Κουτόχορτο με πιλάφι






Πριν συνεχίσω πρέπει να παραδεχτώ ότι όσο μεγαλώνω συνειδητοποιώ ότι το ποδόσφαιρο έχει μια ιδιοτυπία: επιτρέπει στους πάντες να μιλούν για λογαριασμό του, και συνήθως να έχουν δίκιο… όλοι. Άλλωστε εδώ στο ποδόσφαιρο, και ειδικότερα στην οικογένεια της ΑΕΚ , ισχύει διπλά η ρήση του Φράνσις Φορντ Κόπολα στην ταινία Πέτρινοι Κήποι: « Οι απόψεις είναι σαν την τρυπούλα που έχουμε στον πισινό μας. Όλοι έχουν από μια»…


Με την ελπίδα ότι οι δικές μου απόψεις για τον αθλητισμό, οι δικές μου απαντήσεις  για το ποδόσφαιρο, με αφετηρία την αγάπη μου για την ΑΕΚ, την μεγαλύτερη ομάδα του κόσμου, θα προσθέσουν ένα λιθαράκι στον ιστορικό προορισμό της εξέδρας, να βγάλει, τελικά, τους ποδοσφαιροκάπηλους  στην σέντρα, παίρνω την σκυτάλη και κάνω μια βουτιά στον μαγικό κόσμο της ΕΠΟ!!!

Φαρσοκωμωδία εντυπωσιασμού, η για να το πω πιο επιστημονικά, κίνηση τακτικισμού και εξοικονόμησης χρόνου αποτελεί η απόφαση της ΓΣ της ΕΠΟ για μερική αναστολή λειτουργίας.

Τα στοιχεία φαρσοκωμωδίας είναι πολλά με κορυφαίο ότι την ίδια στιγμή της μερικής αναστολής λειτουργίας της ΕΠΟ «εξουσιοδοτήθηκε το ΔΣ της ΕΠΟ να ενεργεί».

Αν νομίζετε ότι οι επιχειρήσεις των… Μαρινάκη, Βαρδινογιάννη, Ζαγοράκη, Μπέου κτλ θα κινδυνεύσουν να χάσουν τα εκατομμύρια της ευρωπαϊκής συμμετοχής… «αλλάξτε πλευρό».





Η προσπάθεια του Πιλάβιου έγινε υπό το βάρος των αδιεξόδων και της εκρηκτικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, από φαινόμενα σύμφυτα με τη δομή και την ιδεολογία του, στο ποδοσφαιρικό μοντέλο. Ώστε να φτιασιδωθεί η αποκρουστική εικόνα του, να αποφευχθεί η διαφαινόμενη κατάρρευσή του. Πρωταρχικός στόχος δηλαδή είναι η διαχείριση και ο εξωραϊσμός. Υπάρχει κανείς από τους ιδιοκτήτες και διαχειριστές όλων των ΠΑΕ, που δεν θα είχε πρόβλημα αν άνοιγαν οι φάκελοι για τις αδειοδοτήσεις;


Προσέξτε μια χαρακτηριστική η τοποθέτηση του προέδρου της ΕΠΟ, Σοφοκλή Πιλάβιου:

«Τα πράγματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι σε οριακό σημείο (...) Το ποδόσφαιρο ή θα γίνει καλύτερο ή θα "πεθάνει"».

Τι σημαίνει όμως καλύτερο, στη δική τους αντίληψη;

«Ποδόσφαιρο με σύγχρονο ήθος και με σύγχρονο μάρκετινγκ. Και ο πρώτος βασικός κανόνας του σύγχρονου μάρκετινγκ είναι: Μην κοροϊδεύεις τον πελάτη. Δώσε του αξία μέσα από αυτό που παίρνει».

Κατάλαβες τώρα αδελφέ μου οπαδέ της ΑΕΚ, πελάτες μας θεωρούν, αυτόν τον ρόλο θέλουν να αποδεχτούμε κι εμείς για τους εαυτούς μας. Να τα βλέπουμε όλα στην λογική «τόσα δίνω, πόσα θες;». Το θέμα δηλαδή είναι τα προβλήματα της εμπορευματοποίησής του έρωτα μας. Και όπως γνωρίζουν άπαντες, έρωτας και εμπορικές συνδιαλλαγές δεν πάνε μαζί!

Οφείλω πάντως να παραδεχτώ ότι ο πρόεδρος της ΕΠΟ περιέγραψε τη ζώσα πραγματικότητα. Μιλώντας για το ποδόσφαιρο «των μπράβων, των πλαστογράφων, των ψευτών, των χουλιγκάνων, των παρωχημένων αντιλήψεων, των συναλλαγών κάτω από το τραπέζι, της εξάρτησης από τους πολιτικούς που το εκμεταλλεύονται, των στημένων αγώνων, της βίας και των απειλών. Της βίας της εξαγοράς συνειδήσεων, των συμφερόντων, της πολιτικής βίας, του πελατειακού συστήματος και πάει λέγοντας».

Όλα αυτά όμως… έντιμε άνθρωπε κυρ Σοφοκλή τα θεωρείς παρεκκλίνουσες συμπεριφορές. Το ίδιο παραμύθι πουλάνε και οι υπόλοιποι παράγοντες, επιχειρηματίες, η εκάστοτε κυβερνήσεις κτλ.  Έ λοιπόν Όχι, δεν είναι παρεκκλίνουσες συμπεριφορές, είναι ο Νόμος, είναι τα σύμφυτα φαινόμενα του εμπορευματοποιημένου ποδοσφαίρου. Απότοκα των αντικρουόμενων συμφερόντων που διακυβεύονται, της αγοραίας λογικής για επιχείρηση, προϊόν και κέρδος.

Καλό θα είναι σαν οπαδοί να μελετάμε και να βγάζουμε συμπεράσματα από την γνωστή μέθοδο - αλισβερίσι μεταξύ πολιτείας και εξουσίας των ΠΑΕ. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος της Super League στην τοποθέτησή του διαφώνησε με την πρόταση αναστολής. Τελικά όμως ψήφισε υπέρ και λίγο αργότερα ο Συνεταιρισμός εξέδωσε υποστηρικτική ανακοίνωση.





Ας δούμε τώρα μερικά επικοινωνιακά - προπαγανδιστικά τερτίπια, με πιασάρικες αναφορές αλλά και απόκρυψη των δυσάρεστων «λεπτομερειών». Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση στον ρ/σ ΕΡΑ ΣΠΟΡ, του γγ Αθλητισμού, Π. Μπιτσαξή.


«Πρέπει να συγκρουστούμε με δεκαετίες ανομίας και διαφθοράς», είπε.

Τι μου λέτε κ. Μπιτσαξή μου, σοβαρά; Ποιος άραγε λειτούργησε σαν θερμοκήπιο για την ανάπτυξή τους;

«Έτσι όπως ήταν το σύστημα οδήγησε στο να υπάρχουν χρέη των ΠΑΕ προς το Δημόσιο ύψους 400.000.000. Αυτά τα χρέη ρυθμίστηκαν, σβήστηκαν, ξαναρυθμίστηκαν και ξανασβήστηκαν από ένα σύστημα προβληματικό και σε αυτό επιβάρυνε και το καθεστώς πολιτικής διαπλοκής».

Μάλιστα. Μήπως θα μπορούσες να μας πεις κ. Μπιτσαξή μου, γιατί το «καταγγελλόμενο» σύστημα εξακολουθεί να λειτουργεί; 'Η μήπως οι ΠΑΕ κλήθηκαν να πληρώσουν τα χρωστούμενα και δεν το γνωρίζω εγώ;

Σχόλια