ΑΕΚ θυμήσου την καταγωγή σου


Η «καταγωγή» είναι στοιχείο του ποδοσφαίρου και της ΑΕΚ. Η ΑΕΚ και το ποδόσφαιρο είναι μία παιδική αγάπη ριζωμένη βαθιά μέσα μας. Η ΑΕΚ είναι μια ομάδα συνδεδεμένη με κρίσιμες στιγμές της ιστορίας μας και αυτό με κάνει να πιστεύω ότι η ΑΕΚ και οι λαϊκές μάζες που την ακλουθούν θα παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις ιστορικές μέρες που έρχονται. Ποιος τολμάει να υποτιμήσει την καταγωγή μιας ομάδας; Ποιος μπορεί να ξηλώσει την ιστορία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ; Η πιο πλούσια ομάδα του κόσμου, που το 2003 είχε προπωλήσει τα εισιτήρια των αγώνων της μέχρι το … 2010, θα είναι πάντα η ομάδα που ιδρύθηκε το 1878 από τους εργάτες της εταιρείας σιδηροδρόμων του Λανκασάιρ και του Γιορκσάιρ. Η Έβερτον είναι και θα είναι η ομάδα των «εφοπλιστών». Η Άρσεναλ των «αστών». Η Νιούκαστλ των «ανθρακωρύχων». Η ΑΕΚ είναι δημιούργημα μεταναστών και προσφύγων με ιστορία που περνάει στο παρόν μέσα από τα σύμβολά της, με οπαδούς πάντα ευαίσθητους σε διάφορα ζητήματα κοινωνικού προβληματισμού. Ο Ολυμπιακός είναι η ομάδα που ταυτίστηκε τόσο πολύ με το σύστημα της εξουσίας, των μεγάλων αφεντικών που ξεπέρασε ακόμα και τον Παναθηναϊκό του Βαρδινογιάννη. Η ομάδα του Κόκκαλη, του Πάγκαλου, του Λοβέρδου, του Τσουκάτου, του Χριστοφοράκου, της Simens, του Γκαγκάτση, της Intracom, της Intrakat, του Πάμε Στοίχημα, του Μητρόπουλου, της Παράγκας και του Μαρινάκη.

Δεν μπορώ να παραλείψω την δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα του κόσμου μετά την ΑΕΚ, την Μπαρτσελόνα. Είναι τέτοιο το ιστορικό βάρος του αγώνα ενός ολόκληρου λαού που κουβαλάει στις φανέλες της, (καθαρές από διαφημίσεις) που πέρα και έξω από τη λογική της εποχής, εν έτη 2004 είχε αρνηθεί το ποσό των 51 εκατομμυρίων ευρώ για να διαφημίσει την Betandwin. «Για πόσο ακόμα θα αντιστέκεται;» θα ρωτήσουν κάποιοι. Δεν ξέρω. Η μάλλον ξέρω! Όσο θα αντιστέκονται οι οπαδοί της. Σε ανύποπτο χρόνο η ομολογία του εκπροσώπου της Μπαρτσελόνα, Χαβιέρ Κάμπρα, αποκάλυψε ότι εκείνο που απέτρεψε τη συμφωνία της διοίκησης με την εταιρεία ηλεκτρονικού στοιχήματος, ήταν «η αντίδραση των φιλάθλων».

Δεν ξέρω αν η κοινωνική καταγωγή της ΑΕΚ, μπορεί να αγγίξει αυτούς που ομολογούν την κατάντια της ΠΑΕ ΑΕΚ και κλαίνε γι' αυτήν. Είναι Υποκριτές! Σε βαθμό που σου προκαλούν αηδία. Πασχίζουν για ένα νέο εγκλωβισμό του λαού της ΑΕΚ στη νέα αυταπάτη ότι τα νέα δάνεια που θα πάρουν κάποιοι νέοι, οι παλιοί σωτήρες θα πιάσουν τόπο. Αποκαλύπτουν το σχέδιό τους, όταν με την μέθοδο της «κασετολογίας» καλούν να στραφεί η προσοχή του κόσμου στα πουλημένα τομάρια, γιατί πουλημένο τομάρι είναι ένας αθλητής που πληρώνεται για να χάσει. Όμως το ποδόσφαιρο που ευαγγελίζονται τα παπαγαλάκια της καθεστωτικής Μιντιοκρατίας. Το επαγγελματικό κερδοσκοπικό ποδόσφαιρο. Το ποδόσφαιρο μπίζνα στα χέρια των μεγαλοκαρχαριών, είναι αυτό που γεννά τα πουλημένα τομάρια. Μόνο ένας τρόπος υπάρχει να απαλλαγούμε από τα πουλημένα τομάρια. Να φύγουν απ' τη μέση αυτοί που τους αγοράζουν και η δικτατορία τους. Η οικονομική χούντα.


Μπορεί ο πρόεδρος της UEFA Μισέλ Πλατινί να δίνει τον... αγώνα του, έχοντας φυσικά τους λόγους του, για συμμάζεμα και έλεγχο στα οικονομικά της «οικονομικής χούντας» που έχει στην κατοχή της, τις ομάδες, με το περίφημο σχέδιο «financial fair play», ωστόσο την ίδια ώρα το χρήμα κινείται και μάλιστα με... ιλιγγιώδη ταχύτητα στην Ευρώπη. Αιτία γι' αυτό η γιγάντωση τα τελευταία χρόνια του κυκλώματος των μάνατζερ που από απλοί ατζέντηδες πριν μερικές δεκαετίες, και μάλιστα μόνο ορισμένων πρωτοκλασάτων παικτών, έχουν μεταβληθεί σήμερα στους ανθρώπους που επί της ουσίας κινούν τα νήματα στο παρασκήνιο. Από τα συμφέροντα που καθορίζουν μια μεταγραφή μέχρι τα, όχι και λίγα, παραδείγματα όπου μάνατζερς παικτών έχουν εμπλακεί σε υποθέσεις άσχετες με αυτό που δηλώνει ο τίτλος τους. Όλα αυτά φανερώνουν την πραγματικότητα που επικρατεί πίσω από την κουρτίνα. Και φυσικά υπό την ανοχή της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας, αφού παρά τις όποιες σκόρπιες δηλώσεις για το συγκεκριμένο κύκλωμα των υπευθύνων και τις... απειλές, ποτέ δεν έγινε κάτι το ουσιαστικό. Το αντίθετο, μάλιστα, αφού η συνεχιζόμενη εμπορευματοποίηση του αθλήματος κάνει πιο εύκολο το έργο και φυσικά τα κέρδη του συγκεκριμένου κυκλώματος. Το παράδειγμα του κερδοφόρου... σκλαβοπάζαρου επί της ουσίας, που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μάστιγα, με τον εγκλωβισμό παιδιών ηλικίας 16-17 ετών ή και μικρότερης, κυρίως από φτωχές χώρες, που «δένονται» με συμβόλαια προκειμένου από τις ομάδες ή τους μάνατζερς να μοσχο-πωληθούν αργότερα με τεράστια ποσά, δείχνει ακριβώς το πόσο... κόπτονται οι υπεύθυνοι του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου...

Όμως για όλα αυτά δεν έχουν να μας πουν ή να μας γράψουν τίποτα τα αδέλφια μας οι ρεπόρτερ… οι ίδιοι… που με ευκολία στήνουν στον τοίχο τον Λυμπερόπουλο και τον κάθε Λυμπερόπουλο, τον Κωστένογλου και τον κάθε Κωστένογλου και μετά μιλάνε για «ενότητα» και για «κοινή πεποίθηση» και υποβάλλουν το λαό της ΑΕΚ στην ιδέα ότι είναι της ΑΕΚ συμφέρον το συμφέρον των μεγαλομετόχων. Καμιά κοινή πεποίθηση και καμία ενότητα δεν υπάρχει με δαύτους. Οι οπαδοί αλλά και οι αθλητές έχουν μόνο συμφέρον να κοντράρουν τους μεγαλομετόχους, να τους τσακίσουν. Να τους πονέσουν εκεί που πονάνε, στα κέρδη τους, να τους αφαιρέσουν την ιδιοκτησία της ΠΑΕ ΑΕΚ. Αυτή πρέπει να είναι η δική μας κοινή πεποίθηση. Τίποτα κοινό με τους εκμεταλλευτές της ΑΕΚ.

Είναι οι ίδιοι που μας εκμεταλλεύονται και στην δουλειά μας (όσοι δουλεύουν ακόμη). Είναι αυτοί που μας μαυρίζουν την ψυχή μας αδέλφια μου ΑΕΚτζήδες, κάτι τυπάκοι που εστιάζουν γενικά στους «μεσάζοντες» της πατάτας και στους μανατζαρέους του ποδοσφαίρου χωρίς ποτέ να τους ονομάζουν. Το κάνουν συνειδητά για να μη μιλήσουν για τα καλά τους αφεντικά που ελέγχουν το ποδόσφαιρο από τα τμήματα υποδομών ως και τους παλαίμαχους. Τα καλά τους αφεντικά, που ελέγχουν και την τιμή γενικά των προϊόντων, όχι μόνο της πατάτας, γιατί προϊόν είναι για αυτούς το ποδοσφαιρικό θέαμα, αλλά και την τιμή πώλησης του ειδικού προϊόντος που λέγεται εργατική δύναμη, του επαγγελματία ποδοσφαιριστή. Και είναι τόσο ανθρωπάκια που όταν βρεθεί κάποιος που θα αμφισβητήσει την παντοδυναμία των αφεντικών τους εισπράττει το ισόβιο κόμπλεξ τους. Είναι αυτοί που ποτέ δεν χώνεψαν τον ασυμβίβαστο Στέλιο Μανωλά επειδή ποτέ δεν συμβιβάστηκε με τις ορέξεις των αφεντικών τους. Αυτοί που επειδή ο Στέλιος ήθελε να αμείβεται με αυτά που αξίζει, αποφάσισαν να τον διαπομπεύσουν στα μάτια του λαού της ΑΕΚ, με σλόγκαν και μύθους του στιλ «κάθε καλοκαίρι αράζει στην Νάξο για να μην κάνει προετοιμασία» «εκβιάζει για να τα πάρει» ενώ δεν έπρεπε να τα πάρει, Ε; Αδέλφια μου ρεπόρτερ της ΑΕΚ; έπρεπε να τα χαρίσει στον Γιδόπουλο, στον Μελισσανίδη κτλ. Το ξέρετε αδέλφια μου ΑΕΚτζήδες ότι από τις 20 συνολικά προετοιμασίες που έγιναν τα χρόνια που ο Στέλιος ήταν στην ΑΕΚ, ο Μανωλάς έλειψε μόνο τις τρεις; Το 1988 κόντρα στον Γιδόπουλο! Το 1992 κόντρα στους Μελισσανίδη – Καρρά! Και το 1996 κόντρα στον Τροχανά! Για τα παπαγαλάκια της καθεστωτικής Μιντιοκρατίας όμως είναι κατακριτέος γιατί έθιξε τα συμφέροντα των αφεντικών τους και στα πλαίσια της ξετσίπωτης προπαγάνδας τους το 3 στα 20 παραφράστηκε σε «κάθε χρόνο»!!!

Σχόλια