Το ταξίδι προς το αλλόκοτο, συνεχίζετε…

Ακόμη και τώρα που το θαύμα των προσφύγων, από ΑΕΚ έγινε aek και παραμιλάει μέσα από το στόμα της κάθε σοβαροφανούς κομμώτριας, που εκπροσωπεί την εταιρεία παραγωγής διασκέδασης και προώθησης προϊόντων στον χώρο εργασίας της, δηλώνει ΑΕΚ γιατί είναι μόδα, καμαρώνει που το αγόρι της έχει πολλά «φράγκα» από τον πατέρα του και της αγόρασε διαρκείας στην επισήμων, για να πηγαίνουν 5-6 φορές το χρόνο σε παιχνίδια που θα της επιτρέπουν να φαντασιώνεται ότι θα βρεθεί δίπλα σε διάσημους τραγουδιστές και τραγουδίστριες, στην άκρη της Αθήνας οι διακόσιοι της Αργεντινής Δημοκρατίας μαγεμένοι συνεχίζουν το ταξίδι τους προς το αλλόκοτο που θα μας σώσει.

Ακόμη και τώρα υπάρχουν άνθρωποι που παρά τα λάθη τους εμπνέουν σεβασμό και μας θυμίζουν με την παρουσία τους το καθήκον μας προς όλους, αρχίζοντας από τον εαυτό μας. Οι άνθρωποι αυτοί ζουν δίπλα μας, αλλά εμείς, παραδομένοι σε κατάσταση γενικευμένης αδιαφορίας, ελαφρότεροι από τους ελαφρούς, τους προσπερνάμε αγνοώντας τους επιδεικτικά και τους ξεχνάμε. Παίζουμε λάθος παιχνίδι. Πρόκειται για μια παράδοξη σκυταλοδρομία, της οποίας το τέλος είναι η λησμονιά. Κάποτε αρχίζουμε να μετράμε στις πραγματικές διαστάσεις τους αυτούς που χάθηκαν, και μια τρομερή υποψία για το χάλι μας, μας διαπερνά. Αυτό το θανάσιμο ελάττωμα της λησμονιάς δε σηκώνει δικαιολογία. Ας επανορθώσουμε αυτήν την προσβολή σε βάρος αυτών των ευαίσθητων ψυχών που μας έχουν φωτίσει με την εμπειρία τους, σηκώνοντας από τη σκόνη με ευλάβεια ότι άφησαν. ΑΕΚ είναι και το Μπάσκετ, ΑΕΚ είναι και το Βόλεϊ, ΑΕΚ είναι και το Χάντμπολ, ΑΕΚ είναι… εκτός κι αν τιμωρείτε τα παραπάνω τμήματα επειδή δεν έχουν γίνει ακόμα aek.

Ακόμη και τώρα μπορούμε να κατοικήσουμε ένα λόγο που βρίσκεται μακριά από τα ευφυολογήματα που μας κατακλύζουν, μακριά από τη ματαιοδοξία των μικρομεσαίων ανώνυμων Αεκτζήδων με πελατειακή συνείδηση, μακριά από τους φαντασιόπληκτους δημοσιογράφους (όχι όλοι), μακριά από την κακοήθεια που γεννά τους μοναχικούς αυτού του μικρόκοσμου. Του μικρόκοσμου της ΑΕΚ.

Ακόμη και τώρα υπάρχουν ευγενείς που απαντούν με χλευασμό στη λύση της εμπορευματοποίησης των πάντων. Μια εμπορευματοποίηση, που τα γνωστά κέντρα έχουν αναγάγει κάτι σαν θεία πρόνοια, την οποία ξετσίπωτα διαφημίζει η ιερά σύνοδος των παπαγάλων ως την τελευταία ευκαιρία για να μεγαλουργήσουμε! Πρόκειται για ανθρώπους που είναι ταγμένοι στην αφύπνιση μας. Εύκολα τους συναντάς, αφού είναι παντού, και δύσκολα τους δέχεσαι γιατί όσο είναι αυστηροί με τον εαυτό τους, άλλο τόσο είναι και με τους υπόλοιπους. Μαζί τους εκτιμάς ότι σου έχει δοθεί και προσπαθείς να αποκτήσεις αυτό που σου λείπει, την αναγκαία αυτοεκτίμηση, για να μπορείς να συνεχίσεις χωρίς να αναγκάζεσαι να σκύβεις. Να πιστέψεις ότι είσαι οπαδός όχι ζώο.

Ακόμη και τώρα μπορούμε να ασκήσουμε την περιφρόνησή μας απέναντι στον αυτοκράτορα, που το μόνο που μας ζητά είναι την προσαρμογή μας, η μήπως την υποταγή μας; Δεν ξέρω σε ποιο υψόμετρο κατοικεί και πότε του επιτρέπουν οι επικοινωνιολόγοι και ο παλιόκαιρος να κατεβαίνει ανάμεσά μας, αλλά, όποτε το κάνει για να ανανεώσει τα αισθήματά του απέναντί μας, δεν είναι ανάγκη να καταντά δοκησίσοφος, καρικατούρα πατρικής φιγούρας. Στη θέση του δε θα έβγαινα από το σπίτι, θα απολάμβανα με μπόλικο χιούμορ τη δόξα που φέρει ο τίτλος μου και θα περίμενα τις επόμενες εκλογές της ερασιτεχνικής για να εμφανιστώ με τον ίδιο αφηρημένο τρόπο, χωρίς πολλές συγκινήσεις.

Ακόμη και τώρα πρέπει να ευχαριστήσουμε τους χαρτογιακάδες και τους τεχνοκράτες καθώς και τους πρόωρα γερασμένους εγκεφάλους που κυκλοφορούν μέσα στην ΠΑΕ. Χάρη σ' αυτούς ξυπνήσαμε από την υπνοβασία μας. Τώρα που συνήλθαμε (μέχρι τον επόμενο ύπνο) καταλαβαίνουμε πως ο Αυτοκράτορας πάσχει από μια μικρή ατέλεια στην όραση: διότι, αν μπορούσε να δει ποιοι είναι ακριβώς οι αυλικοί του, μάλλον δε θα τους είχε επιλέξει.

Σχόλια