Γυρίζω την πλάτη μου στο «μέλλον».


Πολλοί στην προσπάθεια τους να μας πείσουν για την αναγκαία προσαρμογή μας στις ορέξεις των εμπορικών διαχειριστών της ΠΑΕ ΑΕΚ στο θέμα του γηπέδου και όχι μόνο, κάνουν λόγω για το «μέλλον» μας λένε «κοιτάμε μπροστά» μας προσκαλούν «προχωράμε θα έρθετε» και αλλά χαριτωμένα. Μα αγαπημένοι μου ψιλικατζήδες, χονδρέμποροι και λοιποί ελεύθερα σκλαβωμένοι επαγγελματίες αυτό το μέλλον είναι που πρέπει να φοβόμαστε «το μέλλον που φτιάχνουνε όπως θέλουνε» γιατί το γεγονός ότι ο αθλητισμός σήμερα και ειδικότερα το ποδόσφαιρο δεν είναι τίποτα άλλο από ένα πεδίο εμπορικών συμφερόντων όπου τα πάντα λειτουργούν με τη λογική της επιχείρησης και του προϊόντος προς πώληση, μέλλον το έχουνε βαφτίσει.

Θα τρομάζατε αν ξέρατε το μέλλον που σας ετοιμάζουνε. Αλλά μιας και «κοιτάτε μπροστά» για ρίξτε μια ματιά στο ισπανικό πρωτάθλημα που είναι από τα κορυφαία στον κόσμο και παράδειγμα «εξέλιξης» και «πορείας προς το μέλλον» εκεί που η συνεχιζόμενη εμπορευματοποίηση του αθλήματος ανοίγει νέους δρόμους εξυπηρέτησης συμφερόντων φανερώνοντας με τον καλύτερο τρόπο ότι ακόμα και στο ποδόσφαιρο οι επιτυχίες δεν κατακτιούνται στον αγωνιστικό χώρο αλλά κερδίζονται ανάλογα με το ποιος έχει πιο πολλά. Αυτό αποδεικνύεται από το παράδειγμα της ισπανικής ομάδας Γρανάδα 74, αφού έγινε ο πρώτος σύλλογος στην ιστορία του ισπανικού ποδοσφαίρου που αγοράζει τη θέση της σε ανώτερη κατηγορία από την ομάδα που την κατέκτησε, βάσει βαθμολογίας, τη Θιουδάδ ντε Μουρθία. Η Γρανάδα εκμεταλλεύτηκε το νόμο που ψηφίστηκε πριν την έναρξη της φετινής σεζόν στην Ισπανία και επιτρέπει την αγοραπωλησία θέσεων ανόδου μεταξύ συλλόγων. Ο πρόεδρος του συλλόγου, Κάρλος Μάρσα, φέρεται σύμφωνα με ισπανικά ΜΜΕ να έδωσε 20 εκατ. ευρώ στη Μουρθία για να πάρει η ομάδα του τη θέση της στη δεύτερη κατηγορία της Ισπανίας την επόμενη περίοδο, αν και χρειάστηκε να πουλήσει το γήπεδο της ομάδας του για να βρει τα χρήματα. Η Θιουδάδ δύο αγωνιστικές πριν την ολοκλήρωση της Segunda Division, βρίσκεται στην τέταρτη θέση της βαθμολογίας, αλλά δεν έχει καμία ελπίδα ανόδου. Αντίθετα από την επόμενη σεζόν θα παίζει στην Τρίτη κατηγορία. Αν εννοείτε αυτό όταν μιλάτε για «Μέλλον» τότε καλό ταξίδι.

Απορώ με αυτούς που αντέχουν να ασχολούνται με επιχειρήματα του στιλ «αφού η Άρσεναλ, η Μπάγερν κτλ έφυγαν από φυσική τους έδρα γιατί όχι και η ΑΕΚ» έχουν τόση βάση, σαν να σου έλεγε κάποιος «αφού η Μίλαν μια από τις μεγαλύτερες ομάδες του κόσμου και φετινή κάτοχος του Τσάμπιονς Λιγκ δεν έχει δικό της γήπεδο και μοιράζετε ένα γήπεδο του ιταλικού κράτους με την Ίντερ γιατί να μην μείνει και η ΑΕΚ για πάντα στο ΟΑΚΑ» Ε(;)

Ας δούμε τώρα ποιος πληρώνει για την ΑΕΚ. Αν παραδεχτούμε πως οι ποδοσφαιριστές είναι το σώμα μιας ομάδας ο κόσμος, οι οπαδοί, είναι η καρδιά, είναι η ψυχή, είναι η κινητήριος δύναμη για μια ομάδα. Είναι αυτοί που δίνουν το κίνητρο για να παίξουν μπάλα οι ποδοσφαιριστές και βέβαια είναι οι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΙ χρηματοδότες της ομάδας και αυτό το αποκλειστικοί θα το εξηγήσω. Οι οπαδοί της ΑΕΚ την χρηματοδοτούν άμεσα με τα εισιτήρια διαρκείας και τα απλά εισιτήρια που αγοράζουν με τις αγορές που κάνουν στα ΑΕΚshop κτλ. Όμως ο λαός της ΑΕΚ χρηματοδοτεί την ομάδα του και με έμμεσο τρόπο. Το τηλεοπτικό συμβόλαιο που καρπώνεται η ΠΑΕ, είναι απόρροια της πελατείας που βλέπει το Supersport στο πρόσωπο των χιλιάδων Αεκτζήδων που διψάνε για να παρακολουθήσουν την ομάδα τους. Επίσης η LG δίνει κάποια χρήματα για να διαφημίζετε στην φανέλα της ΑΕΚ, γιατί αποσκοπεί στην τεράστια πελατεία που της προσφέρει ο λαός της ΑΕΚ. Ανάλογα λειτουργούν και οι υπόλοιπες εταιρείες που προσεγγίζουν την ΑΕΚ, γι’ αυτό τονίζω ότι ο λαός της ΑΕΚ είναι ο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΣ χρηματοδότης της ομάδας.

Όσο και να προσπάθησα, δεν μπόρεσα να βρω που ακριβός είναι χρήσιμος ο ιδιοκτήτης μιας ομάδας; Σε ποια ακριβός διαδικασία παραγωγής ποδοσφαιρικού προϊόντος είναι απαραίτητος; Είναι πολλοί που θα απαντήσουν ότι ο ιδιοκτήτης μιας ΠΑΕ είναι αυτός που κάνει τις επενδύσεις. Αλλά πού τα βρήκε τα λεφτά ο ιδιοκτήτης για να κάνει τις επενδύσεις του; Μα φυσικά από όλους αυτούς που χρηματοδοτούν το ποδοσφαιρικό προϊόν με τον τρόπο που έγραψα πιο πάνω !

Σχόλια