Η ιλουστρασιόν εκδοχή της παρακμής μας

Μετά την εξαφάνιση των υποψήφιων επενδυτών, ο κ. Θανόπουλος αντί να περάσει στη σιωπή, εμφάνισε καινούριους επιμένοντας να γυαλίζει σαν πρωταγωνιστής στην άδεια οθόνη της ΠΑΕ ΑΕΚ. Οι φήμες λένε ότι την Τετάρτη θα ανακοινωθεί το όνομα ενός, οι περισσότερων νέων σωτήρων, από Κύπρο μεριά.
Η τελετή στο ξενοδοχείο Holliday Inn Attica θα είναι σίγουρα μια ιλουστρασιόν εκδοχή της παρακμής μας. Ο Θανόπουλος γεννήθηκε για golden boy, αλλά στοιχηματίζω ότι στο τέλος θα αποχωρήσει ως κακός ηθοποιός. Η δεξιότητά του ...ως «ψιλικατζής» τον βοηθά να πουλά στην μάζα έναν συγκινητικό σκοπό: έπραξε για το μέλλον της ΑΕΚ!
Φυσικά η τελετή του ελληνικού επαγγελματικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου ήταν και είναι ανοιχτή και οι προσκεκλημένοι κοιτούν σαν να παρακολουθούν χειρουργική επέμβαση, γνωρίζοντας εκ των προτέρων την έκβαση. Εκτεθειμένη όμως στο φως, μας χαρίζει μοναδικές στιγμές, όπως εκείνη του βραζιλιάνου Μιρτσέκη, γνωστότερου ως Ντιόγκο, για τον οποίο τα ξεφτέρια της πειραϊκής ΠΑΕ θα πρέπει να είναι συγκινημένα που έσκασαν τα δέκα εκ. ευρώ για τον αναπληρωματικό του Μήτρογλου. Αλλά και οι άλλοι με τον πρόεδρο Πατέρα – έχω και κότερο πάμε μια βόλτα, με όλες αυτές τις απίστευτες φανφάρες που ειπώθηκαν και γράφτηκαν όταν χρυσοπλήρωσαν τον πρώην ποδοσφαιριστή Σισέ, που στην κατάσταση που βρίσκετε σήμερα, ο φουκαράς ο Σαλπιγκίδης θέλει δυο τρεις Σισέ. Βέβαια δεν ξεχνώ μερικούς δικούς μας οπαδούς που «κυκλοφορούσαν» από ραδιόφωνο σε ραδιόφωνο εκφράζοντας τον θαυμασμό τους για την πράσινη διοίκηση και την μεγάλη τους πίκρα που δεν έχουμε κι εμείς έναν λεφτά πατερούλη να μας εξασφαλίσει.
Ας μείνουμε όμως στην ΑΕΚ. Όσο κι αν με νευριάζει αυτή η εικόνα της παρακμής, συνεχίζω να την παρακολουθώ. Ένας διαχειριστής άπειρος από ποδόσφαιρο, έμπειρος στην παραπλάνηση, αλάνθαστος όσον αφορά τα συμφέροντά του, τα συμφέροντα των μετόχων που εκπροσωπεί, προσπαθεί μέχρι και την τελευταία στιγμή να μας αποκοιμίσει, σίγουρος πως απευθύνεται σε κρετίνους, που προτιμάει να τους κάψει για να ξαναγεννηθεί. Όσο περνά ο καιρός μου θυμίζει έναν παλιότερο διαχειριστή, τον αξέχαστο Πέτρο Στάθη, τον άνθρωπο που όπως έλεγε κάποια ψυχή είναι ικανός να πουλήσει πάγο στους Εσκιμώους. Αν ποτέ γίνει κανένα θαύμα και ξυπνήσουν απότομα οι ενοχές μέσα στην ψυχή όλων αυτών που κατά καιρούς έχουν παίξει με τον πόνο του λάου της ΑΕΚ, ας πάνε έρποντας να ζητήσουν συγγνώμη από τους φουκαράδες, που ξεγελασμένοι και πάντα με πρόσχημα το «καλό της ΑΕΚ» σκίζονται για να τους υπερασπιστούν.
Μην νομίζετε ότι όλα αυτά είναι ελληνικά φαινόμενα. Στην Ιταλία οι οπαδοί της Ρόμα κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους ενάντια στην ιδιοκτησία της ομάδας τους. Αυτό είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα γι’ αυτό το αναφέρω, μιας και οι αντιδράσεις των οπαδών ενάντια στο μοντέρνο – επαγγελματικό – κερδοσκοπικό ποδόσφαιρο σόου μπίζνες, πολλαπλασιάζονται σε παγκόσμια κλίμακα. Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι οπαδοί σκέφτονται, αισθάνονται και συμπεριφέρονται σαν μικρά παιδιά. «Δεν είσαι καλός πατερούλης εσύ, φύγε για να έρθει ο άλλος που είναι καλός κι έχει και πιο πολλά φράγκα κτλ.» Δυστυχώς οι οπαδοί σε μια μεγάλη πλειοψηφία είναι ανώριμοι και αδύναμοι να οργανώσουν τον αγώνα τους. Κανένας άλλωστε δεν φρόντισε να τους δείξει τον δρόμο της ανατροπής των ΠΑΕ, της ανάληψης της ευθύνης των ομάδων από τον λαϊκό παράγοντα. Κι ας γίνουν και λάθη σε αυτήν την προσπάθεια. Όταν σου αφαιρούν το δικαίωμα του λάθους, σου αφαιρούν το δικαίωμα του ρίσκου, κι όταν σου αφαιρούν το δικαίωμα του ρίσκου, σου αφαιρούν το δικαίωμα του αγώνα. Το δικαίωμα του ελπίζω και του ζω.
Με αυτά και με αυτά οι διαχειριστές τις ΠΑΕ καταφέρνουν να γλιστρήσουν από το μεγαλύτερο σκάνδαλο που συντήρησε και η δική τους θητεία. Τις τραγικές συνθήκες που επικρατούν στις εγκαταστάσεις προετοιμασίας του ποδοσφαιρικού τμήματος, το μαύρο χάλι των Θρακομακεδόνων και τις ελεεινές συνθήκες εργασίας των ποδοσφαιριστών. Αν σκεφτεί κανείς τα απίστευτα χρήματα που έχουν διαχειριστεί οι επαγγελματίες παράγοντες από την «καταραμένη» ώρα που το αθλητικό σωματείο ΑΕΚ έγινε ΠΑΕ, θα καταλάβει ότι αυτό είναι ένα πραγματικό σκάνδαλο, και όλα τ' άλλα είναι εκ του πονηρού παιδικές χαρές.

Σχόλια