Προκαλώ τους οπαδούς της ΑΕΚ να κάνουν διάλογο με τις επιθυμίες τους




Μια μεγάλη χαρά και μια μεγάλη απογοήτευση, με αντίπαλο την ίδια ομάδα, τον ΠΑΟΚ, σε δυο διαφορετικά αθλήματα, από δυο ΑΕΚ που το μόνο κοινό στοιχείο που έχουν είναι το όνομα. Είναι τελείως διαφορετική η φιλοσοφία που έχει «χτιστή» η ομάδα Χάντμπολ της ΑΕΚ, από την φιλοσοφία της ομάδας ποδοσφαίρου. Ας μην επικαλεστεί κανείς τα προβλήματα του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου για να δικαιολογήσει την εικόνα της ποδοσφαιρικής ΑΕΚ. (Οι τελευταίοι που ευθύνονται για την εικόνα της ποδοσφαιρικής ΑΕΚ, είναι οι ποδοσφαιριστές της) Η κατάσταση στο Χάντμπολ δεν είναι καλύτερη, για να μην πω ότι είναι χειρότερη, μετά την κυβερνητική απόφαση για νέες περικοπές στις επιχορηγήσεις. Ήδη έχουν αρχίσει οι περιστολές στο αγωνιστικό πρόγραμμα, με την περικοπή συμμετοχής των ομάδων νέων, εφήβων και νεανίδων σε προκριματικά διεθνών διοργανώσεων.

Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν μπήκε η πρωταθλήτρια ΑΕΚ στο πρωτάθλημα της Α1 κατηγορίας ανδρών στο Χάντμπολ. Και συνεχίζει να μας γεμίζει με συναισθήματα σε μια διοργάνωση που δεν ξέρουμε αν θα ολοκληρωθεί, αφού αυτό εξαρτάται από τη βούληση της πολιτείας και από το κατά πόσο αυτή θα στηρίξει οικονομικά τη βιωσιμότητα των συλλόγων.

Προκαλώ τους οπαδούς της ΑΕΚ να κάνουν διάλογο με τις επιθυμίες τους. Ποια ΑΕΚ επιθυμάτε να έχετε; Την εμπορευματοποιημένη ΑΕΚ του σημερινού ποδοσφαίρου, μια ΑΕΚ που οι επιχειρηματίες θα έχουν τον πρώτο λόγο, μια ΑΕΚ εταιρεία, που το χτες, το σήμερα και το αύριο του συλλόγου θα υπόκειται στους νόμους της αγοράς; Η μια ΑΕΚ με τον ερασιτεχνικό χαρακτήρα της ομάδας χάντμπολ, με αθλητές που παίζουν για την ΑΕΚ και όχι για τα συμβόλαια τους; Έχει τεράστια αξία, επιτέλους ο οπαδός της ΑΕΚ να γνωρίσει τις αληθινές επιθυμίες του. Να τολμήσει να δεχτεί τα δικά του, τα πραγματικά «θέλω» και όχι αυτά που του επιβάλουν τα γνωστά κέντρα εξουσίας και προπαγάνδας των έμπορων της τρέλας μας για την ΑΕΚ.



Αδελφέ μου οπαδέ της ΑΕΚ, άκουσε τα πιο βαθιά, γνήσια θέλω σου, όσο κι αν σε φοβίζουν οι κραυγές που βγάζουν οι παπαγάλοι, όσο κι αν δεν συμφωνούν με όσα πίστευες ως τώρα. Η ενασχόληση σου με την ΑΕΚ δεν τελειώνει με το άναμμα ενός πυρσού στην εξέδρα. Η αγωνιστική υπεράσπιση της φανέλας, μέσα στους αγωνιστικούς χώρους, να είσαι αθλητής της ΑΕΚ αποτελεί, ειδικά για το νέο άνθρωπο, βασική ανάγκη για την κατανόηση της ιστορίας που «κουβαλάει» η μεγαλύτερη ομάδα του κόσμου. Το λαϊκό θαύμα των προσφύγων. Η ΑΕΚ. Γι' αυτό ο καθένας πρέπει να πάρει θέση. Μπορεί η ΑΕΚ να υπάρχει χωρίς επιχειρηματίες; Βέβαια και μπορεί. Τι θα συμβεί δηλαδή αν θα φύγουν οι επιχειρηματίες από την ΑΕΚ, θα χαθεί; Όχι φυσικά. Η πραγματικότητα στα αθλήματα που η απουσία τους έχει προστατεύσει την μαγεία της ερασιτεχνικής ενασχόλησης με την ΑΕΚ το αποδεικνύει.

Άρα το θέμα είναι τι μπορεί να κάνει ο κόσμος για να αλλάξουν όλα αυτά που μαραζώνουν την ΑΕΚ των ονείρων μας. Να κατανοήσει ότι τίποτα δεν κερδίζει από την ΑΕΚ - επιχείρηση. Πρέπει να απαιτήσει, να παλέψει, από προϊόν η ΑΕΚ να γίνει δικαίωμα του λαού της. Στόχος να μην είναι τα κέρδη των επιχειρήσεων, αλλά η συμμετοχή των πολλών. Η θέση του οπαδού της ΑΕΚ δεν είναι μόνο στην εξέδρα, είναι και μέσα στο γήπεδο.

Δεν έχει σημασία αδελφέ μου οπαδέ της ΑΕΚ, τι πίστευες ως τώρα, γιατί τώρα ήρθε η ώρα για την κατάδυση προς το βυθό των επιθυμιών που έχεις εσύ για την ΑΕΚ. Μην κάνεις πίσω ούτε βήμα! Θα σε δυναμώσει μια μεγάλη αλήθεια που απενοχοποιεί: Δεν είμαστε υπεύθυνοι για τα αισθήματα που έχουμε για την ΑΕΚ, είμαστε υπεύθυνοι μονάχα για το τι θα κάνουμε μετά, αφού τα δούμε.



Επιτέλους, ο οπαδός της ΑΕΚ, το βαθύ εγώ του οπαδού της ΑΕΚ, όχι ως εγωισμός αλλά ως πραγματική προσωπικότητα πρέπει να εκφράζεται και να φανερώνεται με επιθυμίες. Είναι αδύνατον να φτάσουμε στην αληθινή ΑΕΚ, στη συμφιλίωση με την αληθινή ΑΕΚ, στην οπαδική αυτογνωσία, ακόμα και στην γνήσια ηθική στάση απέναντι στην ΑΕΚ, αν δεν ακούσουμε πρώτα τις επιθυμίες μας. Αν δεν ξέρουμε τι θέλουμε, για να το πω πιο λαϊκά. Άλλο το πώς θα διαχειριστούμε αυτές τις επιθυμίες έπειτα, ποιες από αυτές θα ικανοποιήσουμε και ποιες θα αρνηθούμε. Ποιες θα βάλουμε στόχο και ποιες θα θυσιάσουμε για κάτι άλλο, ανώτερο για την οικογένεια της ΑΕΚ. Εκεί άλλωστε παίζεται και το μεγαλύτερο παιχνίδι της ώριμης οπαδικής στάσης. Στο τι θα κάνουμε με τις επιθυμίες που έχουμε σαν οπαδοί της ΑΕΚ, που όμως οφείλουμε πρώτα να γνωρίζουμε, ώστε να αξίζουν και οι κατοπινές επιλογές μας.

Σήμερα σαν οπαδοί της ΑΕΚ, είμαστε πιο ώριμοι, έχουμε καλύτερες προϋποθέσεις να χαράξουμε λύσεις στα κεντρικά προβλήματα που ταλανίζουν την ομάδα μας, φτάνει να τα προσδιορίσουμε με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια. Η πείρα που έχει συγκεντρωθεί είναι αρκετά πλούσια και ειδικά από την τελευταία περίοδο. Οι εξελίξεις που μέχρι τώρα έχουμε ζήσει και η προοπτική τους δε δικαιώνουν απλά όσους αντιπαλεύουν την λειτουργία της ΑΕΚ ως Ανώνυμη Εταιρεία, αλλά φέρνουν στην ημερήσια διάταξη τέτοια γεγονότα που αναδείχνουν ή υποχρεώνουν το λαό της ΑΕΚ, σε ρόλο πρωταγωνιστή των εξελίξεων.

Αποκτά, επομένως, απόλυτη προτεραιότητα η ολόπλευρη ισχυροποίηση του λαϊκού παράγοντα, αλλά κάτω από προϋποθέσεις και σε συγκεκριμένη κατεύθυνση. Χρειάζεται ανυπακοή, απειθαρχία, ρήξη και άρνηση να ικανοποιούμε κάθε τόσο τις ορέξεις και τις επιθυμίες της ΠΑΕ. Να μην ξεχνάμε ότι οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ είναι αδέλφια μας και σύμμαχοι μας. Δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα που στήνουν όσοι τους στοχοποιούν μετά από κάθε άτυχο αποτέλεσμα. Οι καλοπληρωμένοι παίχτες της ΑΕΚ δεν ξεπερνούν τους 5-6. Η συντριπτική πλειοψηφία ζει σε συνθήκες απόλυτης αβεβαιότητας, καλούνται να δώσουν αγώνα για την επιβίωσή τους. Αν μάθετε πόσες είναι οι συσσωρευμένες οφειλές σε ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ, μόνο από την τελευταία αγωνιστική περίοδο, θα κάνετε τσάμπα περμανάντ. Οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ σύντομα θα βιώσουν την εξαθλίωση που τους οδηγεί αναπόφευκτα το εξαγριωμένο, από την κρίση και τα αδιέξοδά του, κερδοσκοπικό ποδόσφαιρο.


Δεν πρέπει όμως να στεκόμαστε μόνο στα προβλήματα του ποδοσφαίρου. H τραγική κατάσταση που επικρατεί στο χώρο του ελληνικού ερασιτεχνικού αθλητισμού δεν πρέπει να αντιμετωπίζετε με χαλαρή αδιαφορία από τους οπαδούς της ΑΕΚ, ιδιαίτερα μετά και το νέο πετσόκομμα στις κρατικές επιχορηγήσεις για το 2011, η Ομοσπονδία Βόλεϊ για παράδειγμα, λόγω οικονομικών προβλημάτων, έβαλε λουκέτο σε όλα τα πρωταθλήματα που βρίσκονται υπό τη δικαιοδοσία της με κορυφαίο αυτό της Α1 γυναικών που η ομάδα της ΑΕΚ αναμένεται να πρωταγωνιστήσει.

Θυμάμαι οργανωμένη αντίδραση τον οπαδών της ΑΕΚ στην Κάντζα. Θυμάμαι οργανωμένο συλλαλητήριο για το Άρθρο 44. Θυμάμαι κατάληψη των γραφείων της ΠΑΕ ΑΕΚ για τα μάτια του Μπομπ Κοζώνη. Θυμάμαι 5 – 6 συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για το γήπεδο… Αλλά δεν θυμάμαι ούτε μια οργανωμένη κινητοποίηση των οπαδών της ΑΕΚ, στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού με κατεύθυνση την επαρκή χρηματοδότηση όλων των ερασιτεχνικών ομοσπονδιών και κατ’ επέκταση της ερασιτεχνικής ΑΕΚ. Δεν θυμάμαι μια τέτοια κινητοποίηση γιατί δεν έχει γίνει ποτέ, κάτι που σημαίνει ότι σαν οπαδοί της ΑΕΚ δε δίνουμε απάντηση και λύση στα σημερινά προβλήματα που βασανίζουν την Μάνα ΑΕΚ, δεν ανοίγουμε προοπτική και σαν να μην έφτανε αυτό αφήνουμε στο απυρόβλητο την κερδοσκοπική ιδεολογία της ΠΑΕ να εγκλωβίζει τις λαϊκές οπαδικές συνειδήσεις στη δική της βασική γραμμή. Να ταυτίζουν, δηλαδή, οι οπαδοί της ΑΕΚ τα συμφέροντά της ΑΕΚ με τους στόχους και τα συμφέροντα της ΠΑΕ ΑΕΚ και αντί να παλεύουν για την απαλλαγή του συλλόγου από τη ληστρική εκμετάλλευση της ΠΑΕ, να υιοθετούν τα σχέδιά τους, όπως την ουτοπική άποψη ότι η εμπορική ανάπτυξη της ΠΑΕ ΑΕΚ φέρνει επιτυχίες, μεγάλους ποδοσφαιριστές, τίτλους, κλπ. Ναι αμέ.. πως;!!!

Σχόλια