Γήπεδο από ποιον και για ποιον;



Στο τέλος της δεκαετίας του ’20 το ελληνικό κράτος υπερηφανευόταν ότι «σε μικρό διάστημα και λίαν ικανοποιητικά» είχε στεγάσει τους ξεριζωμένους από τη Μικρασία Έλληνες που είχαν αναζητήσει μια νέα πατρίδα στα προάστια της Αθήνας.

Όμως κι αυτές οι χαμοκέλες δεν ανήκαν επίσημα στους πρόσφυγες, γιατί το κράτος δεν τους είχε δώσει τίτλους ιδιοκτησίας. Για να τους αποκτήσουν αυτούς τους τίτλους οι ένοικοι των αθλίων οικημάτων έπρεπε να καταβάλουν ένα ποσόν, μικρό, κατά την αντίληψη των κυβερνώντων, υπέρογκο κατά τη γνώμη αυτών που έπρεπε να πληρώσουν. Και επειδή αυτοί οι φουκαράδες δεν είχαν ούτε να φάνε και όχι να καταβάλουν το «χαράτσι», κανένας δεν είχε πάρει για το σπίτι του «παραχωρητήριο».

Άθλια τρισάθλια τα πρώτα σπιτάκια του προσφυγικού συνοικισμού, αλλά ήταν τέλος πάντων ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι όσων κατοικούσαν σ’ αυτά. Αλί σε κάποιους άλλους άστεγους, που είχαν μείνει έξω από τα σπιτοκάλυβα, γιατί δεν είχαν φτάσει τα ντάμια για όλους τους δικαιούχους. Σ’ αυτούς τους άτυχους το κράτος μοίρασε μόνο υποσχέσεις ότι σύντομα θα κτίζονταν νέα και καλύτερα σπίτια και ότι θα ήταν οι πρώτοι που θα τα έπαιρναν. Τα χρόνια, όμως, περνούσαν και με το «αύριο μεθαύριο» οι αρμόδιες κρατικές αρχές εμπαίζαν τους απόκληρους κατά τρόπον ανήθικο αλλά όχι ασυνήθιστο για το ελληνικό γκουβέρνο. Μόνο κάθε φορά που ήταν να διεξαχθούν εκλογές  γινόταν κάποια κίνηση για την επίλυση δήθεν του προβλήματος των αστέγων και ανανεώνονταν τότε οι υποσχέσεις και αναζωπυρώνονταν οι ελπίδες και τα όνειρα των φτωχών. Αμέσως όμως, μετά τις εκλογές πάγωναν πάλι οι διαδικασίας και οι καρδιές των εξαπατημένων…

Επειδή κατά ένα παράξενο τρόπο η ιστορία επαναλαμβάνετε κατά συνθήκες, την ίδια ανήθικη εξαπάτηση δέχεται ο λαός της ΑΕΚ, σχετικά με την άστεγη ομάδα του σε ΟΛΑ τα τμήματα και όχι μόνο στο ποδόσφαιρο που σκόπιμα ρίχνουν τα φώτα της δημοσιότητας μιας και η κατασκευή του ποδοσφαιρικού γηπέδου έχει το πολύ «μαρούλι».

Όπως λένε οι πληροφορίες, η περίοδος που ακολουθεί θα είναι μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος, οπότε ετοιμαστείτε για την καινούργια επίθεση στα όνειρα των εξαπατημένων.


Ακόμα όμως και να προχωρήσει το θέμα της κατασκευής του γηπέδου στην Νέα Φιλαδέλφεια, αν αυτό γίνει με τους όρους και τις τακτικές που δρομολογούνται ποια θα είναι τα οφέλη που θα έχει ο σύλλογος και ο λαός της ΑΕΚ;

Εγώ θέλω να πω στον λαό της ΑΕΚ και στην διοίκηση της Ερασιτεχνικής: ότι βεβαίως και είναι σημαντικός ο τόπος που θα κτιστούν τα νέα γήπεδα και οι νέοι χώροι που θα εξυπηρετούν όλα τα τμήματα της ΑΕΚ, αλλά το σημαντικότερο όλων είναι το εξής ερώτημα: «γήπεδο από ποιον και για ποιον;». θέλουμε ένα γήπεδο που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες για άθληση όλων των παιδιών που έχουν επιλέξει τον δρόμο του αθλητισμού και την αγκαλιά της Μάνας ΑΕΚ, η ένα γήπεδο που θα εξυπηρετεί τα επιχειρηματικά συμφέροντα αυτών που θα αναλάβουν την ανέγερση άρα και  την εκμετάλλευσή του για 50 – 60 η 100 χρόνια. Δυστυχώς δεν έχω δει κανέναν θεσμικό η οπαδικό παράγοντα να θέτει το αίτημα της κατασκευής ενός γηπέδου κρατικού, φτιαγμένο από τα δικά μας λεφτά που ως φορολογούμενοι πολίτες καταθέτουμε κάθε χρόνο σταθερά κι αμείωτα. Αυτός είναι ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ τρόπος για ένα γήπεδο που θα είναι περιουσία του λαού της και όχι ακόμα μια επιχείρηση κάποιου μεγαλοκαρχαρία που θα εμφανιστεί ως Αεκάρχης.

Έχουμε υποχρέωση απέναντι στους εαυτούς μας, στα παιδιά μας που μεγαλώνουν με την ΑΕΚ στην καρδιά, στην ίδια την ΑΕΚ, αλλά και ολόκληρη την κοινωνία, να μελετάμε την πείρα που έχουμε από ανάλογες περιπτώσεις του πολύ πρόσφατου μάλιστα ιστορικού ορίζοντα. Για δείτε αδέλφια μου ΑΕΚτζήδες πως εξελίχτηκε η ανέγερση του «AEL FC ARENA» του επιχειρηματία και ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΑΕΛ, Κώστα Πηλαδάκη, του οποίου το 2008 το ελληνικό κράτος του παραχώρησε «προίκα» 143,5 στρεμμάτων και έκδοση άδειας για κατασκευή γηπέδου - πολυχώρων - ξενοδοχείου κτλ.


Όλο το προηγούμενο διάστημα με ευθύνη και της δημοτικής αρχής του Δήμου Λάρισας, επιχειρήθηκε αποπροσανατολισμός του λαού για τη χρήση του έργου, με τον ίδιο τρόπω που δημιουργεί αυταπάτες για ένα νέο γήπεδο στην Νέα Φιλαδέλφεια ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας. Στην Λάρισα καλλιεργήθηκαν αυταπάτες ότι το γήπεδο θα ανήκει στην πόλη, ότι θα «ανοίξουν οι δουλειές» για τους ντόπιους μικροεπιχειρηματίες, ότι θα βρει δουλειά ο κόσμος και φυσικά όλα αυτά με όπλο τους συναισθηματικούς δεσμούς του λαρισινού λαού με την ομάδα της ΑΕΛ, την ίδια τακτική  ακολουθεί και ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας.  Επίσης στη Λάρισα, δόθηκαν και υποσχέσεις και κάτω από την πίεση που ασκεί η δυναμική μιας ποδοσφαιρικής ομάδας, από τους εκεί βουλευτές για κρατική επιδότηση 12 εκατ. ευρώ προς τον ιδιοκτήτη της «Γήπεδο ΑΕ» και ιδιοκτήτη της ΠΑΕ και ενόψει τότε της διεξαγωγής των Μεσογειακών Αγώνων. Στην δική μας υπόθεση βουλευτικός υπερασπιστής του έργου έχει αναλάβει ο κ. Γιάννης Βούρος, ένας μάχιμος «πολεμιστής» των λαϊκών συμφερόντων του τόπου, αφού έχει ψηφήσει χωρίς δισταγμό όλα τα μνημόνια και όλα τα μακροπρόθεσμα. Αμέ… Ας γυρίσουμε όμως στην Λάρισα για να δούμε την πραγματικότητα που αποδεικνύει ότι όχι μόνο δεν «άνοιξαν οι δουλειές», αλλά όσοι ενεπλάκησαν στο έργο είναι ακόμη απλήρωτοι, οι περιβόητες θέσεις εργασίες γίνονται «μπαλάκι» στα επιχειρηματικά παιχνίδια και τους ανταγωνισμούς, η «ιδιωτική πρωτοβουλία» κατασκευάζει έργα επικίνδυνα προς τέρψιν κερδών και η ομάδα, που τόσο πολύ της «άξιζε» ένα καινούριο γήπεδο, όπως ομολόγησε και ο πρόεδρός της, ψάχνει να βρει εκτός νομού γήπεδο για να παίξει τη νέα σεζόν!

Όσοι αγαπάνε την ΑΕΚ, ιδικά όσοι έχουν θεσμικό ρόλο ας διαβάσουν την ανακοίνωση της «Γήπεδο ΑΕ» και του προέδρου της αλλά και ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΑΕΛ, κ. Πηλαδάκη, και ας αναλύσουν τα συμπεράσματα που βγαίνουν. Κανένας δεν δικαιούται να λέει «κατόπιν εορτής» ότι δεν ήξερε. Μόνο όποιος δεν θέλει δεν καταλαβαίνει ότι μπροστά στα επιχειρηματικά συμφέροντα μόνο προσχήματα αποτελούν η ιστορικότητα ομάδων, τα δικαιώματά τους και των φιλάθλων τους. Όταν αυτά τα συμφέροντα θίγονται τότε ξεσκεπάζεται το πραγματικό πρόσωπο και αποκαλύπτεται η αλήθεια.

Κάπου εδώ είναι η στιγμή που πρέπει να εμφανιστεί ο ΓΙΓΑΝΤΑΣ λαϊκός παράγοντας, ο γίγαντας που κινεί την ιστορία, παντού και πάντα. Γιατί ναι, «η ΑΕΚ είναι η μοναδική βασίλισσα, της Ελλάδας», ναι «η ΑΕΚ είναι θρησκεία». Σύμφωνοι. Αλλά τίποτε δε θα υπήρχε από αυτό το βασίλειο, τίποτε δε θα μπορούσε να εξηγήσει την ευλαβική αφοσίωση εκατομμυρίων στη «Θεά ΑΕΚ», σε όλο τον κόσμο, αν δεν υπήρχε στο DNA της μεγαλύτερης ομάδας του κόσμου, η μεγαλύτερη ουτοπία του κόσμου. Η μεγαλύτερη ουτοπία που γέννησε ο ανθρώπινος νους, με το πέρασμα της ανθρωπότητας από το πρωτόγονο της στάδιο στις ταξικές κοινωνίες, αυτό το άπιαστο μοντέλο κοινωνικής συμβίωσης: η δημοκρατία! Η δημοκρατία είναι το πολίτευμα όπου η εξουσία πηγάζει από τον λαό, ασκείται από τον λαό και υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού, ένα από τα μεγάλα της όπλα είναι η ελεύθερη διακίνηση των διαφορετικών απόψεων. Ανάμεσα στα πολλά που συμβολίζει ο Δικέφαλος Αετός είναι και αυτό: ένα σώμα, δυο διαφορετικοί τρόποι σκέψεις.

Σχόλια