Μανωλά, την εξαιρετική αγωνιστική παρουσία του ποδοσφαιριστή Ντέμη μια μέρα πριν μπει στο χειρουργείο, η… για να έρθουμε στο σήμερα, στον σεβασμό για την φανέλα την στιγμή που είσαι κοντά ένα χρόνο απλήρωτος επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Αλλά την ίδια ώρα μπορεί να συνυπάρχει με την απάτη της εποχής Ψωμιάδη, με την ανυποληψία της εποχής «Ζήτα» με την αθλιότητα να αντιμετωπίζεις το θαύμα των προσφύγων ως επιχειρηματικό πρότζεκτ με χαρακτηριστικό παράδειγμα την εποχή του “This is aek” της ομάδας Νικολαΐδη.

«Η ηθική της αγοράς» λέει ο Γκαλεάνο, «που έχει γίνει πια, στην εποχή μας, η ηθική του κόσμου, νομιμοποιεί πλέον όλα τα κλειδιά της επιτυχίας, ακόμα και όταν αυτά μερικές φορές είναι οι γάντζοι του διαρρήκτη. Στο χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου δεν υπάρχουν ηθικοί ενδοιασμοί. Γιατί το ποδόσφαιρο αποτελεί μέρος ενός συστήματος εξουσίας που, από τη φύση του, δεν έχει ηθικούς ενδοιασμούς για τίποτα, και που αγοράζει την αποτελεσματικότητα σε οποιαδήποτε τιμή. Στο κάτω – κάτω της γραφής οι ηθικοί ενδοιασμοί ουδέποτε υπήρξαν σημαντικοί».


 


Και να φανταστείτε ότι, όταν τα έγραφε αυτά ο Γκαλεάνο, δεν είχε ιδέα για το μεγαλείο της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ, για το θλιβερό παρασκήνιο του ελληνικού ποδοσφαίρου που χέρι - χέρι με τη διοίκηση του ποδοσφαίρου και όλους τους μηχανισμούς που ελέγχουν οι επιχειρηματίες του χώρου, έβαλαν στο μαγικό πλυντήριό τους όλη τη βρωμιά της αγοράς του αθλήματος και την έβγαλαν καθαρή. Το ένα σκάνδαλο διαδέχθηκε το άλλο και, μέσα σε διάστημα ολίγων ημερών, ξαναμπήκαν άφθαρτοι και αμόλυντοι στον χορό όλοι αυτοί που λέρωσαν την τιμή, την υπόληψη και την αξιοπιστία, του δικού τους προϊόντος που αποκαλείται «επαγγελματικό ποδόσφαιρο». Θυσιάστηκαν μόνο οι Τσακογιάννης, Μπέος, Ψωμιάδης. Για το ξεκάρφωμα. Για να μείνουν τα μεγάλα ψάρια στο απυρόβλητο.


Και κάπου εδώ αρχίζω να αναρωτιέμαι πως μπορεί κάποιος που αγαπάει την ΑΕΚ να παρακολουθεί αδιάφορος την άθλια ποδοσφαιρική πραγματικότητα της Ελλάδας, να μην αισθάνεται την ανάγκη να αντιπαλέψει αυτήν την αηδία; Ξέρεται αδέλφια μου «Ενωσίτες», η Βαθιά αγάπη που έχουμε στην ΑΕΚ, μπορεί να γίνει για όλους μας ένα φυλακτό, μια προσωπική δύναμη στις οδυνηρές περιστάσεις που προκαλεί η εμπορευματοποίηση της ΑΕΚ, η εμπορική εκμετάλλευση ενός μεγάλου κομματιού της ζωής μας.

Όταν νιώθεις να φεύγει το έδαφος κάτω από τα πόδια σου στο άκουσμα των αποφάσεων της ποδοσφαιρικής εξουσίας, όταν εκείνα στα οποία πίστεψες καταρρέουν, όταν οι αξίες ξεπουλιούνται και εξανεμίζονται, όταν τα μεγάλα ποδοσφαιρικά αστέρια μοιάζουν ανούσια και ανίσχυρα να σηκώσουν την φανέλα της ΑΕΚ, μόνο τα ισχυρά συναισθήματα των οπαδών αυτής της μοναδικής ομάδας, μπορούν να την στηρίξουν.


 


Έχει αποδειχτεί ότι δεν υπάρχει πιο ισχυρό, πιο ουσιαστικό συναίσθημα από την αγάπη που έχουν οι οπαδοί της ΑΕΚ, για την ομάδα τους. Όχι την αόριστη και νεφελώδη αίσθηση που κάποιοι, κάπου, κάποτε, αποκαλούν αγάπη. Αλλά την αγάπη που είναι τόσο σταθερή και ουσιαστική ώστε έχει τους δικούς της κανόνες και τους δικούς της δρόμους: τη φροντίδα με τον τρόπο που ο καθένας μπορεί και εκφράζεται, ώστε να βρίσκεται κοντά σε όσα περισσότερα τμήματα του συλλόγου μπορεί, την εμπιστοσύνη στην δύναμη του λαού της ΑΕΚ, την υποστήριξη στους αθλητές και όχι στους «επενδυτές», την ενθάρρυνση σε όσους ιδρώνουν την φανέλα της ΑΕΚ και όχι σε όσους την «λερώνουν» με το λογότυπο της «ευγενικής» εταιρείας τους, την προσεχτική ακοή της διαφορετικής άποψης που μπορεί να έχει κάποιος αδελφός μας, το σεβασμό σε ότι και όσους αξίζουν το σεβασμό μας.


Αν τα δικά σας συναισθήματα περνούν από τους παραπάνω δρόμους της αγάπης μας για την ΑΕΚ, τότε είναι αληθινά, εκφράζουν ουσιαστική αγάπη και μπορείτε να τα εμπιστευτείτε στη προσπάθεια σας να κατανοήσετε το νόημα της ύπαρξης της μεγαλύτερης ομάδας του κόσμου, της ΑΕΚ!

Σχόλια