Αυτούς τους έπιασαν ... Αμερικανάκια. Εμάς;

Κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι η εμπορευματοποίηση του ποδοσφαίρου σημαίνει πρόοδος, εξέλιξη. «Πάμε μπροστά» είναι το αγαπημένο τους σλόγκαν. Ίσως το κάνουν από άγνοια, ίσος εφαρμόζουν την τακτική: «όταν η πραγματικότητα διαφωνεί μαζί μας, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα» Εγώ θα προτείνω να ρίξουμε μια ματιά στην «μητέρα» του ποδοσφαίρου, την Αγγλία. Να δούμε που οδηγούν το ποδόσφαιρο οι εκεί εξελίξεις.

Τα τελευταία χρόνια η «απόβαση» ξένων επενδυτών στην Αγγλία με στόχο την αγορά ομάδων κυρίως της πρώτης κατηγορίας (αλλά και μικρότερων κατηγοριών) είχε δημιουργήσει αρκετές τομές στο αγγλικό ποδόσφαιρο και την παράδοσή του. Το μοντέλο του ισχυρού άνδρα ιδιοκτήτη ενός συλλόγου, άρα και απόλυτου άρχοντα στα τεκμαινόμενα, ήταν ένα άγνωστο φαινόμενο για τους Εγγλέζους οπαδούς. Μέχρι τότε η πολυμετοχικότητα των συλλόγων ήταν αυτό που γνώριζαν οι Άγγλοι. Ρώσοι, Ασιάτες, Αμερικανοί είναι τα κομμάτια που συνθέτουν το νέο παζλ στα ποδοσφαιρικά δρώμενα της Αγγλίας. Την έλευση των απανταχού επενδυτών, βέβαια, εκτός από το προσωπικό όφελος που έχει η επένδυση σε ένα από τα καλύτερα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα του κόσμου, δε θα πρέπει να τη δει κάποιος ξεκομμένη και από το γεγονός ότι στην Αγγλία το 2012 θα πραγματοποιηθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Όποιος νομίζει πως οι οπαδοί της ΑΕΚ είναι οι μοναδικοί που αντιδρούν στην νέα ποδοσφαιρική εποχή, στα νέα ήθη, κάνει λάθος. Το όλο σκηνικό που στήθηκε στο Αγγλικό ποδόσφαιρο δημιούργησε έντονη ανησυχία στις τάξεις των οπαδών, μόνο που στην Αγγλία οι οπαδοί έχουν την τύχη να είναι περισσότεροι από τους πελάτες, αφού είναι γνωστή η παραδοσιακή σχέση που έχουν με κάποιο σύλλογο. Αυτό δεν εμπόδισε όμως τους κρατούντες να τους μετατρέψουν σε «στόχο», κάτι που είχε σαν συνέπεια την περιθωριοποίηση του λόγου και της σχέσης που είχαν οι οπαδοί για τα τεκμαινόμενα στην ομάδα. Και, βέβαια, όταν μιλάω για παραδοσιακούς Άγγλους οπαδούς δεν αναφέρομε στις ομάδες των χούλιγκαν, αλλά τους κλασικούς οπαδούς. Δεν είναι λίγες οι φορές που σε γήπεδα ιστορικών ομάδων (Μάντσεστερ Γ., Λίβερπουλ, Άρσεναλ κλπ) έβλεπε κάποιος στις εξέδρες ακόμα και άτομα τρίτης ηλικίας, άνδρες και γυναίκες να δίνουν το «παρών» αφού η ομάδα γι' αυτούς αντιπροσώπευε κάτι το ιστορικό. Πχ η σχέση της Λίβερπουλ με τους ναυτεργάτες της πόλης ή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με τους εργάτες του μεγαλύτερου βιομηχανικού κέντρου της «γηραιάς Αλβιόνας».

Ξέρετε ποιοι είναι οι μόνοι οπαδοί που μπορεί κανείς να εξαιρέσει από αυτό το άτυπο μπλοκ «αντίστασης»; Οι οπαδοί της Τσέλσι. Η δίψα για επιστροφή στα πρωτεία έκαμψε γρήγορα τις αντιδράσεις για την έλευση του Ρώσου μεγιστάνα Ρομάν Αμπράμοβιτς, σε αυτήν την δίψα ποντάρουν και οι μεγαλομέτοχοι της ΑΕΚ για να προωθήσουν τα σχέδια τους χωρίς αντιδράσεις. Σε όλες τις υπόλοιπες αγοραπωλησίες οι αντιδράσεις των οπαδών ήταν έντονες, με κορυφαίες αυτές των φίλων της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που αντιτάχθηκαν στον Αμερικανό επιχειρηματία - νέο ιδιοκτήτη της ομάδας, Γκλέιζερ (μάλιστα την πρώτη φορά κατάφεραν να ματαιώσουν την αγορά της ομάδας). Σαν να ήξεραν κάτι παραπάνω οι οπαδοί των «κόκκινων διαβόλων», αφού η πλέον λαοφιλέστερη ομάδα στον κόσμο φαίνεται να μπλέκει σε καινούριες περιπέτειες μετά τις... αμερικανιές του ιδιοκτήτη της. Περιπέτειες που καλό θα ήταν να τις μελετήσουν οι όψιμοι υποστηρικτές της εμπορευματοποίησης.

Μπορεί οι αντιδράσεις των οπαδών της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να μην πέτυχαν τελικά την αποτροπή της αγοράς από την οικογένεια Γκλέιζερ, όμως οι πρώτοι φαίνεται πλέον να περνούν στην αντεπίθεση έχοντας μάλιστα ισχυρά χαρτιά. Τόσο που, εάν τελικά επιβεβαιωθούν τα στοιχεία, τότε η Γιουνάιτεντ φαίνεται να βαδίζει σε επικίνδυνα μονοπάτια. Όπως αποκάλυψε την προηγούμενη εβδομάδα η εφημερίδα «News of the world» μια ανεξάρτητη οργάνωση οπαδών της ομάδας η περίφημη MUST κατηγορεί τους ιδιοκτήτες των «κόκκινων διαβόλων» ότι έχουν δημιουργήσει ένα επιπλέον χρέος ύψους 100 εκατ. λιρών!!! Εδώ θα ήθελα να ανοίξω μια παρένθεση και να τονίσω πως η λειτουργία της MUST θα πρέπει να γίνει παράδειγμα για τις νέες απαιτήσεις της εποχής από τους οργανωμένους οπαδούς, το σλόγκαν «η δικιά μας δουλειά είναι στην εξέδρα» ήταν σωστό την δεκαετία του 70 και του 80 σήμερα οι ανάγκες απαιτούν να «ψαχτούμε» και μακριά από την εξέδρα. Κλείνω την παρένθεση και συνεχίζω.

Σύμφωνα με τη MUST οι Γκλέιζερ έχουν πάρει μέχρι στιγμής 5 δάνεια προκειμένου να βρουν τον τρόπο να καλύψουν τα 790 εκατ. λίρες, τα οποία δανείστηκαν το 2005 για να προχωρήσουν στην εξαγορά του συλλόγου!

Μάλιστα στην ανακοίνωση κάνουν ειδική ανάλυση για τα 5 δάνεια των Γκλέιζερ, στην οποία τα χρέη μεταφράζονται ως εξής:

Δάνειο 1 = 135 εκατ. λίρες. Ετήσια αποπληρωμή: 23,3 εκατ. λίρες

Δάνειο 2 = 75 εκατ. λίρες। Ετήσια αποπληρωμή: 6,61 εκατ. λίρες

Δάνειο 3 = 150 εκατ. λίρες. Ετήσια αποπληρωμή: 14,53 εκατ. λίρες.

Δάνειο 4 = 150 εκατ. λίρες. Ετήσια αποπληρωμή: 18,28 εκατ। λίρες.

Δάνειο 5 = 150 εκατ. λίρες. Ετήσια αποπληρωμή: 13,97 εκατ. λίρες.

Σύνολο δανείων = 660 εκατ. λίρες.

Σύνολο ετήσιας αποπληρωμής: 76,69 εκατ. λίρες.

Αν στο τελευταίο ποσό προσθέσουμε άλλα 24 εκατ. λίρες τα οποία είναι φόροι κεφαλαίου, το ποσό το οποίο πρέπει να καταβάλει κάθε χρόνο η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ προκειμένου να «καθαρίσει», ξεπερνά τα 100 εκατ. λίρες!!!

Η MUST κατηγορεί επίσης τους Γκλέιζερ ότι με τις «κινήσεις» τους φόρτωσαν το ταμείο της Γιουνάιτεντ με ένα επιπλέον χρέος 28 εκατ. λιρών, ότι αύξησαν σχεδόν κατά 50% τις τιμές των εισιτηρίων διαρκείας (καθώς και άλλες υπηρεσίες) «υποχρεώνοντας» αρκετούς να μην αγοράσουν νέα.

Μάλιστα καταλήγοντας η ανακοίνωση αναφέρει ότι πολλοί οπαδοί έχουν ξεκινήσει δικαστικό αγώνα κατά των ιδιοκτητών του συλλόγου, ενώ βάζει 5 ερωτήματα στην οικογένεια.

1. Πόσο κοστίζει η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ;

2. Μπορείτε και για πόσο να χρηματοδοτείτε τα χρέη του συλλόγου;

3. Οι οπαδοί θα πρέπει να περιμένουν νέες αυξήσεις στις τιμές των διαρκείας;

4. Σκοπεύετε να πάρετε νέο δάνειο υποθηκεύοντας μελλοντικά έσοδα του συλλόγου;

5. έχετε πρόθεση να πουλήσετε την ομάδα;


Την ίδια ώρα τα μέλη της οργάνωσης των οπαδών δείχνουν να είναι απόλυτα ενημερωμένα για την κατάσταση και έτοιμα να αναλάβουν τις τύχες στα χέρια τους. Έχουν αρχίσει μάλιστα την εφαρμογή ενός προγράμματος ονόματι «Φοίνικας» προκειμένου να εξασφαλίσουν την οικονομική ευημερία του συλλόγου χωρίς τους νυν ιδιοκτήτες.

Όπως και να έχει, το θέμα που ανησυχεί τους περισσότερους οπαδούς είναι το γεγονός κατά πόσο η «οικονομική τρύπα» που δημιούργησαν οι Γκλέιζερ θα έχει σχέση με τα σενάρια περί ενδιαφέροντος για την αγορά της ομάδας από Ινδό μεγιστάνα. Στα μέσα του καλοκαιριού οι φόβοι των οπαδών της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αυξήθηκαν για καινούριες περιπέτειες, αφού οι Γκλέιζερ δεν τα διέψευσαν ποτέ...

Αυτά… γιατί καλό είναι να λέει ο καθένας το κοντό του και το μακρύ του, αλλά όταν καταθέτουμε και τα στοιχεία που έχει ο καθένας είναι καλύτερα.

Σχόλια