Το φαινόμενο της παραβίωσης.


Επειδή πολλοί είναι αυτοί που λένε ότι δεν έχουν πρόβλημα με την εμπορευματοποίηση του αθλητισμού, παραξενεύονται μάλιστα με αυτούς που έχουν πρόβλημα, επιτρέψετε μου να πω δυο λόγια για τις παράνομες αθλητικές εγκαταστάσεις του Πανελλήνιου ΓΣ, οι οποίες οικοδομήθηκαν σε δημόσιο χώρο 5 στρεμμάτων στο Πεδίον του Άρεως. Μια ιστορία που αναδεικνύει την λαίλαπα της «εμπορευματοποίησης».

Αυτά τα στρέμματα παραχωρήθηκαν τη δεκαετία του '80, από τον υπουργό ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Κουλουμπή (λες και ήταν δικά του) προς τον Πανελλήνιο, ο οποίος την εποχή εκείνη είχε πρόεδρο έναν άλλο υπουργό, τον Γ. Μαγκάκη. Τότε, τη δεκαετία του '80, σχεδόν κανείς δεν αντιλήφθηκε την παραχώρηση, η οποία μάλιστα μιλούσε για ήπιες αθλητικές εγκαταστάσεις.

Μέχρι που ο Πανελλήνιος «πουλήθηκε» στον Μ. Κυριακού και στη συνέχεια μετατράπηκε σε εμπορική επιχείρηση. Τότε έγινε και η βίαιη επέμβαση στο χώρο των 5 στρεμμάτων με την κοπή δέντρων και την κατασκευή των αθλητικών εμπορικών εγκαταστάσεων. Οι κυβερνήσεις ουσιαστικά επέτρεψαν το «βιασμό» στο χώρο. Παρά τις δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες μιλάνε για παράνομα κτίσματα τα οποία πρέπει να κατεδαφιστούν, ο κρατικός μηχανισμός κάνει πως δε βλέπει προς ...δόξα και τιμή της δημοκρατίας, την οποία έχουν φέρει στα μέτρα τους. Και το λέω αυτό, γιατί μόλις ο κόσμος μαζεύτηκε να διαμαρτυρηθεί και να κάνει δεντροφύτευση στο χώρο, έστειλαν τους αστυφύλακες και τα ΜΑΤ και τους ξυλοκόπησαν. Και το κερασάκι στην τούρτα μπήκε με το δήμαρχο της Αθήνας, (ναι, αυτόν που θα χρηματοδοτήσει και το γήπεδο της ΠΑΕ ΠΑΟ) ο οποίος ομολόγησε χωρίς φόβο και πάθος τις παρανομίες λέγοντας: «Προτιμώ ένα αθλητικό σωματείο (και όχι εμπορική επιχείρηση;) που γυμνάζονται 15.000 παιδιά ακόμη και αν έχει καταπατήσει 5 στρέμματα γης». Μετά από αυτό καταλαβαίνετε πόσο γελοίες ακούγονται οι απόψεις κάποιων όψιμων τιμητών της νομιμότητας που λένε ότι δεν γίνετε γήπεδο στην Νέα Φιλαδέλφεια, στηρίζοντας την άποψη αυτή σε νομικά πλαίσια, ΣτΕ κτλ.

Όταν λοιπόν λέτε ότι δεν έχετε πρόβλημα με την εμπορευματοποίηση του αθλητισμού, σκεφτείτε ότι αυτή η κατάσταση που θέλει τον αθλητισμό εμπόριο είναι που έχει αφήσει 800.000 παιδιά του δήμου Αθηναίων χωρίς τουαλέτες και νερό, να προσπαθούν να αθληθούν μέσα σε άθλια και βρώμικα δημοτικά αθλητικά κέντρα, λόγω έλλειψης χρημάτων. Βέβαια όταν πρόκειται για την χρηματοδότηση της καινούριας επιχείρησης του κ. Βαρδινογιάννη, τότε τα χρήματα βρίσκονται, γιατί η πραγματικότητα είναι ότι όσοι εκφράζουν το αθλητισμό-επιχείρηση για το μόνο που ενδιαφέρονται είναι τα κέρδη τους.

Έλαβα, ένα σχετικό e-mail που αναφέρεται στην «τούρμπο» εμπορευματοποίηση της ΑΕΚ. Ένας αδελφός προτείνει να σταματήσουμε να παίρνουμε προϊόντα των χορηγών. Το είχα σκεφτεί και’ γω, όπως ίσως και άλλοι. Ένας άλλος φίλος, μου είχε εκμυστηρευτεί μια ιδέα, την ημέρα που θα κυκλοφορήσουν οι καινούριες μπλούζες του Ρίμπο να στήσουμε ένα κιόσκι έξω από το ΑΕΚshop και πουλάμε διαρκείας της ομάδας μπάσκετ. Έχω μια καλύτερη ιδέα.

Να βοηθήσουμε όσους ΑΕΚτζήδες δεν έχουν καταλάβει τι γίνεται και όλοι μαζί να ακινητοποιήσουμε τη χούντα που φιλοδοξεί να υποτάξει ότι έχει σχέση με την ιδέα. Αν αρχίσουμε σαν λαός μποϊκοτάζ στους χρηματοδότες της ΠΑΕ, δε θα βγει τίποτα, εκτός ίσως από μια επιδείνωση της χοντρής κρίσης που ήδη υπάρχει με όσους αισθάνονται περισσότερο πελάτες και λιγότερο οπαδοί της ΑΕΚ. Δυστυχώς οι μάζες κατευθύνονται και η ΠΑΕ έχει όλα τα απαραίτητα μέσα να παρουσιάσει μια τέτοια ενέργεια σαν «πόλεμο στην ΑΕΚ».

Δύναμη αδέλφια, δύναμη και μην ασχολείστε και πολύ με τις αναλογίες (είμαστε πολλοί, είσαστε λίγοι κτλ.). σύμφωνα με το λεξικό του Μπαμπινιώτη, παραβίωση είναι «το φαινόμενο κατά το οποίο διαφορετικά είδη κοινωνικών εντόμων, κυρίως μυρμηγκιών, χρησιμοποιούν την ίδια φωλιά, αλλά διατηρούν προνύμφες τους σε ιδιαίτερους χώρους». Μπορεί αυτές οι προνύμφες να αποβούν τελικά χρήσιμες. Μπορεί να φωνάζουν τώρα, να αγωνιούν για μια διεκδίκηση που μοιάζει σαν την πέμπτη θέση που οδηγεί στην ευρωπαϊκή έξοδο, αλλά όταν έρθει η ώρα θα πράξουν αυτό προστάζει η καταγωγή τους.

Σχόλια