Η ΑΕΚ είναι μια ρομαντική ιστορία


Στην μπάλα, όπως και στη ζωή, τα πράγματα δεν είναι ευθύγραμμα. Δεν αποδίδονται πάντα «τα του καίσαρος τω καίσαρι». Οι δυο μεγαλύτεροι ποδοσφαιριστές της σύγχρονης Ελλάδας, ο Ντέμης Νικολαΐδης και ο Νίκος Λυμπερόπουλος δεν έχουν πάρει ούτε ένα πρωτάθλημα (ο «Λύμπε» το πήρε το 2008 αλλά… η ιστορία είναι γνωστή). Ο Κρόιφ δεν έγινε ποτέ παγκόσμιος πρωταθλητής. Ούτε ο Πλατινί. Ούτε ο Ζίκο. Αντίθετα το «κατσίκι», ο Ιταλός ο Ρόσι, μπλεγμένος σε στημένα ματς και λοιπές «ευγενείς» δραστηριότητες στο ιταλικό calico, έγινε. Όπως έγινε και πολυπρωταθλητής ο μπαρμπαγιώργος ο Ανατολάκης, που ο περήφανος λαός του θρύλου τον εξέλεξε και βουλευτή με το «πατριωτικό» κόμμα του Καρατζαφέρη. Την τελευταία φορά που προσπάθησε να διαβάσει στο κοινοβούλιο έναν λόγο που του έδωσαν γραμμένο τον διέκοψαν, γιατί άμα τον άφηναν ακόμα θα συλλάβιζε. Για τέτοια μεγάλη προσωπικότητα μιλάμε. Όμως, όπως και να έχει, στην απορία του Φιντέλ Κάστρο προς τον Μαραντόνα: «δηλαδή σουτάρεις χωρίς να κοιτάζεις την μπάλα;», το ποδόσφαιρο θα είναι πάντα ο χώρος όπου θα ισχύει η απάντηση του Ντιέγκο: «Σύντροφε, το τι μπορεί να κάνει ο ανθρώπινος νους δεν έχει όριο».

Γιατί αδέλφια μου ΑΕΚτζήδες, το χωράει ο νους σας αυτό που πάνε να κάνουν οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ με την καθοδήγηση του Νίκου Κωστένογλου; Ποια άλλη ποδοσφαιρική ομάδα στον κόσμο θα έδειχνε τέτοια επιμονή να μην καταθέτει τα όπλα όταν έχει να αντιμετωπίσει συνθήκες που άλλες ομάδες θα είχαν διαλυθεί; Ποια άλλη μεγάλη ομάδα είναι χτυπημένη σε τέτοιο βαθμό από την εμπορευματοποίηση του ποδοσφαίρου που έχει φτάσει στο σημείο τα αφεντικά της ΠΑΕ να θεωρούν την εκπλήρωση των υποχρεώσεων τους προαιρετική, κι όμως οι ποδοσφαιριστές της ομάδας να δείχνουν τέτοιο ποδοσφαιρικό σθένος; Μόνο η ΑΕΚ η μεγαλύτερη ομάδα του κόσμου!

Ποιος είναι αυτός που δεν νιώθει περήφανος που η ΑΕΚ συνεχίζει να εντυπωσιάζει, παρά τα διοικητικά, οικονομικά και αγωνιστικά προβλήματα. Ποιος είναι αυτός που στον τελευταίο εντός έδρας αγώνα της ΑΕΚ με τον ΠΑΣ Γιάννινα, δεν έφυγε από το γήπεδο με ένα χαμόγελο μέχρι τα αφτιά, όταν είχε δει μια ομάδα που παρά τις απουσίες επτά βασικών στελεχών της πέτυχε ακόμα μια περήφανη νίκη, παραμένοντας στην κορυφή της βαθμολογίας. Με την ευκαιρία να πω ότι στο συγκεκριμένο παιχνίδι είχαμε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των εφημερίδων 11.000 εισιτήρια. Όμως εγώ που ήμουν στο γήπεδο και μάρτυρας μου όποιος άλλος ήταν εκεί, υπολόγισα τουλάχιστον 20.000 κόσμο. Θα μου πείτε: «έλα μωρέ τώρα σε έπιασε ο πόνος που η ΠΑΕ γλυτώνει λεφτά από την εφορία;» Έχω να πω δυο πράγματα πάνω σε αυτό. Πρώτον. Είναι δεδομένο ότι τα χρήματα που εισπράττει η εφορία δεν αξιοποιούνται όπως θα έπρεπε, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει σαν πολίτες να χαρίζουμε στις Ανώνυμες Εταιρείες, αθλητικές η όχι, τα χρήματα που είναι υποχρεωμένες να καταβάλουν. Και δεύτερον. Δεν είναι μόνο η εφορία. Η ΠΑΕ ΑΕΚ είναι υποχρεωμένη να καταβάλει το 10% των εισπράξεων στην ερασιτεχνική ΑΕΚ! Όπως αντιλαμβάνεστε μια τέτοια παραποίηση των στοιχείων είναι μια κανονικότατη κλοπή απέναντι στο μητρικό κομμάτι της ΑΕΚ, αφήστε που ούτε αυτά τα «κουτσουρεμένα» ποσοστά δεν καταβάλουν οι «σωτήρες» της ΠΑΕ. Δυστυχώς σε αυτήν την κατάσταση η διοίκηση της ερασιτεχνικής ΑΕΚ, δεν είναι άμοιρη ευθυνών.



Γνωρίζω ότι η δική μου προσέγγιση στην μεγαλύτερη ομάδα του κόσμου από τους περισσότερους χαρακτηρίζεται… ρομαντική! Μα η ίδια η ΑΕΚ είναι μια ρομαντική ιστορία. Και γιατί να μην είναι; Τι είναι ο ρομαντισμός; βρισιά; είναι κάτι κακό, ή μήπως είναι απάτη; Απάτη είναι η κερδοσκοπική εκμετάλλευση της ΑΕΚ! Το γεγονός ότι γίνεται νόμιμα δεν αναιρεί αυτό που λέω. Και το χαράτσι της ΔΕΗ νόμιμο είναι, δεν παύει όμως να είναι μια καραμπινάτη απάτη! Όσοι αγαπάμε την ΑΕΚ έχουμε χρέος να σταθούμε κόντρα σε οτιδήποτε κερδοσκοπικό έχει αλώσει τεχνοκρατικά τις ρίζες, την φιλοσοφία, την αισθητική και τον λόγο υπάρξεις της μεγαλύτερης ομάδας του κόσμου! Όποιος μηδενίζει το «ρομαντικά» όποιος βγάζει φαρμάκι και χολή για τα παιδιά που με προσωπικό κόστος κρατάνε ζωντανά τα ερασιτεχνικά τμήματα της ΑΕΚ, το κάνει γιατί έχει μάθει ότι δεν αξίζει να υπάρχει ότι δεν αποφέρει κέρδος στα καλά του αφεντικούλια.

Σε κατάσταση υπολειτουργίας θα βρισκόντουσαν τα περισσότερα τμήματα της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ αν δεν υπήρχαν καμιά δεκαριά «ταλιμπάν» να τρέχουν από το πρωί ως το βράδυ. Δεν είναι μόνο το 10% της ΠΑΕ που δεν καταβάλλεται, είναι και η δραστική μείωση, έως και 50%, της τακτικής επιχορήγησης όλων των ομοσπονδιών ερασιτεχνικών αθλημάτων, κάτι που έχει άμεσο αντίκτυπο στα οικονομικά της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ.

Σημειώνω ότι τα παιδιά των Αεκτζίδικων οικογενειών, έχουν δικαίωμα να φορέσουν την κιτρινόμαυρη φανέλα με τον δικέφαλο αετό και να αθληθούν. Η διοίκηση της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ έχει ευθύνη γιατί, αντί να εξασφαλίσει αυτό το δικαίωμα, κλείνει τα μάτια της στην οδυνηρή πραγματικότητα  που επιφυλάσσουν οι κυβερνώντες και οι διοικούντες της ΠΑΕ ΑΕΚ στις οικογένειες των ΑΕΚτζήδων και το δικαίωμά των παιδιών μας στην επαφή τους με την αγωνιστική υπεράσπιση της ιδέας της ΑΕΚ. Σημειώνω πως σύντομα θα μας εξαναγκάσουν να δεχτούμε να πληρώσουμε εμείς, από αυτά που δεν έχουμε για τη λειτουργία τμημάτων της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ και στην περίπτωση που δεν τα καταφέρουμε, τμήματα με μεγάλη ιστορία στα αθλητικά δρώμενα της Ελλάδας θα οδηγούνται στον αφανισμό.


Θέλω να υπογραμμίσω ότι σήμερα όλα τα ερασιτεχνικά τμήματα όλων των ομάδων, κατά κάποιο τρόπο υπολειτουργούν με αποτέλεσμα να αφήνουν πεδία επιχειρηματικής δράσης για ιδιωτικά γήπεδα 5Χ5, για κολυμβητήρια, κ.τ.λ. Αυτό οφείλεται στην πολιτική της λιτότητας και της εμπορευματοποίησης που εφαρμόζουν εδώ και χρόνια οι κυβερνήσεις. Δεν οφείλεται στη λάθος διαχείριση των ερασιτεχνικών σωματίων, όπως διατείνονται παραπλανητικά διάφορα παπαγαλάκια, αλλά αποτελεί μέρος της στρατηγικής των ΠΑΕ, για αξιοποίηση κάθε τομέα προς όφελός τους. Γι’ αυτό και η κάθε μια με τον δικό της τρόπο έχουν βαλθεί να εξολοθρεύσουν τα ερασιτεχνικά τμήματα των ομάδων. Δείτε τι γίνεται στον ερασιτέχνη Παναθηναϊκό. Δείτε τι γίνεται στον ερασιτέχνη Ολυμπιακό, την ώρα που μόνο τα τελευταία δύο χρόνια οι ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκα μοιράστηκαν πάνω από 30 εκ. ευρώ και άλλα τόσα προγραμματίζουν να μοιράσουνε τα επόμενα δύο μέσω του ΟΠΑΠ.

Λέω τώρα εγώ. Δεν έχουμε υποχρέωση σαν οπαδοί της ΑΕΚ να αντιπαλέψουμε αυτήν την «λογική» του παραλόγου, που καταργεί το δικαίωμα στη δωρεάν πρόσβαση στην οικογένεια της ΑΕΚ για όποιων θέλει και όχι για όποιου ο πατέρας έχει να πληρώσει; Οι οικογένειες των ΑΕΚτζήδων έχουν χρέος να απειθαρχήσουν στην λογική της επιχειρηματικότητας που υποβαθμίζει το δικαίωμά των παιδιών μας στον αθλητισμό με την φανέλα της ΑΕΚ, και να διεκδικήσουν σύγχρονες και ανοιχτές για όλους δωρεάν αθλητικές υποδομές. Το δρόμο της αντίστασης πρέπει να ακολουθήσει και οι διοίκηση της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ και όχι να βάζει πλάτη στα σχέδια της ΠΑΕ σε βάρος των συμφερόντων του μητρικού σωματίου. Κανένας παράγοντας ερασιτεχνικού τμήματος της ΑΕΚ, κανένας αθλητής της ΑΕΚ, κανένας εργαζόμενος στην οικογένεια της ΑΕΚ, κανένας γονείς εκκολαπτόμενου αθλητή της ΑΕΚ δεν πρέπει να ανεχθεί την λειτουργιά της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ ως κερδοσκοπική επιχείρηση.

Και αν εσύ αγαπημένε μου φίλε που διαβάζεις ακόμα αυτό το κείμενο αναρωτιέσαι: «γιατί τόση τρέλα μωρέ με την Ερασιτεχνική;» «μας ζάλισες τα ούμπαλα με την ερασιτεχνική και τους αθλητές κτλ» θα σου κάνω την εξής ερώτηση: Σε ποιο άθλημα η ΑΕΚ είναι παντοδύναμη; Στο χάντμπολ! Ένα άθλημα που δεν βγάζει λεφτά, ούτε φέρνει λεφτά, δεν υπάρχουν μεγάλοι επενδύτες ούτε χρυσοί χορηγοί, οι παίχτες δεν είναι επαγγελματίες και αγωνίζονται στις ομάδες που γουστάρουν και όχι στις ομάδες που τους πληρώνουν καλύτερα! Στο χάντμπολ που το μεγαλείο μιας ομάδας είναι ζήτημα καθαρά αθλητικών προϋποθέσεων και όχι οικονομικής κυριαρχίας η ΑΕΚ πρωταγωνιστεί! Τα συμπεράσματα εύλογα και εύκολα, για όποιον αντέχει να βγάζει συμπεράσματα.

Σχόλια