Γκαγκάτσια αυτοκρατορία!



Όσοι ΑΕΚτζήδες εξακολουθούν να σκέφτονται σήμερα κόντρα στην αλαζονική ανοησία που επελαύνει, όσοι δεν είναι υπόδουλοι στοχαστές ή αιχμάλωτοι δογμάτων και λεκτικών στερεοτύπων, όσοι αντιλαμβάνονται την ΑΕΚ σαν μια άλλου είδους εξερεύνηση της κοινωνίας, σαν μια διαφορετικού τύπου ανίχνευση της καθημερινότητας, εύκολα διαπιστώνουν ότι ζούμε το πιο αντιδραστικό ιστορικό σχήμα αντιδραστικοποίησης: Την «επέλαση» της παγκοσμιοποιημένης οικονομικής χούντας. Μια ύπουλη και βάρβαρη χούντα που στο χώρο του ελληνικού αθλητισμού κάνει αισθητή την παρουσία της με την μορφή Γκαγκάτσιας αυτοκρατορίας.



Διαπιστώνουν ακόμα και το εξής παράδοξο: Ότι οι περισσότερο επιρρεπείς στην παραπλάνηση είναι οι «αδικημένοι»: οι ενώσεις της επαρχίας που λιμοκτονούν και οι «μετανιωμένοι» μικρομεσαίοι που σφαγιάζονται κάθε Κυριακή για να δικαιολογήσει τον τίτλο της η Επιτροπή Προστασίας του Ολυμπιακού. Και είναι αυτά τα ναυάγια που δίνουν σήμερα το ιδεολογικό και ηθικό άλλοθι στην αυτοκρατορική Χούντα του ελληνικού ποδοσφαίρου να μιλάει για: «αναγνώριση των προσπαθειών των τελευταίων οκτώ ετών για να έχουμε καλύτερο ποδόσφαιρο». Είναι αυτοί που αποτελούν σήμερα το προνομιακό ιδεολογικό, πολιτικό και πολιτισμικό πεδίο του επιχειρηματικού ποδοσφαίρου, της καταναγκαστικής και συνοπτικής αποελληνοποίησης των ομάδων, της πλήρους διάλυσης των πολιτισμικών παραδόσεων των οπαδών, κάθε συλλογικής κοινωνικής και ομαδικής συνείδησης.



Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς το μέγεθος του ακρωτηριασμού και της ισοπέδωσης της σκέψης όταν δυνάμεις που παραδοσιακά αδικούνται από την εγκαθίδρυση της αυτοκρατορίας, έχουν μετατραπεί σε απολογητές της βαρβαρότητας, σε χρήσιμους ηλιθίους της κυρίαρχης προπαγάνδας που έχει το θράσος να μιλάει για, «σημαντικά βήματα προόδου» για «εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του προέδρου» και άλλα τέτοια χαριτωμένα. Παρόλα όμως αυτά, και επειδή η ζωή πάντα θα διεκδικεί τα δικαιώματά της, διαμορφώνεται, διεθνώς και στην Ελλάδα, (δυστυχώς στην Ελλάδα με αργούς ρυθμούς) ένα ρεύμα σκέψης που επιχειρεί, μέσα στο παγωμένο τοπίο της αντίδρασης και μερικών «οπαδικών» στερεοτύπων, να σπείρει το άνθος των μεγάλων και γόνιμων ιδεών: Να θέσει δηλαδή προς συζήτηση τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τους οπαδούς σήμερα.

Σχόλια