Η δύναμη της απελπισίας


 
Φανταστείτε ότι η ΑΕΚ έχει μετατραπεί σε «μούμια», τυλιγμένη στο δηλητηριώδες νέφος της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Πρόκειται για δραστηριότητα «φυσικό φαινόμενο», καταπώς λένε οι κυρίαρχες αντιλήψεις… τρομάρα τους. Το γήπεδο εδώ και πολλά χρόνια είναι ένα πεδίο όπου μεταφέρονται οι καπιταλιστικοί ανταγωνισμοί των ομίλων οι οποίοι αγκαλιάζουν ένα ευρύ φάσμα της οικονομικής ζωής. Η ΑΕΚ ονομάζεται πια ΠΑΕ ΑΕΚ, είναι δηλαδή μια ανώνυμη εταιρία που παράγει εμπόρευμα. Οι φίλαθλοι της έγιναν πελάτες, καταναλωτές του ποδοσφαιρικού προϊόντος. Στα γήπεδα κυριαρχεί η σκοπιμότητα, που αντικαθιστά τη φαντασία του Νεστορίδη, του Παπαϊωάννου και του Μαύρου. Το επιτάσσουν ο ορθολογισμός και η δύναμη, που είναι οι ηθικές αρχές της αγοράς. Το απρόβλεπτο ενός ποδοσφαιρικού αγώνα της εποχής του ποδοσφαιριστή Θωμά Μαύρου, έχει πνιγεί στους ψυχρούς οικονομικούς υπολογισμούς, ο αγώνας ως θέαμα της εποχής του ποδοσφαιριστή Θωμά Μαύρου, μετατρέπεται σε αγώνα για την πάση θυσία νίκη που θα εξασφαλίσει τα συμφέροντα του ή των μεγαλομετόχων της εταιρίας.
Όποιος μέσα σε αυτό το περιβάλλον, δίνει ελπίδα στον λαό της ΑΕΚ, αποδεχόμενος ότι αποτελεί λύση για τα βάσανα αυτής της ομάδας, ο έρανος για να χρηματοδοτήσουμε μια ΠΑΕ που θα παραμείνει στα χέρια αυτών που την οδήγησαν ως εδώ, στα χέρια των εφοπλιστών, και των βιομηχάνων, κλπ. Είναι ψεύτης και λαοπλάνος. Και για να μην παρεξηγηθώ να πω ότι κάποιος μπορεί να γίνει λαοπλάνος χωρίς να έχει πρόθεση για κάτι τέτοιο. Μπορεί να νομίζει ότι είναι κήρυκας της αλήθειας και να καταλάβει λίγο αργότερα ότι άθελα του υπηρέτησε το απόλυτο ψέμα. Η εξουσία ξέρει ότι αυτός που χάνει την ελπίδα του είναι χίλιες φορές απειλητικότερος κι ισχυρότερος από αυτόν που ακόμα ελπίζει. Γι’ αυτό αδελφέ μου οπαδέ της ΑΕΚ ήδη ψάχνουν την επόμενη ελπίδα που θα σε ταΐσουν. Και αυτό θα γίνετε μέχρι την στιγμή που θα καταλάβεις τη δύναμη της απελπισίας σου! Πάντως να ξέρετε πως το γεγονός ότι οι δημοσιογραφικοί κύκλοι που πανηγύριζαν με τα party is over του Αδαμίδη, με τον μεγιστάνα Νοτιά, τον ΑΕΚτζή Παππά, τον καλό κύριο Δημητρέλο και τον πάντα έγκυρο στις δεσμεύσεις του και στα θα του, κύριο Βούρο… προβάλουν τώρα την λύση Μαύρου… είναι κάτι ανησυχητικό!
Η χαρά της ΠΑΕ ΑΕΚ που έχει επιτέλους ο λαός της ΑΕΚ κάπου να ελπίζει, δεν μπορεί ν' αναστείλει τη λαϊκή αγανάκτηση που μέρα με τη μέρα θα φουντώνει, παρά τις ελπίδες διαφόρων ότι η παρουσία ενός Θωμά Μαύρου, θα την εκτονώσει. Είναι κι αυτοί που τους υποσχέθηκαν ότι τα έσοδα από τα διαρκείας θα πάνε όλα για να τους εξοφλήσουν, υπάλληλοι σαν κι εμάς είναι κι αυτοί σε μια εταιρία, την ΠΑΕ ΑΕΚ, που ίσως να απειλούνται με διακοπή ρεύματος ή να έχουν αρχίσει να παίρνουν ραβασάκια να περάσουν από την εφορία «διά υπόθεσίν» τους. Τι θα πει σε αυτούς τους ανθρώπους ο Θωμάς; Και πια θα είναι η θέση του απέναντι στην περίεργη στάση που έχει η ΠΑΕ σχετικά με την κατασκευή του γηπέδου;
 
Έμαθα ότι η ειδική επιτροπή της ΠΑΕ ΑΕΚ που θα αφορά το θέμα της κατασκευής του γηπέδου θα αποτελείται από τους κ.κ. Ανδρέα Δημητρέλο, Μάκη Κασνακίδη, Χάρη Γρηγορίου και… Βασίλη Σίμο παρακαλώ. Ποιος είναι ο Βασίλης Σίμος; Ηγετικό στέλεχος της «Μεσογαία ΑΕ» και στενός συνεργάτης του Νικολάκη, του Ελληνοναμερικανού, του εφοπλιστή, του καραμπουζουκλή! Τι έγινε κύριε Νοτιά; Εσύ δεν έλεγες ότι δε θέλεις να ξανακούσεις για την ΑΕΚ; Εσύ δεν ήρθες στην Ελλάδα για τα «ποσειδώνια» και δεν πέρασες ούτε απ’ έξω από τα γραφεία της εταιρείας ΣΟΥ, έτσι για δεις αν το προαύλιο είναι καθαρό! Τώρα τι έγινε και έβαλες ένα από τα πρωτοπαλίκαρα σου να παρακολουθεί την υπόθεση του γηπέδου; Εγώ απλά αγαπημένοι μου αναγνώστες να σας πω για ακόμα μια φορά ότι: Όλοι ΑΕΚΑΡΑ είμαστε. ΔΕΝ είμαστε όμως όλοι για τον ίδιο λόγο!
Μ' αυτά τα δεδομένα δικαίως τα ΜΜΕ που στηρίζουν την ΠΑΕ ΑΕΚ το 'χουν ρίξει στους χρησμούς: «Αν στάξει, θα βρέξει», αν βρει λύσεις ο Θωμάς, θα πετύχει. Αυτό που αρνούνται να δουν είναι πως το πρόβλημα δεν αφορά στις ικανότητες αυτού ή του άλλου διαχειριστή, ή γενικού αρχηγού κτλ. αλλά μια γενικευμενη κρίση του ελληνικου κερδοσκοπικου ποδοσφαίρου που αγκαλιάζει πλέον και πρωταθλήματα που ούτε καν πέρναγαν από το μυαλό μας ότι μπορεί κάποια στιγμή να αντιμετώπιζαν πρόβλημα βιωσιμότητας… και σε τελική ανάλυση όλο αυτό το «πακέτο» δεν παίρνει από γιατροσόφια. Το γεγονός ότι στο σύνολό τους όσοι απαρτίζουν την κοινωνία της ΑΕΚ, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο υπερασπίζονται ως δικαίωμα τα καπιταλιστικά κέρδη με όχημα την ΑΕΚ, και δυστυχώς επιμένουν ότι το πρόβλημα της ΑΕΚ είναι διαχειρίσιμο αν κάνει κουμάντο ο Μαύρος, φύγει ο  Κωστένογλου και έρθει ο Βλάχος, φύγει ο Γκρέταρσον και έρθει ο Τσιάρτας κτλ. δυστυχώς θα μας οδηγήσει για ακόμα μια φορά στην ιστορία μας ένα βήμα από τον γκρεμό!
Όλα αυτά έρχονται και πάλι να επιβεβαιώσουν την εκτίμηση μου ότι σαν οπαδοί της ΑΕΚ είτε θα πάρουμε οριστικά διαζύγιο με τους κερδοσκόπους αυτής της Ιδέας, ΣΕ ΚΑΘΕ ΤΟΥΣ ΕΚΦΡΑΣΗ, και θα κάνουμε άλμα μπροστά, είτε θα βουλιάξουμε σ' ένα βαρέλι δίχως πάτο. Με λίγα λόγια λύση είναι να πάρει ο λαός της ΑΕΚ την εξουσία της ομάδας του, στα χέρια του. Κάθε φορά όμως που μιλάω για λαό και εξουσία μου έρχεται στο μυαλό μια παράξενη σκέψη σχετικά με την πολιτική ζωή αυτού του τόπου: «δεν υπάρχει  μεγαλύτερη "μαλακία" για ένα κόμμα που δραστηριοποιείτε στην Ελλάδα από το να πει ότι δε θέλει την εξουσία για το κόμμα, αλλά τη θέλει για τον λαό, να πει ότι θέλει ο ίδιος ο λαός να πάρει την εξουσία στα χέρια του» πως θα πείσουμε ένα λαό να αγωνιστεί για την εξουσία όταν αποδεικνύεται καθημερινά ότι καμία εξουσία δε θέλει στα χέρια του ο λαός; Διότι νιώθει ανίκανος κι άχρηστος να την πάρει. Εμείς οι οπαδοί της ΑΕΚ το γνωρίζουμε από πρώτο χέρι αυτό.
Ο Ελληνικός λαός, είπαμε, ψάχνει το νέο του νταβατζή. Όπως ακριβώς και με τραγική ομοιότητα τον νέο του νταβατζή ψάχνει και ο οπαδός της ΑΕΚ. Θα μπορούσα να πω το νέο Ντέμη ή το νέο «Αντρέα», το νέο Ηγέτη η το νέο Αεκάρχη, αλλά η ουσία είναι η ίδια: Δε θέλω να έχω τη παραμικρή ευθύνη στα χέρια μου, δε θέλω να μάθω πως είναι να είσαι αφέντης του εαυτού σου, της πατρίδας σου ή της αγαπημένης σου ομάδας, κυβέρνησε με, διοίκησε με κι άσε με να σκούζω στη γωνία όταν η Κυβέρνηση σου αποφασίζει κάτι λάθος, ή όταν η διοίκηση σου θα οδηγήσει την ΑΕΚ σε μια νέα χρεοκοπία: Ουσιαστικά, θέλω να έχω ένα αποδιοπομπαίο τράγο που θα του φορτώνω την ευθύνη για τη δική μου δειλία και μεμψιμοιρία.
 

Σχόλια