Χοσέ Κάρλος το “Τσακάλι”


Αν και απέναντι στην Καραμπουκσπόρ δεν ήταν τόσο καλός, ειδικά όταν η ομάδα αγωνιζόταν με σύστημα 4-4-2, κάτι μου λέει ότι το αριστεροπόδαρο αλάνι από την Ισπανία θα γίνει ο νέος αγαπημένος των “μερακλήδων” του ποδοσφαίρου!

Σημειώστε:

1.       «Υδραυλική» κοφτή ντρίπλα πάνω στην κίνηση που αν είσαι αντίπαλος σε αφήνει ανάπηρο.

2.       Ποιοτικό “μοίρασμα” του παιχνιδιού επιπέδου Πριμέρα Ντιβιζιόν.

3.       Το αριστερό του πόδι είναι μαγικό, χρησιμοποιεί όμως με άνεση και το δεξί κάνοντας απρόβλεπτο το “άπλωμα” της ομάδας, αλλά και τον ίδιο, αφού μπορεί και αλλάζει απότομα κατεύθυνση για πλάκα, αφήνοντας πίσω του «αγάλματα».

4.       Η ΑΕΚ αποκτάει επιτέλους αξιόπιστο εκτελεστή φάουλ, από την εποχή του Βασίλη Τσιάρτα.

5.       Είναι από τους ποδοσφαιριστές που ομορφαίνουν τον αγωνιστικό χώρο με το ταλέντο τους, από αυτούς που πας στο γήπεδο γιατί ξέρεις ότι θα κάνουν 5-6 ενέργειες καλλιτεχνικού ποδοσφαίρου.

 Ο Χοσέ Κάρλος δεν ήταν το μοναδικό ενδιαφέρον από την μέχρι τώρα προετοιμασία της ΑΕΚ. Στο παιχνίδι με την Μπακού με τσίγκλησε ένα πανό που είχαν κρεμάσει οι φίλοι της ΑΕΚ που βρέθηκαν στην Σλοβενία. “Όραμα δεν δίνετε, ώρα να του δίνετε” έγραφε.

Δηλαδή αν έδιναν όραμα θα έπρεπε να μείνουν; η σαν λαός της ΑΕΚ θέλουμε να φύγουν αυτοί για να έρθουν κάποιοι άλλοι διαχειριστές της εταιρείας, που θα δίνουν όραμα;

Όραμα έδινε και ο Φιλίππου όταν αναλάμβανε την ΚΑΕ, με τα γνωστά αποτελέσματα. Όραμα έδινε και η «ομάδα Νικολαΐδη», με τη γνωστή κατάληξη. Όποιος μπορεί να δει και πέρα από την μύτη του, ας μελετήσει που και πως οδήγησε την ΠΑΕ Παναθηναϊκός το πολυμετοχικό Σούπερ όραμα με τους 10 Αμπράμοβιτς!!! Γιατί πέρα από τα πιστεύω και τα θέλω του καθενός υπάρχει και η υπαρκτή πραγματικότητα που λέει ότι τα οράματα του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού και της εταιρικής λειτουργιάς της ΑΕΚ (και όχι μόνο) μας οδηγούν σε... δράματα!

Η ίδια η πραγματικότητα, η ίδια μας η πείρα, μας διδάσκει ότι κάτι άλλο θέλει η ΑΕΚ, όπως κάτι άλλο θέλει και το ποδόσφαιρο, όπως κάτι άλλο θέλει και ο αθλητισμός, όπως κάτι άλλο σε τελική ανάλυση θέλει αυτή η ριμάδα η κοινωνία αφού κομμάτι της είναι όλα τα παραπάνω, κάτι άλλο… και όχι επιχειρηματικά «οράματα».

Δεν επιχειρώ να γίνω αναλυτής των οπαδικών πανό, ούτε πολύ περισσότερο να έρθω σε αντιπαράθεση με τα παιδιά που το ανάρτησαν. Έτσι το είδαν, έτσι το έγραψαν, καλά έκαναν. Εγώ το παίρνω σαν αφορμή για σκέψη και κουβέντα.

Ας ξεκινήσουμε την κουβέντα. Το ποδόσφαιρο είναι τόσο δημοφιλές διότι μοιάζει τόσο πολύ με τη ζωή. Πείτε μου σε ποια άλλη ομάδα εκτός της ΑΕΚ, ταυτίζονται σε τέτοιο βαθμό, οι καταστάσεις που βιώνει ο σύλλογος, με της καταστάσεις που βιώνει ο μέσος άνθρωπος στην πραγματική του ζωή; Το ποδόσφαιρο μέσα στους αγωνιστικούς χώρους «είναι ένα πολύπλοκο συμβολικό γεγονός» που διατηρεί την τελετουργία και τα στοιχεία του αναγκαίου για την ανθρώπινη επιβίωση «προϊστορικού κυνηγιού»: τη στρατηγική, την τακτική, τη συνεργασία της ομάδας, τον κίνδυνο, την αυτοσυγκέντρωση, την αντοχή, την φαντασία, την ψυχραιμία, την αυτοθυσία, την γενναιότητα. Θέλω μια ΑΕΚ να συγκεντρώνει όλα αυτά τα στοιχεία μαζί. Αυτά τα στοιχεία όμως είναι δύσκολο να τα βρεις σε όσους προσεγγίζουν την ΑΕΚ, για επαγγελματικούς λόγους. Όμως δεν καμία άλλη ομάδα δεν μπορεί να γοητεύσει την φύση του απλού λαϊκού ανθρώπου, όπως η ΑΕΚ, είτε βρίσκεσαι μέσα στο γήπεδο, είτε βρίσκεσαι στην εξέδρα. Και όπως το ποδόσφαιρο παρά την οργάνωση και το σχεδιασμό του, παραμένει τόσο απρόβλεπτο, που μπόρεσε να πάρει η Εθνική Ελλάδος Ευρωπαϊκό κύπελλο, έτσι απρόβλεπτη είναι και η ΑΕΚ.

Μπορεί να ξεκινήσει το πρωτάθλημα και να ζήσουμε ένα γήπεδο γεμάτο τραγούδια, ρυθμό, παλμό και παράδοση. Λαϊκή οπαδική παράδοση που θα τιμάει τους ιδρυτές της μεγαλύτερης ομάδας του κόσμου της ΑΕΚ, μακριά από «πεσίματα» και «μπάχαλα» και κυρίως μακριά από τα αφεντικά και τους υπάλληλους της εταιρείας. Μπορεί να ξεκινήσει το πρωτάθλημα και να δούμε μια ομάδα που πρόθεσή της θα είναι να γίνει η αιτία που ξεκινάει μια γιορτή, σαν ένας θίασος ανθρώπων που στήνουν κάπου μια σκηνή και αρχίζουν να λένε την ιστορία της ΑΕΚ παίζοντας ποδόσφαιρο. Μπορεί να ξεκινήσει το πρωτάθλημα και οι τυχεροί που θα φοράνε την φανέλα της ΑΕΚ, για να παρουσιαστούν μπροστά στο κοινό τους, να θέλουν να κάνουν τον κόσμο να συμμετέχει σε μια βραδιά, η απόγευμα, η μεσημέρι, που θα καταλήξει σ' ένα πανηγύρι όπου θα έχουμε γίνει έστω για δυο ώρες, παιδιά.

Φιλοδοξώ κάποια στιγμή να γίνουμε μάρτυρες μιας «ευχάριστης πραγματικότητας» τη δημιουργία νέων Αεκτζήδικων «φυτωρίων». Φιλοδοξώ ότι υπάρχει η διάθεση νέων παιδιών ν' ανακαλύψουν τη «μαγιά» της κιτρινόμαυρης φανέλας, όμως το σημαντικότερο είναι η νέοι αθλητές να προσεγγίζουν την ΑΕΚ με σοβαρότητα, πράγμα που θα δείχνει μια ώριμη σκέψη, μια ώριμη πλευρά μιας κοινωνίας, που δε δίνει και τα καλύτερα δείγματα σε άλλους τομείς. Επίσης, δεν μπορούμε ν' αγνοήσουμε ότι όλο αυτό που περιγράφω προέρχεται και από τη διάθεση για μια ομαδική δραστηριότητα και εδραιώνει την πεποίθηση πως μια ομαδική δουλειά είναι πάντα δημιουργική και όχι μόνο προς το καθαρά αγωνιστικό όφελος.

Αυτή είναι η δική μου απάντηση στα οράματα: Ομαδική, δημιουργική δουλειά! Δεν έχει σημασία που θα συντελείται σ' ένα μαύρο σκηνικό «οραμάτων»...Αυτή είναι η αισιοδοξία μου. Μέσα σ' ένα μαύρο σκηνικό, που δεν είμαστε και τόσο σίγουροι πόσο μαύρο είναι ή πόσο μαύρο θέλουν να μας παρουσιάσουν ότι είναι, προκειμένου να περάσουν όλα αυτά που έχουν δρομολογήσει και θέλουν να περάσουν, προκειμένου να ξεπουλάνε όποιων θέλουν και να μην ανοίγει μύτη, αυτό ακριβώς είναι ένεση αισιοδοξίας και ελπίδα. Ότι δεν πρέπει να είμαστε απελπισμένοι, ούτε αγανακτισμένοι, ότι δεν πρέπει να παίζουμε το παιχνίδι του απελπισμένου, ούτε του αγανακτισμένου, αυτά είναι που αδρανοποιούν τον οπαδό, τον φίλαθλο, τον άνθρωπο και τον κάνουν να δέχεται τις χειρότερες μορφές οπισθοδρόμησης.

Εμείς όμως είμαστε της ΑΕΚ ο λαός. Δεν μπορούμε να είμαστε τίποτα άλλο εκτός από αισιόδοξοι. Όντας αισιόδοξος, ουσιαστικά γίνεσαι μαχητικός, παλεύεις, θέλεις να πάρεις την τύχη σου στα χέρια σου, θέλεις να πάρεις την ΑΕΚ στα χέρια σου. Απαιτείται δράση. Η σημαία μας είναι: αντεπίθεση αισιοδοξίας. Λέμε όχι στην παραίτηση. Λέμε όχι στην μοιρολατρία. Λέμε όχι στους σωτήρες. Το κύριο είναι ότι παίρνω την τύχη της ΑΕΚ στα χέρια μου και παλεύω. Κι αν αυτό μπορώ να το διοχετεύσω σε μια ομαδική δραστηριότητα, τότε προσαυξάνω τις δυνάμεις μου.

Σχόλια