Η αντίπαλος της ΑΕΚ, Ντιναμό Τιφλίδας


Ας πούμε λίγα λόγια για την αντίπαλο της ΑΕΚ, Ντιναμό Τιφλίδας, που θα κληθεί να αντιμετωπίσει στα πλέι οφ του Europa League.

Η Ντιναμό Τιφλίδας ιδρύθηκε ένα χρόνο μετά την ΑΕΚ, το 1925 και αρχικά ήταν από τις πιο δυνατές του πρώην Σοβιετικού κράτους. Το 1981 μάλιστα κατέκτησε και το Κύπελλο Κυπελλούχων στον τελικό με αντίπαλο την Ιένα την οποία και νίκησε με 2-1.

Με την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης πήρε μέρος στο πρωτάθλημα Γεωργίας στο οποία μετρά 13 κατακτήσεις πρωταθλήματος, 9 Κύπελλα και 5 Σούπερ Καπ! Καθόλου άσχημα... Τελευταία φορά που γέλασε το χειλάκι των φίλων της Ντιναμό ήταν το 2009 με την κατάκτηση του Κυπέλλου, ενώ το τελευταίο τους  πρωτάθλημα το πήραν την ίδια χρονιά που το πήρε και η ΑΕΚ, το 2008.

Το γήπεδο της λέγετε Μπόρις Παϊχάτζε, έχει χωρητικότητα 55.00 θέσεων και βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Γεωργίας Τιφλίδα. Είναι αρκετά παλιό χτίστηκε το 1935 όταν δηλαδή στην Γεωργία είχαν ακόμα κομμουνισμό, χωρίς εμπορικούς χώρους, χωρίς δάνεια, χωρίς μεγιστάνες χορηγούς, μιας και οι άνθρωποι τότε ήταν 100 χρόνια πίσω και όταν έκαναν γήπεδα τα χρησιμοποιούσαν μόνο για αθλητικούς σκοπούς (αν είναι δυνατόν!!!) και σαν να μην έφτανε αυτό, αυτοί οι παλιοκομμουνιστές το 1976 έκαναν ανακατασκευή του γηπέδου, πάλι χωρίς ίχνος επιχειρηματικότητας (μα καλά δεν ντρέπονταν καθόλου) και ουσιαστικά άνοιξε ξανά τις πύλες του μόνο για αθλητικούς σκοπούς όπως έτσι αυτοί οι πρωτόγονοι εχθροί της επιχειρηματικότητας νόμιζαν ότι πρέπει να είναι τα γήπεδα όλου του κόσμου.

Το ρεκόρ προσέλευσης έγινε το 1979 στον αγώνα με την Λίβερπουλ, όπου στις κερκίδες βρέθηκαν 110.000 άνθρωποι!

Όλα αυτά όμως είναι παρελθόν. Σήμερα η , Ντιναμό Τιφλίδας  είναι μια χαρά ποδοσφαιρική εταιρεία στην «απαλλαγμένη» από τον κομμουνισμό Γεωργία, και έτσι μια χαρά θα την αποκλείσουμε αν τα παιδιά μας δείξουν μια στοιχειώδη σοβαρότητα.


Σχόλια