Ποιος θα σώσει την τελευταία ιερή παράσταση των καιρών μας, από τους κερδοσκόπους;


Θα μας κάνει η ΑΕΚ του Μανόλο Χιμένεθ να «Χορταίνουμε» μπάλα τώρα κάθε Σαββατοκύριακο και Πέμπτη; Θα μας κάνει η ΑΕΚ του Μανόλο Χιμένεθ να συγκινούμαστε, να ενθουσιαζόμαστε πάλι, να παρασυρόμαστε πού και πού, και να θαυμάζουμε τους καινούριους πιτσιρικάδες που θα έρχονται από τις ακαδημίες της ομάδας; Θα μας κάνει η ΑΕΚ του Μανόλο Χιμένεθ να θυμηθούμε την υπέροχη γοητεία της μεγαλύτερης ομάδας του κόσμου; Θα μας ξαναθυμίσει άραγε η ΑΕΚ του Μανόλο Χιμένεθ πως το ποδόσφαιρο δεν είναι πια απλώς τεχνική, δεν είναι πια απλώς δύναμη, δεν είναι άθροισμα από εξωνημένες βεντέτες; Θα μας θυμίσει η ΑΕΚ του Μανόλο Χιμένεθ την έμπνευση, τη γοητεία του απρόοπτου, τον αυθορμητισμό που γίνεται σοφία και τη σοφία που φαντάζει σαν αυθορμητισμός; Θα μας κάνει η ΑΕΚ του Μανόλο Χιμένεθ να πιστέψουμε ότι το ποδόσφαιρο μπορεί να είναι το πιο μοντέρνο χορογραφικό έργο Τέχνης; Θα μας κάνει η ΑΕΚ του Μανόλο Χιμένεθ να συνειδητοποιήσουμε ότι το ποδόσφαιρο είναι η τελευταία ιερή παράσταση των καιρών μας;



Πολλοί θα πουν ότι αυτό που ψάχνω απλά δεν υπάρχει πια. Το πήραν μαζί τους οι ήρωες του παρελθόντος, κι έφυγε, όπως φεύγουν όλα τα μοναδικά και ανεπανάληπτα, που πέφτουν στα νύχια των εμπόρων. Τώρα βασιλεύει η δυναστεία των συστημάτων, τα γκολ που μετρούν εντός και εκτός, οι υπολογισμοί και τα τεφτέρια.



Όταν ένα παιχνίδι μετατρέπεται σε επάγγελμα, σε πεδίο επιχειρηματικής δράσης… τότε μιλάμε για «βιασμό» της φύσης του, αυτό έχει συμβεί και με το ποδόσφαιρο. Δώστε λίγο προσοχή στην περίπτωση του Κάρλος Τέβες. Είναι μόλις 26 χρονών, βρίσκεται στο peak της καριέρας του, κερδίζει εκατομμύρια, είναι αρχηγός της πλουσιότερης ομάδας στον κόσμο και όμως… δηλώνει ότι μισεί το ποδόσφαιρο! Βέβαια αυτό που μισεί δεν είναι το παιχνίδι του ποδοσφαίρου, αυτό που τον «σκοτώνει» είναι η επαγγελματική – κερδοσκοπική φύση του μοντέρνου ποδοσφαιρικού κόσμου.


«Έχω παίξει σε πολλά παιχνίδια αυτή τη σεζόν και το νιώθω στο σώμα μου. Είμαι κουρασμένος. Ξεκίνησα να παίζω επαγγελματικό ποδόσφαιρο από πολύ μικρή ηλικία και πάντα πάλευα τόσο πολύ ώστε τώρα νιώθω τις επιπτώσεις. Είμαι γέρος και άρχισα να σκέφτομαι ορισμένα πράγματα» Το τίμημα του επαγγελματία ποδοσφαιριστή… να είσαι 26 χρονών και να αισθάνεσαι γέρος. Όμως ο Κάρλος συνεχίζει διαπιστώνοντας «τι θα συμβεί αν αποσυρθώ από το ποδόσφαιρο από τη στιγμή που θα έχω μια κανονική ζωή;». Που σημαίνει ότι όποιος ασχολείται επαγγελματικά με το ποδόσφαιρο δεν έχει μια φυσιολογική ζωή. Και τελειώνει την εξομολόγηση του κάπως έτσι… «Επιτρέψτε μου να σας πω πως δεν απολαμβάνω τη ζωή του ποδοσφαιριστή». Τη ζωή του επαγγελματία ποδοσφαιριστή θα συμπλήρωνα εγώ.


Και μην πει κανένας πονηρός ότι ο Τέβες είναι εξαίρεση, η μοναδική περίπτωση. Επειδή κάποιοι πουλάνε την σωματική και ψυχική τους υγεία στους κερδοσκόπους του ποδοσφαίρου δεν σημαίνει ότι όλα είναι καλά και σωστά. Για του λόγου το αληθές θα σας διηγηθώ μια ιστορία με δυο γιατρούς τον Dick van Toorn τον Hans Muller-Wohlfahrt και έναν ποδοσφαιριστή τον Άριελ Ρόμπεν.



Λίγες μέρες πριν την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, στο φιλικό της Ολλανδίας με την Ουγγαρία, ο Ρόμπεν τραυματίζεται στους μύες του μηρού με την πρώτη εκτίμηση να κάνει λόγο για αποχή από την ενεργό δράση περίπου 6 βδομάδων. Το ενδεχόμενο να χάσει το Μουντιάλ και τα μπόνους που προβλέπονται από τους χορηγούς, έκανε τον Ρόμπεν να ζητήσει από την ολλανδική ομοσπονδία να δει ένα δικό του γιατρό με τη ελπίδα αυτός να επαναλάβει και πάλι το... θαύμα του 2008 όταν εκείνη τη χρονιά μετά από ανάλογο τραυματισμό επανήλθε σε δύο βδομάδες, αντί για 5 που ήταν οι αρχικές προβλέψεις. Παρά το γεγονός ότι ο γιατρός Dick van Toorn δεν είναι μέλος του ιατρικού τιμ των Οράνιε, οι άνθρωποι της Ομοσπονδίας άφησαν τον Ρόμπεν στα... χέρια του, ελπίζοντας να επαναλάβει το θαύμα του 2008. Και το επανέλαβε! Ο van Toorn εξετάζοντας τους τραυματισμούς του παίκτη που προκύπτουν από το πώς κινείται μέσα στο γήπεδο, αποφάσισε όπως είχε κάνει και πριν περίπου 2 χρόνια, πως ο μυς δε θεραπεύεται με ανάπαυση αλλά με εντατική θεραπεία!


Κάπως έτσι ο Ρόμπεν επέστρεψε σε χρόνο ρεκόρ, στο τελευταίο ματς του ομίλου με το Καμερούν και ήταν από τους κορυφαίους Ολλανδούς στα νοκ άουτ παιχνίδια που οδήγησαν την ομάδα μέχρι και το τελικό όπου «λύγισαν» λίγο πριν το τέλος της παράτασης από την Ισπανία.


Η ευφορία από τη σπουδαία πορεία εθνικής Ολλανδίας, άφησε για λίγο στην άκρη την ιστορία του τραυματισμού του Ρόμπεν ώσπου την επανέφερε η Μπάγερν. Μετά από δύο εβδομάδες ξεκούρασης, ο παίκτης επέστρεψε στο σύλλογό του όπου οι εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε από το δεύτερο γιατρό της ιστορίας μας, τον γιατρό της Μπάγερν Hans Muller-Wohlfahrt, έδειξαν πως η ζημιά που έπαθε στο ματς με την Ουγγαρία επιδεινώθηκε στο Μουντιάλ.


Αποτέλεσμα είναι οι πρωταθλητές Γερμανίας να πορευτούν στο 2010 χωρίς τον Ρόμπεν, καθώς ο 26χρονος ποδοσφαιριστής δεν αναμένεται να επανέλθει μέχρι το τέλος της χρονιάς. Όπως ήταν αναμενόμενο, η Μπάγερν κατηγορεί τώρα την ολλανδική Ομοσπονδία για τη ζημιά την οποία υπέστη ο παίκτης.



Ας τα έχουν υπόψη τους όλα αυτά όσοι στηρίζουν, η ανέχονται την επαγγελματική – κερδοσκοπική μορφή του ποδοσφαίρου, από άγνοια. Αν και η άγνοια με την κακοπιστία σε αυτόν που σου λέει κάτι διαφορετικό από την άποψη της μάζας, έχουν κοινές ρίζες.

Σχόλια