Η αισθητική ενός γουρουνιού που γρυλίζει


Λίγες ώρες μετά το σόου του Βενιζέλου μέσα στη Βουλή, με την κρατική τηλεόραση παράλληλα να δείχνει εικόνες από τον Εμφύλιο και παρτενέρ την Μπακογιάννη να παριστάνουν μαζί ένα πανέμορφο και κομψό πατριωτικό ζευγάρι που σώζει την πατρίδα από τους κομμουνιστές. Λίγες ώρες μετά το σόου που ξαναέδωσαν κάποιοι «αναρχικοί» δηλαδή οι κουκουλοφόροι της κρατικής καταστολής, βάζοντας φωτιά με τη συνδρομή των ΜΑΤ, όλοι μαζί σε ρόλο εγγυητή της έννομης τάξης. Λίγες ώρες μετά το κακοστημένο σκηνικό, ανάλογο της αισθητικής ενός γουρουνιού που γρυλίζει την ώρα που έχει χάσει τη μάχη. Λίγες ώρες μετά την υπερψήφιση του μνημονίου – μνημόσυνου «2» που ναι, φυσικά, ο επικεφαλής της κίνησης του Μιχάλη Τροχανά «Θεμέλιο 21» και επίδοξος «κατασκευαστής» του γηπέδου της ΠΑΕ ΑΕΚ στην Ν. Φιλαδέλφεια, Γιάννης Βούρος είναι μέσα στους 199 βουλευτές που το ψήφισαν… εγώ θα ασχοληθώ με την ΑΕΚ, που κάθε ώρα που περνάει, βυθίζεται όλο και περισσότερο στην... κινούμενη άμμο που την έριξαν οι «σωτήρες» της, οι ίδιοι που τώρα κορυφώνουν το πινγκ πονγκ μετάθεσης ευθυνών και τα επιχειρηματοδιοικητικά τους παιχνίδια.

Ο κυριότερος βραχνάς χωρίς αμφιβολία είναι η αντίστροφη μέτρηση που «τρέχει» για τις 16 Φεβρουαρίου. Όταν η «κιτρινόμαυρη» εταιρεία έχει κληθεί και θα απολογηθεί στην UEFA. Σε μια προσπάθεια να πειστούν τα μέλη της Πειθαρχικής Επιτροπής της να μην δεχτούν την πρόταση του εισηγητή, για τριετή αποκλεισμό της ΑΕΚ από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Για ληξιπρόθεσμες οφειλές 21 εκατ. ευρώ!...

Την ίδια ώρα οι συνυπεύθυνοι δημιουργοί της τραγικής κατάστασης, συνεχίζουν τις μάχες χαρακωμάτων και τις κινήσεις εντυπώσεων. Ο πρώην πρόεδρος, Ντέμης Νικολαΐδης, ζητά από τους πρώην συνεταίρους του στην ΠΑΕ να εξοφλήσουν το δάνειο που φόρτωσαν, με την συναίνεσή του, στην ομάδα, από την Μόργκαν Στάνλεϊ (και ο πρώην ομόλογός του, Ν. Θανόπουλος αλλά και μερίδα του αθλητικού τύπου, είχε χαρακτηρίσει μεγάλη επιτυχία). Και να πληρώσουν ένα ποσό, που αυτοί αρνούνται πως οφείλουν. Υποστηρίζοντας πως έχει εξασφαλίσει ένα άλλο ποσό από δανειοδότηση μέσω επιχειρηματία. Δηλαδή τι μας λέει ο γίγαντας ο Ντέμης;… να εξοφλήσουμε το δάνειο που έχουμε για να πάρουμε άλλο. Αυτές είναι λύσεις αδέλφια, όχι αστεία!


Οι αναφορές του Νικολαΐδη για μεγαλύτερη κακοδιαχείριση των αντικαταστατών του, προκάλεσαν απάντηση - επίθεση ενός εξ αυτών. Του πρώην προέδρου, Σταύρου Αδαμίδη. Του υπαλλήλου που ήξερε ακριβώς την «υπόθεση UEFA». Και όχι μόνο δεν είχε αναφέρει το παραμικρό, στην προσπάθεια κάλυψης των εργοδοτών του, αλλά έλεγε ψέματα. Πρώτο μεγάλο ψέμα ήταν για την κρίσιμη ημερομηνία που μας έλεγε ότι θα ήταν ο Μάρτιος. Το δεύτερο ψέμα του κ. Σταύρου ήταν: πως αν λυνόταν το υφιστάμενο «ταμειακό πρόβλημα, όχι μόνο δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα αλλά την επόμενη χρονιά η εταιρεία θα είναι break even (ισοσκελισμένη), όπως μας διαβεβαίωνε σε άψογα «τεχνοκρατικά».

Με δήλωσή του ο Αδαμίδης, ισχυρίζεται ότι τηρεί την ανακωχή που έχει αποφασιστεί. Πώς; Δείχνοντας τον Νικολαΐδη, χωρίς να τον ονομάζει. Αρνούμενος να αντιπαρατεθεί «με τον οποιοδήποτε τρέφεται από τις πληγές της ΑΕΚ». Και δηλώνοντας ότι «μιλάνε από μόνα τους» τα «πραγματικά νούμερα και όχι η όποια αποσπασματική και "δημιουργική" λογιστική». Τέτοιες πετυχημένες ανακωχές, ούτε ο ΟΗΕ δεν τις έχει πετύχει!

Από την πλευρά του το νεοσύστατο συνονθύλευμα «σωτήρας» «Θεμέλιο 21» διά του προεδρεύοντος, «σωτήρα» εκτός της ΑΕΚ και ολόκληρου του έθνους, Γιάννη Βούρου, επιτίθεται εν μέσω ανακωχής, στους μετόχους, κάποιοι εκ των οποίων είναι μέλη του... Για τις συναντήσεις τους «οι οποίες ήδη αφαίρεσαν πολύτιμο χρόνο από τον ελάχιστο που διαθέτει η ΑΕΚ». Παρ' όλα αυτά περιμένει το αποτέλεσμά τους... Επίσης ισχυρίζεται πως «έχει ήδη έτοιμο σχέδιο παρέμβασης με στόχο άμεσες πράξεις, το αποτέλεσμα των οποίων θα οδηγήσει την ΑΕΚ, εντός του μηνός, στις κατάλληλες ρεαλιστικές προϋποθέσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντικειμενικά υπάρχουν». Ωχ… αυτές οι «ρεαλιστικές προϋποθέσεις» μου θυμίζουν το δεύτερο Μνημόνιο που με «πατριωτικό» καθήκον ψήφισε ο κ. Βούρος. Ένα νόμο που θεωρεί «ρεαλιστική προϋπόθεση» να μην υπάρχουν Συλλογικές Συμβάσεις, να μην υπάρχουν κατώτεροι μισθοί, να μην υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη, και το άκρον άωτον της «ρεαλιστικής προϋπόθεσης»… ο εργάτης να είναι μόνος του απέναντι στο εκτελεστικό απόσπασμα που έχει στήσει το αφεντικό του.


Όμως ας αφήσουμε λίγο στην άκρη τεχνοκράτες και «σωτήρες» για να δούμε τι είναι τελικά αυτό το περιβόητο financial fair play (FFP) που θέτει σε λειτουργία η UEFA και επί της ουσίας αποτελεί έναν κώδικα οικονομικής συμπεριφοράς των ποδοσφαιρικών εταιρειών, με λεπτομερή καταγραφή της πορείας των οικονομικών τους από το αρμόδιο επιτελείο της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Ποδοσφαίρου. Το συγκεκριμένο σύστημα αναμένεται να εφαρμοστεί πλήρως από τη σεζόν 2013 - 14, ωστόσο, η επερχόμενη αγωνιστική σεζόν 2012-13 έχει το χαρακτήρα της τελευταίας πρόβας ή καλύτερα της τελευταίας ευκαιρίας, προκειμένου οι ομάδες να προσαρμοστούν μπροστά στην...ιερά εξέταση της UEFA.

Σύμφωνα με τα όσα διαφημίζουν οι παράγοντες της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας, με μπροστάρη τον πρόεδρό της Μισέλ Πλατινί, σκοπός της UEFA είναι να βάλει μία τάξη στην ανεξέλεγκτη οικονομική κατάσταση που υπάρχει στο χώρο του ποδοσφαίρου, με απώτερο σκοπό να κλείσει η ψαλίδα ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς. Ουσιαστικά, αυτό που διατυμπανίζουν είναι ότι πρόθεση της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας είναι να υποχρεώσει τις ομάδες να ξοδεύουν όσα μπορούν να μετατραπούν σε υγιείς επιχειρήσεις και να δώσουν βάρος στην ανάπτυξη των φυτωρίων τους. Παράλληλα, όπως παρουσιάζεται στο προσχέδιο του εγχειρήματος, φιλοδοξία της ευρωπαϊκών παραγόντων είναι να εξαφανιστούν οι επενδύσεις σε ομάδες, με την μορφή του ξεπλύματος χρήματος.

Θα ήταν τουλάχιστον αφελέστατο να πιστέψει κάποιος ότι η UEFA που τα τελευταία 30 χρόνια με τις πολιτικές που εφάρμοσε ενίσχυσε την εμπορευματοποίηση του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου που πάντα στήριζε τις ισχυρές ομάδες, καθώς αποτελούσαν τη βιτρίνα για την καλύτερη πώληση του προϊόντος της ξαφνικά να επιλέγει το δρόμο της σύγκρουσης προς όφελος των πιο αδύνατων. Επί της ουσίας, τα νέα σχέδια της UEFA έχουν μόνο ένα σκοπό. Τη διάσωση του ίδιου του προϊόντος που λέγεται ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο από την κατάρρευση λόγω των επικίνδυνων δρόμων που έχει μπει, εξαιτίας της κορύφωσης τα τελευταία χρόνια του ανταγωνισμού κυρίως μεταξύ των ισχυρών συλλόγων της Ευρώπης για την απόκτηση των πρωτείων και ότι αυτή συνεπάγεται (χορηγίες, έσοδα από διαφημίσεις κ.τ.λ).

Χαρακτηριστικό παράδειγμα για να καταλάβετε το «δούλεμα» που πέφτει, είναι ότι ακόμα και με το νέο σχέδιο φαίνεται να επιτρέπεται η ενίσχυση των ομάδων από φυσικά πρόσωπα με τη μορφή δωρεάς και εκείνο που απαγορεύεται είναι αυτή η ενίσχυση να μετοχοποιείται όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Άρα, ο δρόμος παραμένει ανοικτός για επιπλέον έσοδα και φυσικά αυτό δεν μπορεί να αφορά όλους, αφού διαφορετική ενίσχυση θα έχουν κάποιες ομάδες, έστω και με τη μορφή δωρεών πλέον, οι λεγόμενες ισχυρές, που διαθέτουν πλειάδα φίλων ...οικονομικών κολοσσών, άλλη η ενίσχυση ομάδων με επαφές στο παρασκήνιο και άλλη των λεγόμενων μικρών ομάδων. Αρά, ο ανταγωνισμός όχι μόνο θα υφίσταται αλλά και θα ενισχύεται.

Το πιο ανατριχιαστικό; Την ίδια ώρα, που τα σχέδια της UEFA κάνουν λόγο για στροφή των ομάδων προς τις ακαδημίες και δίνουν βάρος στα νέα παιδιά και τα ταλέντα, η ίδια η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία είναι αυτή που επιτρέπει το... σκλαβοπάζαρο που διεξάγεται τα τελευταία χρόνια με τις ισχυρές ομάδες να δένουν με συμβόλαια πιτσιρίκια πολλές φορές και κάτω των 10 ετών που θεωρούνται ταλέντα, προκειμένου να τα ...μοσχοπουλήσουν αργότερα όταν θα αναπτυχθούν ποδοσφαιρικά. Σε ένα ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο που κυριαρχούν οι χορηγοί και οι πολυεθνικές, όπου το κυνήγι του κέρδους είναι αυτό που καθορίζει τα δρώμενα εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου που σύνδεση με το παρασκήνιο και τα σκοτεινά μονοπάτια του περιθωρίου αποτελούν μια σταθερή σχέση τα τελευταία χρόνια, τα πράγματα σίγουρα δεν πρόκειται να αλλάξουν με όσους κανόνες οικονομικής συμπεριφοράς εφεύρουν και διαφημίσουν αυτοί που κρατάνε τα κλειδιά του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Όσα ...λίφτινγκ και να προσπαθήσουν να κάνουν, το σίγουρο είναι ότι το οικοδόμημα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου είναι σάπιο και αυτό που θα φέρει την αλλαγή είναι η καταστροφή του.

Σχόλια