«Όξω, Λούστη, απ’ την παράγκα!»



Όταν ο Σαίξπηρ έβαλε τον Λιρ και τον δούκα του Κεντ να ξυλοκοπούν τον Οσβάλδο, δεν του φάνηκε αρκετό που προηγουμένως ο Λιρ είχε ήδη λούσει το δαρμένο Οσβάλδο με ένα κάρο βρισιές: «Μουλόσπορε», «σκύλε», «κάθαρμα», «κοπρίτη», «σκυλοτόμαρο». Έτσι, μόλις ο δούκας του Κεντ τον παραλαμβάνει στα χέρια του, αφού σωριάζει κατάχαμα τον Οσβάλδο, εκεί που τον ποδοπατάει, του ρίχνει και την τελική βρισιά: «...you base football player» («Εσύ, ποταπέ ποδοσφαιριστή»!)». Προφανώς, εν έτη 1605, όταν ο Σαίξπηρ έγραψε το Βασιλιά Λιρ, το να παίζει κανείς ποδόσφαιρο ήταν χειρότερο από το να είναι «μουλόσπορος»…

  

Η ανοχή που κατέκτησε το ποδόσφαιρο από την εξουσία, αλλά και η τακτική της εξουσίας να χρησιμοποιεί πια το ποδόσφαιρο ως εργαλείο προώθησης των επιδιώξεών της, επισημοποιούνται το 1863 με την ίδρυση στην Αγγλία του πρώτου Συνδέσμου Ποδοσφαίρου. Ήταν η φυσική κατάληξη της πλήρους αποτυχίας όλων των νόμων που εφευρέθηκαν και όλων των απειλών που εκτοξεύτηκαν για να σταματήσουν την ανάπτυξη του παιχνιδιού.





Το ποδόσφαιρο, παρά τις πολλαπλές διώξεις, ήταν πια τόσο δημοφιλές, που ήδη στα 1800 στην Κεντρική και Βόρεια Αγγλία είχαν θεσπιστεί ετήσιες διοργανώσεις παιχνιδιών, όπου λάμβαναν μέρος πολλές ομάδες, οι οποίες γυρνούσαν σε χωριά και πόλεις. Έτσι, παρότι αυτή η «άχρηστη δραστηριότητα» εξελισσόταν με την ίδια έξαψη που την είχε θέσει παλιότερα εκτός νόμου (το 1829 ένας απολογισμός για έναν αγώνα της εποχής στο Ντερμπισάιρ έκανε λόγο για «γδαρσίματα, σπασμένα κεφάλια, σκισμένα πανωφόρια και χαμένα καπέλα»...), ο «βασιλιάς των σπορ» είχε ήδη από τις αρχές του 19ου αιώνα κατατροπώσει τους βασιλιάδες του Μπάκιγχαμ και είχε αχρηστεύσει τις απαγορεύσεις των ανακτόρων.






Σε αυτό το σημείο του κειμένου θα κάνουμε ένα «ζουμ» στην μεγαλύτερη ομάδα του κόσμου, την αγαπημένη μας ΑΕΚ, για να δούμε τις συνέπιες από την παρά φύση κατοχή των ποδοσφαιρικών ομάδων από τους επίγονους της τάξης που γεννάει και τρέφει τους βασιλιάδες των Μπάκιγχαμ όλου του κόσμου.






Οι βασιλιάδες της κοινωνίας ΑΕΚ μαζεύτηκαν όλοι μαζί (σχεδόν όλοι) και αυτοβαφτίστηκαν CLUB. Όπως φαίνετε δεν έχουν σκοπό να κάνουν επίδειξη των φουσκωμένων πορτοφολιών τους, αντιθέτως στέλνουν το λογαριασμό προς τους οπαδούς, προκειμένου να σωθεί η επιχείρηση και να πληρωθούν οι παλιές επιχειρηματικές... αμαρτίες που δημιούργησαν χρέη.






Τα μέλη του περίφημου SUPPORTERS CLUB της ΑΕΚ επιχειρηματίες και golden boys, δε δίστασαν να βάλουν διλήμματα του στιλ «ή βοηθάτε ή καταστρέφεται η ομάδα», προκειμένου να θέσουν τους οπαδούς προ... των ευθυνών τους! Στην ουσία μας ζητούν να σώσουμε την εταιρεία, να «βάλουμε πλάτη» για να συνεχίσει η ΑΕΚ να λειτουργεί σαν Α.Ε. στο περιβάλλον του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Με άλλα λόγια μας ζητούν να ενισχύσουμε το εμπορευματοποιημένο ποδόσφαιρο. Ένα ποδόσφαιρο που οι αποκαλύψεις - καταγγελίες για έκνομες πράξεις και αλισβερίσι «κάτω από το τραπέζι» δεν έχουν τελειωμό. Ένα ποδόσφαιρο που σύμφωνα με καταγγελία της ΠΑΕ ΟΦΗ, ο Ολυμπιακός Βόλου πήρε άδεια παρά το γεγονός ότι (όπως αποκάλυψε ο ρ/σ «Κρήτη Σπορ Fm 87,6») χρωστάει 130 χιλ. ευρώ στον πρώην παίχτη του Ερόλ Μπουλούτ. Και πολλά άλλα που δεν προκαλούν καμία εντύπωση αφού αποτελούν μέρος του συστήματος και των πρακτικών του.


 

Στις μέρες μας, εφτά αιώνες μετά από τα αντιποδοσφαιρικά διατάγματα των βασιλιάδων του τότε, είναι αυταπόδεικτο ότι το ποδόσφαιρο νίκησε, όμως θα πρέπει να δούμε ποιος κερδίζει από αυτή τη νίκη. Είμαστε ο λαός της ΑΕΚ. Είμαστε ο ανθός του ελληνικού αθλητισμού. ΔΕΝ είμαστε μια αγέλη έτοιμη να την τυλίξουν στα δίχτυα τους οι supporters των αφεντικών του ποδοσφαίρου. Είμαστε ο λαός της ΑΕΚ, έχουμε την δύναμη της εξέδρας, μπορούμε να φωνάξουμε δυνατά: «Όξω, Λούστη, απ’ την παράγκα!»

Σχόλια