Το προπατορικό αμάρτημα της βλακείας


Δεν υπάρχει τίποτα πιο ψεύτικο από κάθε τι «στημένο». Δεν υπάρχει τίποτα πιο μάταιο από έναν ντοπαρισμένο αθλητή. Και πώς να μη ματαιώνεται από το ψεύτικο το αληθινό; Ακόμα και τα ζωτικά ψέματα στο πέρασμα του χρόνου γίνονται ψέματα θανάσιμα. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από την Ιταλία, η επέμβαση καρδιάς στην οποία υποβλήθηκε ο σταρ της Μίλαν Αντόνιο Κασάνο, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Ο διεθνής Ιταλός επιθετικός των «ροσονέρι» πριν από λίγες ημέρες είχε υποστεί ισχαιμικό επεισόδιο, λόγω μίας ανωμαλίας στην καρδιακή λειτουργία. Αυτός τουλάχιστον τη «γλίτωσε», καθώς η λίστα με τους εν ενεργεία ποδοσφαιριστές που έχουν χάσει τη ζωή τους τα τελευταία χρόνια, είναι δυστυχώς μεγάλη.

Το στημένο παιχνίδι γρήγορα χάνεται. Και τότε περιφέρεσαι, νεκροζώντανος, μπερδεμένος, πλάνης, εξόριστος από τον παράδεισο του αυθεντικού, με το ίδιο ακριβώς προπατορικό αμάρτημα ξανά και ξανά και πάντα: της βλακείας του να θεοποιείς τον εαυτό σου και να μην παραιτείσαι με τίποτα απ’ τη βλακεία σου. Τη βλακεία να δέχεσαι ότι είσαι ένα ντοπαρισμένο ζωντανό στην υπηρεσία των πολυεθνικών του κερδοσκοπικού ποδοσφαίρου. Όλα αυτά στην καλύτερη των περιπτώσεων. Γιατί… ποιος ξεχνάει τον Καμερουνέζο Μαεκ Βιβιάν Φοέ της Μάντσεστερ Σίτι, που το 2003 έχασε τη ζωή του. Τον Ντάνιελ Ζάρκε της Εσπανιόλ, τον Αντόνιο Πουέρτα της Σεβίλλης, τον ποδοσφαιριστή της Λάρισας, Αντόνιο Ντε Νίγκρις, κτλ.

Ποιος ξεχνάει ότι ο Νιγηριανός Νουάνκο Κανού, αντιμετώπισε σοβαρότατο πρόβλημα, που παραλίγο να του στοιχίσει τη ζωή. Ποιος ξεχνά ότι ο δικός μας, Χρήστος Κόντης του ΑΠΟΕΛ κινδύνευσε σοβαρά. Ποιος ξεχνά πως ο Τζενάρο Γκατούζο της Μίλαν πριν από μήνες είχε έντονες ενοχλήσεις και υπεβλήθη σε εξονυχιστικές εξετάσεις. Όλοι οι παραπάνω ποδοσφαιριστές αντιμετώπισαν συγκεκριμένο πρόβλημα: Καρδιακό πρόβλημα. Όλοι οι παραπάνω ποδοσφαιριστές δεν ήταν πάνω από 35 ετών. Είναι τρομακτικό γεγονός ότι νέοι άνθρωποι, οι οποίοι κάνουν ζωή αθλητή, χάνονται κατ’ αυτόν τον τρόπο. Δηλαδή όσοι κάνουν καταχρήσεις πώς πρέπει να αισθάνονται;

Πρέπει κατ’ αρχάς να λάβουμε υπ’ όψη ορισμένες παραδοχές. Οι παραπάνω ποδοσφαιριστές αγωνίστηκαν ή αγωνίζονται ακόμη σε top επαγγελματικό επίπεδο, έχουν διεθνή και ευρωπαϊκά παιχνίδια στα… πόδια τους. Τα ιατρικά team των ομάδων τους στελεχώνονται από εξαιρετικούς επιστήμονες και διαθέτουν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, όσον αφορά τον ιατρικό εξοπλισμό. Οι πιθανότητες επομένως κάποιου λάθος ή λανθασμένης διάγνωσης, είναι εξαιρετικά περιορισμένες.

Τα πολλά, υψηλής έντασης και συνεχόμενα παιχνίδια εγχώριων, ευρωπαϊκών και εθνικών διοργανώσεων έχουν μεταβάλλει τους παίκτες σε ποδοσφαιρικές μηχανές. Οι ρυθμοί είναι εξαντλητικοί με ότι αυτό συνεπάγεται.

Επίσης πολλές επαγγελματικές ομάδες χρησιμοποιούν φαρμακευτικά σκευάσματα για την υποστήριξη των ποδοσφαιριστών, ΠΡΟΣΟΧΗ! Δεν μιλάω για ουσίες που θεωρούνται ντόπα,  αλλά για σκευάσματα τα οποία παρά τις διαβεβαιώσεις, ποτέ δεν έχει γίνει ένας σαφής επιστημονικός έλεγχος για το αν προκαλούν βλάβες στον οργανισμό. Δεν πρόκειται για απαγορευμένη διαδικασία, αλλά σίγουρα δεν γνωρίζουμε αν προκαλούν πρόβλημα. Μπορεί και να μην προκαλούν, αλλά οφείλουμε να το γνωρίζουμε με σαφήνεια. Όμως από πού να πάρουμε την επιστημονική πληροφόρηση που χρειαζόμαστε και ποιος θα την εγγυηθεί; Οι οργανισμοί του κερδοσκοπικού ποδοσφαίρου που έχουν παραδώσει το άθλημα στα σαγόνια των πολυεθνικών;

Ας μην τρέφουμε αυταπάτες! Ναι, το ποδόσφαιρο είναι το πλέον λαοφιλές άθλημα! Ναι, το ποδόσφαιρο αποτελεί ένα κοινωνικό φαινόμενο που συναρπάζει και σε ορισμένες περιπτώσεις διαπαιδαγωγεί κιόλας. Αλλά έχει εξελιχθεί και σε «ναό» της εμπορευματοποίησης του θεάματος και των συγκινήσεων που προσφέρει. Είναι τουλάχιστον αφελής όποιος δεν αντιλαμβάνεται ότι πίσω από την δική μας αγνή αγάπη για το άθλημα κρύβονται συμφέροντα εκατομμυρίων ευρώ. Κάποια στιγμή θα πρέπει οι αθλητές του ποδοσφαίρου να αναλάβουν πρωτοβουλίες αντίστασης σε αυτή τη φρίκη. Να αναδείξουν πόσο σπουδαία είναι η γενναιότητα εκείνη που θα τους κάνει να λένε: «Καλύτερα να με μισούν γι’ αυτό που είμαι, παρά να με αγαπούν για κάτι που δεν είμαι». Οι ποδοσφαιριστές δεν είναι μηχανές. Είναι άνθρωποι! Και πρέπει να μπει άμεσα ένα «φρένο» ώστε να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα!

Προς το παρόν… και για να επιστρέψουμε στην ελληνική καθημερινότητα, θρηνούμε ότι έχει απομείνει από αυτό που λέγεται ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Ήταν πέρσι περίπου τέτοια εποχή όταν ο δικηγόρος και πρόεδρος της Παναχαϊκής Αλέξης Κούγιας κατήγγειλε στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ελένη Ράικου, στημένα παιχνίδια, χρηματισμό από παράνομο στοίχημα, ανοίγοντας τον «ασκό του Αιόλου» για μια υπόθεση που θα απασχολούσε στη συνέχεια το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Λίγους μήνες μετά, η εισαγγελέας Πρωτοδικών Πόπη Παπανδρέου, στην οποία ανατέθηκε η διερεύνηση των καταγγελιών, έφερε στην επιφάνεια το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Μάλιστα, εντελώς αιφνιδιαστικά, στις αρχές του καλοκαιριού οι αστυνομικές αρχές προχώρησαν και σε συλλήψεις παραγόντων που φερόταν να εμπλέκονται με τον ένα ή άλλο τρόπο στην υπόθεση. Το θέμα μονοπώλησε το ενδιαφέρον στην αθλητική κοινή γνώμη (και όχι μόνο) για περίπου 4 μήνες, μέχρι να φθάσουμε αυτή την περίοδο όπου σιγά - σιγά φαίνεται να βαδίζουμε προς το φινάλε της συγκεκριμένης υπόθεσης.

Το γεγονός ότι όλες αυτές οι εξελίξεις είχαν άμεσο επηρεασμό και στη διεξαγωγή των επαγγελματικών πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου (Superβleague, Football league, Football league 2, περιφερειακό) αφού ομάδες υποβιβάστηκαν αθωώθηκαν, ξανά-υποβιβάστηκαν, έκαναν ενστάσεις κλπ. Το φινάλε της ιστορίας δείχνει να επισπεύδεται από τις αρμόδιες αρχές με κύριο χαρακτηριστικό τις μαζικές αθωώσεις, από τις πειθαρχικές επιτροπές των πρωταθλημάτων, ομάδων και παραγόντων που είχαν εμπλακεί. Άλλωστε ο χρόνος και τα συμφέροντα, τα τηλεοπτικά δικαιώματα, οι χορηγοί, πιέζουν για επιστροφή στην... πραγματικότητα καθώς το προϊόν κινδυνεύει με απαξίωση... Για παράδειγμα, μέχρι σήμερα η βιτρίνα των επαγγελματικών πρωταθλημάτων, αυτό της Super league διεξάγεται με -2 ομάδες οι οποίες μέχρι πριν λίγο καιρό δεν είχαν καν οριστεί. Σιγά - σιγά αρχίζει και ξεκαθαρίζει το τοπίο και στη Football league η οποία κατείχε το παγκόσμιο παράδοξο φέτος να διεξάγονται τον Ιούλιο αγώνες της περσινής σεζόν (πλέι οφ). Όπως και να έχει, η υπόθεση πάντως τώρα που βαδίζει προς το φινάλε της και ιδιαίτερα με τα όσα συμβαίνουν αυτή την περίοδο, φαίνεται ότι δημιουργεί περισσότερα κενά απ' όσα έκλεισε...

Είναι πλέον γεγονός και παρά τις βαρύγδουπες δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών και αρμόδιων παραγόντων για κάθαρση και για το μαχαίρι στο κόκκαλο, κανείς δεν μπορεί να πει σήμερα ότι...η Αμερική ανακαλύφθηκε τελικά!!! Αλώστε, δε θα πρέπει να ξεχνάει κανείς ότι όλα αυτά τα φαινόμενα, τα στημένα παιχνίδια, ο παράνομος τζόγος, οι κινήσεις παρασκηνίου, το ξέπλυμα χρήματος κτλ. είναι συνώνυμο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου όπου χρόνια τώρα αποτελεί το πρόσφορο έδαφος ώστε να κάνουν το δικό τους παιχνίδι κέρδους οι πολυεθνικές οι επιχειρηματίες ακόμα και συμμορίες. Χαρακτηριστικό είναι ότι την περίοδο που έβγαιναν όλα αυτά στην επιφάνεια, όσον αφορά την Ελλάδα ανάλογα φαινόμενα απασχολούσαν τα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα του Ισραήλ, της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Ουκρανίας. Κάτι που δείχνει ότι η διαφθορά και το παρασκήνιο στον εμπορευματοποιημένο αθλητισμό δεν αφορά μόνο μια δυο χώρες αλλά έχουμε να κάνουμε με γενικότερο φαινόμενο αντιπροσωπευτικό των λογικών και πρακτικών που επιτάσσει το όλο οικοδόμημα.

Αυτές οι λογικές, αυτές οι πρακτικές που θυσιάζουν ανθρώπινες ζωές στο βωμό του επιχειρηματικού κέρδους, που στήνουν παιχνίδια και ξεπλένουν χρήματα, είναι η λογικές και οι πρακτικές που έχουν καταδικάσει την μεγαλύτερη ομάδα του κόσμου την ΑΕΚ, να είναι έρμαιο του κάθε Μπλάνκο και του κάθε Νασούτι, που απειλούν πως θα προσφύγουν στη FIFA για πάρουν οι άνθρωποι αυτά που τους οφείλουν οι σωτήρες της ΠΑΕ ΑΕΚ. Αυτοί που έχουν γίνει ρεζίλη ακόμη και στην ισλανδική Μπρέινταμπλικ, την πρώην ομάδα του Χέλγκασον, η οποία κατήγγειλε την ΠΑΕ ΑΕΚ στην Παγκόσμια Ομοσπονδία, ζητώντας περίπου 100.000 ευρώ για τη μεταγραφή του νεαρού αμυντικού. Φυσικά φαινόμενα του ποδοσφαίρου των επιχειρήσεων και της κερδοσκοπίας, που είναι σάπιο ως το μεδούλι και δεν υπάρχει τρόπος να εξυγιανθεί.

Σχόλια