Η ΑΕΚ είναι λόγχη και όχι μπαστούνι



Την ώρα που τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε η ΠΑΕ ΑΕΚ κατά της μετοχικής ομάδας της ΠΑΕ Καβάλας και της οικογένειας Ψωμιάδη, απορρίφθηκαν. Την ώρα που ιδιοκτήτες της ΠΑΕ ΑΕΚ αδυνατούν να βρουν λύσεις για την εταιρεία τους. Την ώρα που ο Γιάννης Βαρδινογιάννης ανακοινώνει ότι ο ίδιος και η οικογένειά του αποχωρούν οριστικά και αμετάκλητα από την ομάδα έπειτα από 32 χρόνια στην ηγεσία της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, αποδεικνύοντας ότι, όπου εφαρμόζονται οι νόμοι της αγοράς, αργά η γρήγορα οδηγούμαστε σε μονοπώλια. Την ώρα που ένα παιδί μόλις 21 χρονών, έχασε την ζωή του σε προκαθορισμένο ραντεβού για μάχη… Μάχη με ποιον, για ποιον λόγο, τι είχε να χωρίσει με τους «αντιμαχόμενους»; Δεν θα μας απαντήσει ποτέ. Όποιος πάντως πραγματικά θέλει να τα καταδικάσει και να μην ξαναδεί τα ίδια στο μέλλον, οφείλει να καταγγείλει και να πάρει μέτρα για τους πραγματικά υπεύθυνους και ηθικούς αυτουργούς. Ξέρουν άριστα ποιοι είναι οι ηθικοί αυτουργοί, υπάρχουν και ηχητικά ντοκουμέντα στην εισαγγελία Αθηνών.

Την ίδια ώρα που γίνονται όλα αυτά και με την ελπίδα ο 72χρονος Μεσσίας που θα σώσει την ομάδα Μπάσκετ, να τα εκατοστίσει για να προλάβει να σώσει και την ΠΑΕ, η ποδοσφαιρική ομάδα της ΑΕΚ μπαίνει το Σάββατο που μας έρχεται στο πιο κωμικοτραγικό πρωτάθλημα στην ιστορία του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Και να σκεφτεί κανείς ότι το πρωτάθλημα έγινε επαγγελματικό το 1979 για να εκσυγχρονιστεί και η Σουπερ Λίγκα δημιουργήθηκε για να αναβαθμιστεί το «προϊόν» ακόμα περισσότερο. 

Πρώτη αγωνιστική για την ΑΕΚ απέναντι στην Ξάνθη, που οι προσταγές της εμπορευματοποίησης του ποδοσφαίρου την έχουν ονομάσει SKODA Ξάνθη. Πρώτη αγωνιστική για την ΑΕΚ, γιατί για τις περισσότερες ομάδες θα είναι η δεύτερη, ενώ ο Ολυμπιακός του Μαρινάκη, για παράδειγμα, θα κάνει την παρθενική του εμφάνιση την τρίτη αγωνιστική. Ομορφιές!


Εγώ θα υποδεχτώ την ΑΕΚ στο νέο πρωτάθλημα και την είσοδο της στο SKODA Ξάνθη Arena (τρομάρα τους), με τους στίχους του Μαρσίλιο Φιτσίνικ «Η ζωή ξαναγεννιέται από τον έρωτα των ηρώων». Η ΑΕΚ θα ξαναγεννηθεί από τον έρωτα των παιδιών που θα βρίσκονται στο γνωστό πέταλο στα Πηγάδια. Αυτοί είναι οι σύγχρονοι ήρωες της ΑΕΚ!

Εύχομαι η αγαπημένη μου ΑΕΚ να μπορέσει να βρει ξανά τον πυκνό λόγο της ύπαρξης της, που όρια δεν γνωρίζει. Να πάψει να λειτουργεί σαν να μην υπήρξε ποτέ. Οι γνωστοί μικροαστοί που διαχειρίζονται την κηδεία της για ευνόητους λόγους να λάβουν την απάντηση που τους αξίζει. Η ΑΕΚ είναι λόγχη και όχι μπαστούνι.


Μακάρι η κιτρινόμαυρη καθημερινότητα να μας βοηθήσει να περιορίσουμε την αποστροφή και την αηδία για όσα συμβαίνουν στο χώρο του εμπορευματοποιημένου ποδοσφαίρου. Ξέρεται αδέλφια μου ΑΕΚτζήδες, το ποδόσφαιρο είναι τόσο δημοκρατικό «βασίλειο», που έχει καταργήσει το «κληρονομικό δίκαιο». Ούτε ο «βασιλιάς» Πελέ ούτε ο «Θεός» Μαραντόνα, κανένας τους και ποτέ, δε μεταβίβασαν κάτι από το ποδοσφαιρικό τους «βασίλειο» στα παιδιά τους. Ο γιός του Μπεκενμπάουερ δεν έγινε ποτέ «Κάιζερ», διαδεχόμενος τον πατέρα του στα γήπεδα και ο γιος του θρυλικού «Ιπτάμενου Ολλανδού» Γιόχαν Κρόιφ, ο Ζόρντι, έγινε τεχνικός διευθυντής στην ΑΕΚ Λάρνακας. Ο μεγαλύτερος ποδοσφαιριστής που ανέδειξε το ελληνικό ποδόσφαιρο, ο Μίμης Παπαϊωάννου δεν έβγαλε άλλο Μίμη, παρότι ασχολείται επαγγελματικά με τα μικρά παιδιά. Κανείς από τους γιους του Κώστα Νεστορίδη δεν «κληρονόμησε» το ταλέντο του «Νέστορα». Το σύνθημα «ΠΟΙΟΣ, ΠΟΙΟΣ, ΠΟΙΟΣ, Ο ΜΑΥΡΟΣ Ο ΘΕΟΣ» δεν θα ξανακουστεί για κάποιον απόγονο του Θωμά.  Γιατί, πολύ απλά, όπως λέει και ο ποιητής Μανόλης Αναγνωστάκης, το ποδόσφαιρο είναι κατεξοχήν χώρος όπου αποδεικνύεται ότι η ιδιοφυΐα δεν κληρονομείται! Ας προσθέσουμε λοιπόν κι άλλη ευγνωμοσύνη στους αγαπημένους μας ήρωες, των παιδικών μας χρόνων, που δόξασαν την ΑΕΚ και που μας βοηθούν να ξεπερνάμε τα όριά μας.

Εύχομαι σε όλους τους οπαδούς της ΑΕΚ, στο νέο πρωτάθλημα που ξεκινά, κάθε οξύς πόνος που  θα προέρχεται από τη δοκιμασία της αξιοπρέπειας μας να εξαφανιστεί. Και να μην δεχόμαστε μαθήματα αξιοπρέπειας και ηθικής, από όσους τώρα ξαφνικά «ανακάλυψαν» το ποιόν του καταζητούμενου Μάκη Ψωμιάδη. Οι ίδιοι που στον τελικό κυπέλλου του 2002 συναγελάζονταν μαζί του. Αθλητικά και πολιτικά στελέχη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ίσως επειδή τότε υπήρχε μια... διαφορά. Δεν ήταν καταζητούμενος αλλά υπόδικος. Πάντως και τότε, όπως και τώρα, ο ίδιος άνθρωπος ήταν ισχυρός άνδρας μιας ΠΑΕ. Της ΠΑΕ Καβάλα τώρα της ΠΑΕ ΑΕΚ τότε, με μπροστινούς «αχυρανθρώπους» και βιτρίνα αποπροσανατολισμού τον γνωστό προπονητή που δεν έφταιγε ποτέ. Μάλιστα θυμάμαι πολύ καλά, ότι ο σημερινός βουλευτής και σουπερ ΑΕΚΑΡΑ, Γιάννης Βούρος, δεν είχε πρόβλημα να κάθετε στην ίδια εξέδρα με τον Μάκη, είχε όμως πρόβλημα με ένα πανό που έλεγε την αλήθεια… και το τράβαγε για να το ξηλώσει μαζί με έναν άλλο κολοσσό της υποκριτικής τέχνης, τον Πασχάλη Τσαρούχα. Αν ο λαός της ΑΕΚ δεν έκανε τότε μια από τις πολλές ORIGINAL επαναστάσεις του, μπορεί ο Ψωμιάδης να ήταν ακόμα μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΑΕΚ.


Ας αφήσουμε όμως το παρελθόν και ας επιστρέψουμε στο σήμερα. Από τη στιγμή που τα παιδιά του φαίνονταν ως μέτοχοι - ιδιοκτήτες της ΠΑΕ Καβάλα, ο Ψωμιάδης έμπαινε στο γήπεδο, στ' αποδυτήρια, έκανε δηλώσεις, παρουσιαζόταν ακόμα και στην Σούπερ Λίγκα. Ο εκτός των άλλων, πρωτόδικα καταδικασμένος για υπεξαίρεση από την ΠΑΕ ΑΕΚ ποσού περίπου 45 εκ. ευρώ. Μέχρι πριν λίγους μήνες κανείς όμως δεν είχε αντιληφθεί τίποτα... Να μην ξεχάσω εδώ να θυμίσω ότι την εποχή που ο Μάκης τσέπωνε από τα ταμεία της ΑΕΚ, 45 εκ. ευρώ, κάποια αδέλφια μας, φώναζαν «στείλ’ τους Μάκη στο δωματιάκι». Έτσι για να τα λέμε όλα. Ας μου επιτρέψουν όσοι φίλοι και αδελφοί έχουν ανάλογη προσέγγιση των πεπραγμένων, να τους ευχηθώ την νέα ποδοσφαιρική σεζόν να αποκτήσουν τη δύναμη εκείνη με την οποία θα αντιμετωπίσουν τις ώρες του σκοταδιού. Γιατί αδέλφια μου ΑΕΚτζήδες ακόμα και στο σκοτάδι το μάτι πρέπει να συνεχίσει να ζωγραφίζει.

Εύχομαι την νέα ποδοσφαιρική σεζόν όλοι στην οικογένεια της ΑΕΚ να ακολουθήσουν τις συμβουλές του Μέγγιου: «Οι άνθρωποι κάποια πράγματα δεν τα αντέχουν, αν όμως μπορέσουν και τα συμπεριλάβουν σε ότι αντέχουν αυτό είναι τέλεια ανθρωπιά. Οι άνθρωποι κάποια πράγματα δεν τα πράττουν, αν όμως μπορέσουν και τα συμπεριλάβουν σε ότι πράττουν, αυτό είναι δικαιοσύνη». Κάθε φορά που ακούω την λέξει δικαιοσύνη, μου έρχονται στο νου, η ΕΠΟ και η Σούπερ Λίγκα, που σκίζουν τα ρούχα τους για πιστή τήρηση των κανονισμών και της νομιμότητας.

Κι εσύ ανώνυμε οπαδέ της ΑΕΚ να εύχεσαι οι δεσμοί των συντρόφων σου, να γίνουν πιο στενοί μέσα στην κιτρινόμαυρη καθημερινότητα, γιατί μόνο έτσι η πραγματικότητα γίνεται ωραία, αρχοντική και εξυψώνεται.

Τέλος, εύχομαι οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ, την σεζόν που ξεκινάει, να τιμήσουν τον  ιδρώτα που πότισαν τις φανέλες τους τα χρόνια που ήταν μάχιμοι, την αδιαπραγμάτευτη και χωρίς όρους αγάπη που δέχονται από τον κόσμο. Να κρατήσουν την απόσταση που τους υποδεικνύει το έργο τους απέναντι στην εξουσία της ΠΑΕ, όπως και όπου αυτή εκφράζεται.

Σημ. Το κείμενο γράφηκε πριν γίνει γνωστή η αναβολή του αγώνα της ΑΕΚ στην Ξάνθη.

Σχόλια