Μην προσπαθείς να πείσεις τα γουρούνια πως είσαι μαργαριτάρι για να μη σε φάνε



Όταν η κατάσταση φτάσει στο αμήν, ο Μαρινάκης και ο κάθε Μαρινάκης και η μακάβρια ακολουθία του συνεταιρισμού της Super League, που εκμεταλλεύεται την αγάπη μας για το ποδόσφαιρο, θα επιδοθούν στους πάσης φύσεως εκβιασμούς. Η μία, αγία και επιχειρηματική τρομοκρατία θα κάνει την έσχατη εμφάνισή της. Τα δρώμενα στο χώρο του εμπορευματοποιημένου ποδοσφαίρου, παρά την έντεχνη προσπάθεια αποπροσανατολισμού, με το γενναιόδωρο αβαντάρισμα από την πλειοψηφία των ΜΜΕ, ένα πράγμα επιβεβαιώνουν. Το σύστημα είναι ένοχο. Η ίδια η δομή του εμπορευματοποιημένου ποδοσφαίρου και της μορφοποίησής του σε κάθε τομέα, «γεννάει» και συντηρεί φαινόμενα σήψης, διαφθοράς, ανισονομίας κ.λπ.

Οι πολιτικοί και αθλητικοί υποστηρικτές του συστήματος το γνωρίζουν καλά. Κατανοούν επίσης ότι τα σύμφυτα προβλήματα και διαστρεβλώσεις ξεπέρασαν τα ελέγξιμα όρια. Και βάζουν σε κίνδυνο την ίδια την υπόστασή του. Γι’ αυτό τους «έπιασε ο πόνος». Αυτό είναι που τους έθεσε σε συναγερμό και με αλά καρτ κινήσεις επιχειρούν να διαχειριστούν. Με φτιασιδώματα να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα και την απρόσκοπτη λειτουργία του. Γιατί ξέρουν ότι όπως πάει το πράγμα θα φτάσει και ο οπαδός στον αμήν. Όταν ο οπαδός φτάνει στο αμήν, γεννιέται μέσα του μια εκπληκτική διαύγεια που τον κάνει να τα βλέπει όλα καθαρά και να κρίνει όπως πρέπει, αποκτάει την ευλογημένη σκληρότητα, με την οποία από δω και στο εξής θα πορευτεί. Ε, αυτό είναι που δεν το θέλουν με τίποτα.

Δεν ασχολούνται με τις πραγματικές αιτίες και την αντιμετώπισή τους. Αλλά με τις εντυπώσεις, τη διαχείριση, μέσω τακτικισμών που οι τωρινές συνθήκες επιβάλλουν. Τον εξωραϊσμό κάποιων εκ των αιτιατών και εν τέλει του οικοδομήματος. Φοβούνται μήπως έρθει η ώρα που οπαδοί και αθλητές δεν θα καταδέχονται καμία επιχειρηματική «φιλανθρωπία», γιατί θα καταλάβουν πως ότι περιβάλλει την ομάδα τους είναι δικό τους. Και επειδή εδώ μιλάμε για ΑΕΚ, η Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως είναι η κληρονομιά που μας άφησαν οι αγωνιστές ιδρυτές του συλλόγου και όχι επιχειρηματικά παιχνίδια που παίζουν την ύπαρξη της μεγαλύτερης ομάδας του κόσμου κορόνα γράμματα. Γιατί μόνο αυτό τους ενδιαφέρει, τα επιχειρηματικά παιχνίδια, να διατηρηθεί και να αυξηθεί η επιχειρηματική δράση, η κερδοφορία που παράγει.

Στα πλαίσια αυτά εντάσσονται οι όποιες βελτιωτικές κινήσεις γίνονται τώρα, ακόμα και κάποιες τιμωρίες που επιβάλλονται. Οι οποίες θα προπαγανδιστούν σαν «εξυγίανση» και θα προβάλλουν το ιδεολόγημα ότι οι στρεβλώσεις οφείλονται σε κάποιους «κακούς» που είναι η εξαίρεση. Φταίει ο Ψωμιάδης, ο Μπέος, παλιότερα ο Μητρόπουλος με την παράγκα του και το σύστημα που «γεννάει» αυτά τα «παλικάρια» το βγάζουν πάντα αθώο. Τους λούζει κρύος ιδρώτας μόνο στην ιδέα ότι θα αποφασίζαμε να τα βάλουμε με το «σύστημα» και όχι με τα «παιδία» του. Γιατί όσα «παιδία» του «συστήματος» και να σκοτώσεις, το «σύστημα» θα γεννήσει άλλα. Αν καταφέρεις να το κατανοήσεις αυτό αδελφέ μου οπαδέ θα νιώσεις ένα συναίσθημα σαν να… «λύνεσαι», δεν θα έχεις πια καμία σχέση με τις καθωσπρέπει συστημικές συμβάσεις. Θα απομυθοποιείς τα μέσα που χρησιμοποιεί η εξουσία των ΠΑΕ για να σε τρομάξει, αρχής γενομένης από τα ΜΜΕ. Θα εύχεσαι ο αντίπαλός σου να μη σε ταλαιπωρεί με ελιγμούς, αλλά να σου λύνει τα χέρια φτάνοντάς σε κατευθείαν στο αμήν. Θα βρίσκεσαι σε διαρκή εξύψωση, θα γίνεσαι ποιητής της πράξης.

Η αλήθεια και η πραγματικότητα είναι η κόλαση που θα τους κάψει. Όσο και αν στρουθοκαμηλίζουν ή απεγνωσμένα προσπαθούν να το κρύψουν. Οι ίδιοι που τώρα ευαγγελίζονται «εξυγίανση», την εφαρμογή των νόμων που αυτοί θέσπισαν κ.λπ. είναι που διαχρονικά και συνειδητά ευνοούν την παραβίασή τους. Εξέθρεψαν και εκτρέφουν «το αυγό του φιδιού», γιατί αποτελεί μέρος του συστήματος. Απλά όταν ξεφεύγει από τον έλεγχο προσπαθούν, προσωρινά  να το συμμαζέψουν. Γιατί όταν τα πράγματα ξεφεύγουν οξύνεται η μνήμη οπαδών και αθλητών με διαβολικό τρόπο. Ξεσηκώνονται στιγμές που είχαμε καταχωνιάσει, ήττες που είχαμε καταπιεί και χρόνια ολόκληρα που χάσαμε προσπαθώντας να πείσουμε τα γουρούνια πως είμαστε μαργαριτάρια για να μη μας φάνε. Βλέπεις τα χάλια που κατάντησαν το ποδόσφαιρο και αποκτάς ακαριαία μια υπεροχή απέναντι τους. Καταλαβαίνεις ότι ήρθε ο καιρός για όλους όσοι μέχρι σήμερα έσπερναν το φόβο μέσα σου τον ίδιο φόβο να θερίσουν.

Σε μια εποχή που σαν πολίτες αυτής της χώρας γινόμαστε μάρτυρες για το πώς η καπιταλιστική κρίση αξιοποιείται στο έπακρο για να χτυπηθούν ακόμα περισσότερο τα λαϊκά εισοδήματα και δικαιώματα. Όταν δεν υπάρχει μέρα που κάποιο από τα «ξεφτέρια» του συστήματος να μη μιλήσει για το «εθνικό και πατριωτικό καθήκον», για την «ανάγκη θυσιών ώστε να σωθεί η χώρα». Απευθυνόμενοι μόνο στους εργαζόμενους, στο λαό. Ποτέ στους μεγαλοκαρχαρίες του ποδοσφαίρου. Ενώ εμείς σφίγγουμε κι άλλο το ζωνάρι μας, γι' αυτούς υπάρχει πάντα περίσσευμα. Μάλλον έχει έρθει η ώρα να εγκαινιάσουμε ένα καινούριο πρόσωπο. Αυτό που το βλέπουμε να καθρεφτίζεται στα μάτια του αδελφού που κάθετε στο διπλανό κάθισμα στις εξέδρες του γηπέδου. Μάλλον έχει έρθει η ώρα να πιάσουμε σπίτι στην οδό δράσης. Ας κατευθύνουμε από κει όλες τις σκέψεις και τις πράξεις μας.

Είναι γνωστές σε όλους οι αλλεπάλληλες ρυθμίσεις, χαρίσματα, εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ χρεών των ΠΑΕ και των επιχειρηματιών τους. Την ίδια στιγμή που ακούγονταν δεκάρικοι περί τελευταίας ευκαιρίας και εφαρμογής των νόμων, ετοιμαζόταν η επόμενη ευνοϊκή διάταξη... Μπορεί στους μεροκαματιάρηδες να εφαρμόζεται το «σκληρός νόμος αλλά νόμος». Για τις επιχειρήσεις αθλητικού θεάματος υπάρχει ατελείωτη ελαστικότητα. Οι περισσότερες από τις Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρείες έχουν σοβαρές παρατυπίες, παρανομίες και ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις. Μάλιστα, περίπου οι μισές σε κάθε διοργάνωση θα έπρεπε να είχαν διαλυθεί «προχτές».

Δεν το λέω εγώ που είμαι και παλιοχαρακτήρας, το Μάρτη του 2010 ο ίδιος ο υφυπουργός Οικονομικών, Φ. Σαχινίδης, επιβεβαιώνει την ασυδοσία των Αθλητικών Ανωνύμων Εταιρειών. Η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων πιστοποίησε οφειλές στο Ελληνικό Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία περίπου 222 εκατ. ευρώ!.. Το σύνολο των μη αποδοθέντων (ΦΠΑ και παρακρατημένων) φόρων, μόνο από τις 16 εταιρείες στη Super League, είναι περίπου 6,5 εκατ. ευρώ...  Ξέρεται τι διάβασα στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» που κυκλοφόρησε στις 27/2/2011; Κρατηθείτε! Οι συσσωρευμένες ζημιές 11ΠΑΕ με σταθερή παρουσία στη Super League ανέρχονται στα 309 εκατ. ευρώ!!! Φυσικά τα προβλεπόμενα στους νόμους και στις κείμενες διατάξεις «κατά σύμπτωση» ακόμα δεν έχουν εφαρμοστεί... Όμως εγώ θα σταθώ σε κάτι άλλο. Μου λένε κάποια αδέλφια μου ΑΕΚτζήδες, ότι δεν είναι ρεαλιστικό να ζητάμε στις δύσκολες εποχές που ζούμε, την κατασκευή του γηπέδου από την Πολιτεία. Ναι βέβαια… ρεαλιστικό είναι να χαρίζουν στα παράσιτα του ποδοσφαίρου 222 εκατ. ευρώ!!! Ξέρεται αδέλφια μου ρεαλιστές ΑΕΚτζήδες τι γηπεδάρα φτιάχνεις στον δικό σου ιδιόκτητο χώρο με 222 εκατ. ; Μέχρι και έλικες του βάζεις για να το σηκώνεις ψιλά να μην ενοχλεί κανέναν.

Αθλητές και οπαδοί έχουμε κοινό εχθρό. Την επιχειρηματική δράση. Έναν εχθρό που παρουσιάζεται σαν απαραίτητος για την ύπαρξη μας. Τον παρομοιάζω με σκιά. Ας γίνουμε αθλητές και οπαδοί ένα ανοιχτό βιβλίο, ας εμπιστευτούμε τους αθλητές για να μας εμπιστευτούν και αυτοί. Αν καταλάβουν, θα συνδέσουν την εξέλιξή τους με τη δική μας ορμή. Η ευθύτητα και η πίστη γεννούν το ζητούμενο: την κοινή λαλιά. Όλοι μαζί μπορούμε να δώσουμε προτεραιότητα στην ελευθερία, στη μόνη που οφείλουμε την υπακοή μας. Η απουσία της σ' αυτόν τον απατηλό κόσμο του κερδοσκοπικού ποδοσφαίρου δεν την καθιστά επίκαιρη, αλλά αναγκαία. Ελευθερία. Απελευθέρωση από την επιχειρηματική δράση,  για να οδηγηθούμε κάποτε σε μια αυθεντική ΑΕΚ.



Σχόλια