Η ΑΕΚ στον λαό της η… «έλα τίγρη να μας διώξεις»;

Με αποκλεισμό ενός έτους από την εθνική ομάδα του Ελ Σαλβαδόρ τιμωρήθηκε ο 30χρονος τερματοφύλακας Μιγκέλ Μόντες γιατί είχε το θράσος ο παλιοχαρακτήρας να χρησιμοποίηση τα γάντια και τις κάλτσες που γουστάρει αυτός και όχι αυτά που παρέχει ο επίσημος χορηγός της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της χώρας.

Ερεύνα (προς το παρόν μόνο) των ποδοσφαιρικών αρχών έχουν προκαλέσει οι έντονες υποψίες πως η πρόσφατη αναμέτρηση, για το ιταλικό πρωτάθλημα, Κίεβο - Κατάνια (1-1) ήταν στημένη. Σύμφωνα με ιταλικά δημοσιεύματα, η ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της χώρας έχει ενδείξεις ότι το αποτέλεσμα ήταν προκαθορισμένο. Χαρακτηριστικά η «Repubblica» αναφέρει πως οι άνθρωποι της FIGC ερευνούν την υπόθεση, καθώς στοιχηματίστηκαν περισσότερα από 2,2 εκατομμύρια ευρώ στην ισοπαλία και περίπου 241.308 ευρώ στο 1-1.

Σοβαρά έκτροπα, που έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή ανθρώπων, σημειώθηκαν πριν και κατά τη διάρκεια του πρόσφατου ντέρμπι στο ΟΑΚΑ. Μία εργαζόμενη με ημερήσια σύμβαση και ανασφάλιστη, που εκτελούσε χρέη προσωπικού ασφαλείας, έχασε τα δύο δάχτυλα του χεριού της (δείκτη και αντίχειρα) από κροτίδα.

Είναι μόνο κάποιες εικόνες από τον πλανήτη «επαγγελματικό ποδόσφαιρο» όχι απαραίτητα οι πιο ενδεικτικές τις σαπίλας και της μούχλας που αναδύει από τα σπλάχνα του κερδοσκοπικού αθλητισμού, σίγουρα όμως οδηγούν σε συμπεράσματα. Βασικό συμπέρασμα είναι η αναγκαιότητα της ανασύνταξης των συνειδητοποιημένων οπαδών.

Το βασικό περιεχόμενο της ανασύνταξης είναι η προετοιμασία και οργάνωση των οπαδών και των συμμάχων τους για την αποφασιστική αναμέτρηση με τις ΠΑΕ, τους μανατζαρέους και τα μονοπώλια που λυμαίνονται τον αθλητισμό, για την ανατροπή της εξουσίας τους. Υπερβαίνει, δηλαδή, το καθήκον μιας καλύτερης οργάνωσης ή βελτίωσης του επιπέδου της συνδεσμιακής πάλης των οπαδών. Θα πρέπει να φτιάξουμε ένα ΝΕΟ δικό μας σχέδιο για έξοδο από το φαύλο κύκλο των ΠΑΕτζίδικων οικονομικών κρίσεων, με την εξάλειψη των αιτιών που τις γεννούν.

Πρώτος και βασικός όρος της ανασύνταξης είναι: Η άνοδος της ικανότητας της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ και του οπαδικού κινήματος να συνδέονται με πλατιές φίλαθλες και λαϊκές μάζες, να συμβάλλουν στην είσοδο στην οργανωμένη πάλη καινούριων οπαδικών μαζών, των γυναικών, των νέων. Να οργανώνουν τη δράση τους, τις συμμαχίες τους με τους αθλητές με τους παλαίμαχους και ταυτόχρονα να γίνεται πιο βαθιά δουλειά, για να συνειδητοποιείται η ανάγκη του αγώνα για να πετάξουμε στην θάλασσα τους «σωτήρες». Να συνδεθεί, δηλαδή, πιο στενά και πιο άμεσα η πάλη του οπαδικού κινήματος με το πρόβλημα της εξουσίας στον σύλλογο. Πάλη για να κάνει κουμάντο στην ΑΕΚ ο λαός της και όχι πάλη για να φύγει ο Τροχανάς και έρθει η ENIC και μετά να φύγει η ENIC για να έρθει ο Αγαπούλας και μετά μάχη και συλλαλητήρια για να φύγει ο Αγαπούλας και να παραδοθεί η Εταιρία καθαρή στον Ντέμη και την παρέα του και μετά νέα χρέη και αγώνας για να φύγει η λαίλαπα του 2004 και να έρθει ο Τίγρης και μετά να φύγει ο Τίγρης και να έρθει ο Λιοντάρης ώσπου στο τέλος θα πλακώσουν οι μαϊμούδες να μας φάνε μαζί με τις μπανάνες. Η Μάνα ΑΕΚ καλείτε να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις που γεννιούνται για νέους πιο σύνθετους και πιο σκληρούς αγώνες, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Αποτελεί, ταυτόχρονα, όρο για την οικοδόμηση της οπαδικής συμμαχίας, δηλαδή του ΑντιΠΑΕ Μετώπου και του αγώνα για μια ΑΕΚ που θα ανήκει στον λαό της και όχι για μια ΑΕΚ «έλα τίγρη να μας διώξεις»

Δεύτερος όρος είναι η μαζικοποίηση του οπαδικού κινήματος και η αλλαγή συσχετισμού δυνάμεων στις γραμμές του, όπου είναι ισχυρή η δύναμη και η επιρροή των εραστών του κάθε Τίγρη, των συνδέσμων που καταπίνουν αμάσητη τη μια μπαρούφα τύπου Κοζώνη μετά την άλλη, των συνδέσμων που για επικεφαλής έχουν κάτι φουκαράδες που αδυνατούν να ξεπεράσουν τη μοιρολατρία που τους κάνει να γονατίζουν μπροστά σε κάθε πλούσιο ιδιώτη. Απαιτεί συστηματική προσπάθεια, όξυνση της πάλης με στόχο να χρεοκοπήσουν και να ηττηθούν αυτές οι αντιλήψεις, επιτελική δράση για να αυξηθεί η επιρροή της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ στις γραμμές των φίλων της ΑΕΚ και του οπαδικού κινήματος και να ισχυροποιηθούν οι δυνάμεις του ΑντιΠΑΕ πόλου.

Οι αντικειμενικές δυσκολίες υπάρχουν και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να υποτιμούνται, όπως: Η εκφυλιστική κατάσταση που επικρατεί στο οπαδικό κίνημα με ευθύνη των συμβιβασμένων οπαδοπατέρων, η ενιαία στρατηγική των ΠΑΕ σε συνθήκες γενικής υποχώρησης του οπαδικού κινήματος, η μακροχρόνια επίδραση της εταιρικής – λογιστικής νοοτροπίας στους οπαδούς, η κατάσταση του οπαδικού κινήματος στην Ευρώπη και γενικότερα σε παγκόσμιο επίπεδο, η μακρόχρονη πολιτική διάσπασης και εξαγοράς σημαντικών τμημάτων της οπαδικής κοινωνίας. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τη βαθύτερη πρόσδεση και ενσωμάτωση των ξεπουλημένων συνδέσμων στη στρατηγική των ΠΑΕ και της Σουπερ Λίγκας, απαιτεί πιο γρήγορες αλλαγές και προσαρμογές από την πλευρά του ΑντιΠΑΕ πόλου στο ομαδικό κίνημα.

Η ίδρυση μιας σειράς συνδέσμων όλα αυτά τα χρόνια από την Κρήτη μέχρι την Κομοτηνή και από το Λονδίνο μέχρι την Νέα Υόρκη ήταν καταρχήν θετικό βήμα, αμβλύνει το συντεχνιασμό κάτι τέτοιο, αλλά δεν αρκεί, αν η δράση τους δεν είναι ενταγμένη σε μια ενιαία ΑντιΠΑΕ πολιτική κατά περιοχή και σε σθεναρή πάλη με τις συμβιβασμένες και εξαγορασμένες οπαδικές ηγεσίες. Μπορούν εύκολα να προσκολληθούν στο επιμέρους, στο επιφανειακό, στο συντεχνιακό ή στην αδράνεια.

Κρίνεται, κατά συνέπεια, η ικανότητα της πρωτοπορίας να προβλέπει, να μελετάει και να αντιπαλεύει με συνέπεια και αποφασιστικότητα τους σχεδιασμούς των αντιπάλων σε όλα τα επίπεδα και ειδικά εκεί όπου δουλεύει, ζει και συγκεντρώνεται η μεγάλη λαϊκή μάζα των οπαδών της ΑΕΚ. Η πείρα της ηγεσίας της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ είναι πλούσια και διδακτική πώς κάτω και από τις πιο αντίξοες συνθήκες μπορούν να ανατρέπονται δυσκολίες και αρνητικοί συσχετισμοί ή να δημιουργούνται προϋποθέσεις για ανατροπή τους στην πορεία.

Όσο η Ερασιτεχνική ΑΕΚ θα χαριεντίζεται με τα golden’s boys της ΠΑΕ, θα μοιάζει με τις καλές αστυνομικές ταινίες, με τα έξοχα θεατρικά της Αγκάθα Κρίστι που η αξία τους έγκειται στο ότι ο δολοφόνος σταθερά είναι ο πιο γλυκός, ο πιο αθώος. Ο υπεράνω πάσης υποψίας παίκτης. Εκείνος που με απορημένα μάτια πάντα θα ρωτάει και θα γεμίζει ενοχές τον άλλον: «Μα τι σου έκανα;» Ενώ θα παραβλέπει πως είναι εξίσου επικίνδυνο και νοσογόνο αυτό που «δεν κάνει».

ΥΓ. Η ΑΕΚ είναι ένα κλαδί που φούντωσε και έγινε σα νησί, η ΑΕΚ είναι ένα λουλούδι που έγινε αστραπή και μέδουσα, η ΑΕΚ είναι μια ρίζα που κατέβηκε ως τα έγκατα της γης και τώρα πια κανείς δεν μπορεί να την κουνήσει… Η ΑΕΚ… Η ΠΑΕ ΑΕΚ να πάει να ……

Σχόλια