Κοινωνικός δαρβινισμός

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στο aek-live.gr. την Τετάρτη, 4 Ιουλίου του 2012


Όσοι επιμένουν να χρησιμοποιούν την ΑΕΚ σαν την κολυμπήθρα του Σιλωάμ, στην οποία καθαγιάζεται ο κοινωνικός δαρβινισμός, θα πρέπει να βρουν και τον Παππά που θα κάνει την βάφτιση. Πίσω από τους αγώνες «ζωής και θανάτου», από τα «όλοι μαζί να σώσουμε την ΑΕΚ» κτλ. υπάρχει πάντα ο ίδιος παρανομαστής: κέρδη, ισχύς, εξουσία! Έτσι, όσο κι αν ξενίζει ορισμένους η ΠΑΕ ΑΕΚ αντανακλά τη σαπίλα της ίδιας της οικονομικής βάσης πάνω στην οποία γεννήθηκε. Θυμίζω για όσους το ξεχνάνε, ή το αγνοούν πως οι πρόγονοι μας δεν ίδρυσαν καμία ΠΑΕ, την ΑΕΚ ίδρυσαν, την μεγαλύτερη ομάδα του κόσμου. Η ΠΑΕ ΑΕΚ είναι ένα ανιστόρητο δημιούργημα που το επέβαλε η κοινωνικοοικονομική συγκυρία σε όλους τους αθλητικούς συλλόγους που μπορούσαν να προσφέρουν άμεσο ή έμμεσο κέρδος, ισχύ και εξουσία στα γνωστά παράσιτα της κοινωνίας. Στους κηφήνες της οικονομικής χούντας.

Η μετατροπή των αθλητικών συλλόγων σε ΠΑΕ, ΚΑΕ κτλ. είναι μια κατάσταση συνυφασμένη με τη δραστηριότητα των επιχειρηματικών ομίλων σε όλα τα επίπεδα της οικονομικής ζωής. Το ποδόσφαιρο, ως τέτοιος τομέας της οικονομίας, είναι απολύτως διαπλεκόμενος με την παρασιτική και κερδοσκοπική δράση των μεγάλων αφεντικών. Οι απόψεις που θεωρούν το επαγγελματικό ποδόσφαιρο ένα «μονόδρομο» που απλώς χρειάζεται διαφάνεια, εφαρμογή των νόμων, απομάκρυνση των κακών επιχειρηματιών, επενδύσεις από ρομαντικούς επιχειρηματίες που θα δουλεύουν όχι για τους ιδιοτελείς σκοπούς τους, αλλά για το καλό του ποδοσφαίρου είναι αφελείς… όταν δεν είναι υποκριτές!

Την ώρα που τα ΜΜΕ που αγαπάνε την ΑΕΚ, (η μήπως την ΠΑΕ ΑΕΚ) φυτεύουν στα μυαλά των οπαδών της ΑΕΚ ως μέγα πρόβλημα το ποιος θα είναι μπροστινός σε έναν κερδοσκοπικό οργανισμό που εκμεταλλεύεται την ΑΕΚ, γιατί αυτός είναι ο χαρακτήρας της ΠΑΕ ΑΕΚ. Ή ποιος θα είναι ο προπονητής, ή ποιος θα είναι ο Σκάουτερ, ή ποιος θα είναι ο Γενικός Αρχηγός, το μυαλό φεύγει... κι όταν φεύγει το μυαλό ενός κανονικού ανθρώπου, κάποια στιγμή επανέρχεται, με το δικό μου το μυαλό όμως τα πράγματα είναι δύσκολα.

...Χάραμα στον Προαστιακό... Την ώρα που τρέχεις να προλάβεις να χτυπήσεις κάρτα, μην και σου κόψουν μια ώρα από το μεροκάματο για πέντε λεπτά καθυστέρηση, δίπλα σου παιδιά μες στην καλή χαρά. Από τα μπαγκάζια τους καταλαβαίνεις ότι ήδη έχουν βάλει πλώρη για διακοπές. Ο ένας από την παρέα φοράει καπελάκι της ΑΕΚ, γεγονός που από μόνο του, μου τραβάει το ενδιαφέρον, συζητάει με το φίλο του, όχι για τον προορισμό των διακοπών τους, αλλά για την ΑΕΚ. Κρατάω την φράση «είχα ξενερώσει, δεν υπήρχε περίπτωση να πάρω διαρκείας. Αλλά όταν σου το ζητάει ο Μαύρος ρε φίλε…»

 Πρώτη σκέψη και λάθος ερώτηση γ@μω το φελέκι μου: Ξέρουν τι συμβαίνει στην ΑΕΚ; Ξέρουν τι συμβαίνει γύρο τους; Λάθος σκέψεις, λάθος ερώτηση. Οι νεαροί οπαδοί της ΑΕΚ έχουν ανάγκη να πιστεύουν σε ποδοσφαιριστές σύμβολα που παραπέμπουν στην πραγματική αγωνιστική υπόσταση της ΑΕΚ. Αυτά τα πρόσωπα, η ζωντανή ιστορία της ΑΕΚ πρέπει να φροντίσουν να μην τους απογοητεύσει. Αυτά τα παιδιά δεν έχουν συμβάλει σε τίποτα στο πρόβλημα. Έχουν δικαίωμα να ζήσουν την αληθινή ΑΕΚ!

Δεύτερη σκέψη: Εμείς, όσοι καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει, πρέπει να προκαλέσουμε τις εξελίξεις. Δεν είναι πρόβλημα της ΑΕΚ ούτε του λαού της, τα οικονομικά αδιέξοδα της Ποδοσφαιρικής Ανώνυμου Εταιρίας που εκμεταλλεύεται και την ΑΕΚ και το λαό της. Δεν πρέπει να πληρώσουμε, εμείς τις υποχρεώσεις των μεγαλομετόχων.

Τρίτη σκέψη: Πώς θα γίνει η ΑΕΚ όπως την ονειρευόμαστε; Καλή η διακήρυξη ότι δεν πρέπει να ξεπουληθεί κανένας ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ, αλλά πώς θα κάνουμε μια ομάδα πρωταγωνίστρια αφού δεν υπάρχουν τα φράγκα;

Κι εδώ αρχίζει να ξετυλίγεται ανάποδα το κουβάρι.

Να το πω ωμά: Να κόψουν το κεφάλι τους οι μεγαλομέτοχοι, ο μπροστινοί τους, οι πισινοί τους και οι πλάγιοι. Οι καλοπληρωμένοι υπάλληλοι τους, αλλά και οι εθελοντές «από μηχανής Θεοί» και κυρίως το κράτος τους! Αυτό το κράτος που έχει ρυθμίσει εκατό φορές τα χρέη τους και θα τα ρυθμίσει άλλες εκατό, μέχρι να πουν αυτοί οι κηφήνες της κοινωνίας: «άσε μην κάνεις άλλες ρυθμίσεις γιατί δεν γουστάρω να πληρώσω ούτε τα παράβολα» Και τότε το κράτος τους δεν θα τιμωρήσει αυτούς, αλλά την ΑΕΚ και το λαό της. Εμείς θα υποφέρουμε την ώρα που οι «σωτήρες» μας θα έχουν βρει άλλα παιδεία κερδοφόρων επενδύσεων!

Να κόψουν το κεφάλι τους αυτοί που μια μέρα πριν το ξεπούλημα του Κλωναρίδη, έλεγαν ότι θέλουν οπωσδήποτε να τον κρατήσουν. ΟΛΟΙ εκτός από τον Τσιάρτα, που όλος τυχαίως τυγχάνει και μάνατζερ του μικρού. Και μια μέρα μετά το ξεπούλημα, ΟΛΟΙ μαζί και ο Τσιάρτας έλεγαν ότι δεν μπορούσαν να κάνουν αλλιώς στην μάχη που δίνουν για να κρατήσουν ζωντανή την… Εταιρία!!! Εσείς λοιπόν που θέλετε ζωντανή την εταιρία να κόψετε το κεφάλι σας και να κάνετε μέσα στα εταιρικά πλαίσια, (αφού αυτά ξέρετε, αυτά γουστάρετε, αυτός είναι ο δικός σας μονόδρομος) την ΑΕΚ πρωταγωνίστρια!!!

Να ξέρετε αγαπημένοι μου εραστές της ΠΑΕ ΑΕΚ, ότι υπάρχει κάτι που διαπερνά τις τεχνοκρατικές σας επιθυμίες. Η επιθυμία όχι μόνο για την Ανάσταση της ΠΑΕ ΑΕΚ, αλλά και για μια πραγματική ΑΕΚ, που θα πάρει τη θέση της «βιώσιμης» εταιρίας ΣΑΣ. Η επιβίωση (της εταιρίας) είναι το φυσικό παιδί της αλλοτρίωσης, που θύμωνε το γερο-Χέγκελ, ο οποίος θεωρούσε πως η αλλοτρίωση δημιουργείται από τον αισθητό και αντικειμενικό κόσμο, καθώς το υποκείμενο δεν κατορθώνει να αναγνωρίσει αυτόν τον κόσμο ως δικό του προϊόν.

Σχόλια